Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundet har tillsammans framställt krav på arbetsmiljöåtgärder till sjukhuset i Varberg.
Medicinkliniken har länge varit underbemannad och nu har ledningen till den 6 mars att presentera åtgärder. Annars går frågan vidare till Arbetsmiljöverket.
– Arbetsmiljön har varit ansträngd i flera år. Man har försökt rätta till det men inte lyckats, utan istället tappat personal, säger Åsa Svahn, arbetsplatsombud för Vårdförbundet Halland.
Det har inneburit att antalet vårdplatser som erbjuds blivit färre och ökat trycket på akuten, säger hon. Det har i sin tur lett till överbeläggningar av patienter i rum och korridorer. I samband med att folk sagt upp sig har kompetenstappet varit påtagligt, menar hon.
För att täcka upp har arbetsgivaren anlitat bemanningsföretag. Men det har inte förbättrat situationen – snarare tvärtom.
– De har haft varierande kompetensnivå som inte alltid har matchat behoven. Att ständigt behöva introducera nya kollegor skapar dessutom stress. Som ordinarie behöver man samtidigt göra kringuppgifter, till exempel handleda studenter, och det innebär att man drar ett tungt lass, säger Åsa Svahn.
Facken vill att ledningen i stället ska rekrytera mer egen personal. Åsa Svahn menar att lön och goda arbetsvillkor är viktiga faktorer för att det ska lyckas. Genom att säkra en stomme med en viss kompetensnivå tror hon risken för att rutinerad personal fortsätter lämna arbetsplatsen kan minska.
– De närmaste cheferna delar vår bild, men inte de högre upp. De är inte insatta i hur saker fungerar och har svårt att få detaljbilden, säger hon.
Jag tror vi måste titta på våra flöden inom Hallands sjukhus och se hur vi kan hjälpas åt på det allra bästa sättet, så att rätt patient kommer till rätt vårdplats.
Eva Osvald Gustafsson, verksamhetschef för medicinkliniken till SVT Nyheter
I en intervju med SVT Nyheter säger medicinklinikens verksamhetschef, Eva Osvald Gustafsson, att hon också tror att lön och arbetsmiljö är viktiga. Dessutom säger hon att åtgärder kan handla om flöden mellan vårdplatser, eftersom sjukhuset i Varberg ofta är högre belastat än det i Halmstad.
– Jag tror vi måste titta på våra flöden inom Hallands sjukhus och se hur vi kan hjälpas åt på det allra bästa sättet, så att rätt patient kommer till rätt vårdplats, säger hon till SVT Nyheter.
Enligt Åsa Svahn har ett arbete med att förbättra flöden och använda resurser mer effektivt redan pågått i regionen sedan något år tillbaka.
– Det är bra, men det löser inte de här problemen. Det finns en obalans i kompetens, bemanning och patientantal.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr