Marina Abramović
Moderna museet i Stockholm
Till 21 maj 2017
Under andra världskriget dog omkring 750 000 serber i tyska koncentrationsläger. Hämnden som utkrävdes blev inte nådig, etnisk rensning på tiotusentals människor av tysk och ungersk härkomst genomfördes i Serbien, nationalismen var stark och federationen Jugoslavien regerades av kommunistpartiet under Josip Broz Tito fram till 1992.
Marina Abromović föddes 1946 och Belgrad och började konstskolan i samma stad som 19-åring. När Moderna museet gör en stor satsning på en retrospektiv på ett liv i bokstavlig bemärkelse tillägnat konsten blir man nyfiken på hur hennes uppväxt präglat uttryckssätt och motiv. I sina verk återkommer hon till heroism, Balkankrigen och minnet av fadern, partisanen och hjälten Vojin.
Under tidigt 1970-tal började hon intressera sig för performance som uttryckssätt, och efter mötet med den tyske konstnären Ulay 1975 är hennes konstnärsskap helt inriktat på performance.
Abramovićs verk rör frågor om livets kroppsliga och själsliga begränsningar och att frigöra sig från dem, några tidiga heter ”Freeing the horizont”, Freeing the body” och ”Freeing the mind”. Utställningen tvingar nästan omedelbart in besökaren i ett gungfly, den enda trygghet som vi bjuds är den tydliga kronologin, och ganska generösa beskrivningar av varje verk.
Till sakens natur hör att Abramovićs många performanceverk är svåra att visa. Vissa av dem är återskapade med instruerade artister på plats, andra visas på film intill möbler och föremål som användes i det ursprungliga verket. De flesta är oroande och några riktigt otäcka – här finns skrik och andra ljud, som exempelvis från en film där Abramović och tidigare partnern Ulay ger varandra örfilar i en nästan outhärdligt lång filmsekvens som slutar med att de två skriker rakt ut och in i varandras munnar.
Här finns illaluktande skelettdelar från djur i en stor hög som knappast kommer att lukta mindre äckligt efter utställningens tre månader. Här finns värme och fukt, upplösning av tid, rum och medvetande, och här finns knivar, pistoler, blod, och berättelser om eld som suger upp syre och vid något tillfälle kräver att publiken kliver in och räddar konstnären till livet.
Konstformen kräver alltså visst mod även från sin publik, som här ofta dras in och avkrävs total närvaro, det kan vara intensiva möten på timmar och dagar där till slut förväntan och försvar försvinner, av ren utmattning. Men belöningen kan också bli stor för den som vågar följa med när hon bjuder in till sin storartade värld, så fantasifull och udda men stadigt förankrad i en allmänmänsklig erfarenhet som egentligen inte är svår att relatera till.
Utställningens titel kan läsas metaforiskt, Abramović säger också i ett verk att ”symbolerna är konstnärens språk”, där gränserna vi tryggar oss mot ifrågasätts oavbrutet. Men flera av hennes verk berör också städning och hygien – dock förstås med oroande inslag som ineffektiva kvastar, inte gjorda med mjuk borst utan med vass kvartskristall.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr