Det går att spåra en förändring i positiv riktning mot jämställt barnansvar, men det kräver både tålamod och positivt tänkande.
TCO:s årliga jämställdhetsindex visar att 2016 tog fortfarande 71,8 procent av alla föräldraledighetsdagar ut av kvinnor. En femtedel av männen med barn har inte tagit ut en enda dag.
– Det blir mer jämställt, men det går inte fort. Vi har räknat på utvecklingen under de senaste tio åren och fortsätter vi i den takten kommer det dröja ytterligare 20 år innan det är ett relativt jämställt uttag, säger Åsa Forsell, jämställdhetsutredare på TCO.
TCO:s årliga mätningar visar mycket riktigt en utveckling mot att fler män tar ut föräldrapenning och ersättning för vård av sjukt barn, men den är liten. Mellan 2006 och 2016 ökade männens uttag med 5,9 procent. Enligt Åsa Forsell ligger en grundsyn om kvinnans ansvar för barnen fortfarande djupt rotat hos både arbetsköpare och samhälle.
– Det handlar om normer och förväntningar hos både föräldrarna själva, arbetsgivare, kollegor och hela samhället. Man skulle kunna göra mer för att för att det ska gå snabbare, men än så länge har man inte gjort det. Man väljer ganska mycket enligt tradition, säger hon.
Det handlar om normer och förväntningar hos både föräldrarna själva, arbetsgivare, kollegor och hela samhället.
Åsa Forsell, jämställdhetsutredare, TCO
Som förslag på vad som kan göras nämner Åsa Forsell att regelverket kring föräldrapenning skulle kunna ändras så att det tydligare styr mot jämställt uttag. Men hon säger också att arbetsköparna en roll att spela. Som positivt exempel tar hon en chef som konsekvent meddelar anställda, oavsett kön, som får barn att ”nu förväntar jag mig att du tar ut halva föräldraledigheten”.
– Det är olika mellan arbetsgivare och även enskilda chefer, men visst kan man göra mer för ett föräldravänligt arbetsliv. Ett arbetsliv som där både kvinnor och män kan vara föräldralediga utan negativ effekt på lön och karriär, säger Åsa Forsell.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr