I dag, onsdag, strejkar elever på flera gymnasieskolor i Stockholm mot utvisningen av en elev och klasskamrat på Globala gymnasiet. Emma Frankl, rektor på skolan, beklagar utvisningshotet och är stolt över elevernas engagemang.
I dag strejkar eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm mot hotet om utvisning som drabbat klasskamraten och vännen Jagaa. Efter sju år i Sverige riskerar han kastas ut ur landet tillsammans med sin familj, bara månader innan han tar studenten.
– Det är helt absurt att en kille som bott i Sverige i sju år plöstligt ska utvisas till en plats han inte har kontakt med längre, säger Maya Goldschmidt Wikdahl, medlem i strejkkommittén. Hon fortsätter:
– Han har gått i skolan med oss i tre år och kanske inte kommer kunna ta studenten med oss andra. Det finns knappt ord för vilken orättvisa han utsätts för.
Det finns knappt ord för vilken orättvisa han utsätts för.
Maya Goldschmidt Wikdahl, medlem i strejkkommitté, Globala gymnasiet i Stockholm
På Globala gymnasiet har det initiativ som började hos några enskilda elever vuxit och Jagaas öde har upprört många. Så också en av skolans två rektorer, Emma Frankl. Hon säger att hon inte kan uttala sig om Migrationsverkets beslutsunderlag, men kallar utvisningshotet ”olyckligt”.
– Som rektor kan jag bara säga att med så kort kvar till examen är det både olyckligt och sorgligt om han blir utvisad. Han är vår elev och vi vill att han ska slutföra sina studier och få sin examen, säger hon innan strejken.
Även om de strejkande eleverna har närvaroplikt är hon inte arg, tvärtom. Hon ser strejken som ett tecken på att skolan lyckats utbilda eleverna till goda samhällsmedborgare. Även Emma Frankl hoppas att Jagaa ska få stanna i landet.
– Det är väldigt positivt eleverna är så engagerade och ställer upp för en klasskompis som hamnat i den här svåra sitsen. Att strejka är en demokratisk rätt man har och det är bra att de uttnyttjar den. Jag känner mig jättestolt och tycker det är fint, säger Emma Frankl, men tillägger att eleverna kommer att markeras som ”frånvarande”.
Att strejka är en demokratisk rätt man har och det är bra att de uttnyttjar den.
Emma Frankl, rektor, Globala gymnasiet
Hon säger att lärarna inte kommer delta i strejken. Men även om strejken inte spridits till lärarna har den spridit sig till minst tre andra gymnasieskolor i Stockholm. En av dem är Södra Latin, som på grund av friluftsdag i dag i stället kommer att strejka under torsdagen.
– För oss spelar det ingen roll vilken skola Jagaa går på, det hade lika gärna kunnat vara här. Vi kan absolut missa en lektion så att han inte ska missa sin student och sitt liv i Sverige. Vi vill visa var vi står i frågan, säger Maja Rosell, medieansvarig för de strejkande på Södra Latin.
Onsdagens strejk kommer att följas av en manifestation under kvällen på medborgarplatsen i Stockholm för alla elevers rätt att stanna i Sverige.