Mötet i Sri Lankas huvudstad Colombo hade samlat högt uppsatta företrädare för sjukvårdsmyndigheter från över 40 länder. En av slutsatserna vid mötet var att en fungerande sjukvård för migranter leder till minskande kostnader på längre sikt och bidrar till social och ekonomisk utveckling.
Konferensen anordnades i samarbete med Sri Lankas regering och Internationella organisationen för migration, IOM, samt Världshälsoorganisationen WHO. Deltagarna uppmanade världens länder att satsa på att erbjuda migranter en rättvis och icke-diskriminerande sjukvård.
WHO underströk inför mötet att omfattningen av den globala migrationen saknar motstycke eftersom det numera finns uppskattningsvis en miljard migranter i världen, vilket motsvarar var sjunde världsmedborgare. Dessa utgörs av närmare 250 miljoner människor som befinner sig utanför sina hemländer och närmare 763 miljoner som finns inom sina länder. ”Vissa ger sig av frivilligt medan andra tvingas bort från konflikter och krig. Detta har stora konsekvenser för sjukvårdssektorn”, påpekade WHO inför mötet.
FN-organet IOM understryker att det enorma antalet migranter i världen, inklusive dem som tvingats bort från sina hem på grund av konflikter eller naturkatastrofer, skapat ett akut behov av att stärka sjukvårdssatsningarna för alla dessa människor.
I ett pressmeddelande understryker IOM att världens migranter under förra året beräknas ha skickat hem mer än motsvarande en halv biljon dollar till sina hemländer, vilket innebär att migrationen fyller en mycket viktig roll i kampen mot fattigdomen. ”Men trots de stora ekonomiska fördelar migrationen ger upphov till lever stora grupper av migranter med risken att utsättas för social exkludering, diskriminering och exploatering”, skriver IOM.
Konferensen i Colombo ledde fram till ett gemensamt uttalande som uppmanar till ett internationellt samarbete för att förbättra hälso- och sjukvården för världens migranter och deras familjer. Målet är att världens länder ska stå bättre förberedda för de hälsoutmaningar som den ökande migrationen innebär.
WHO:s Sydostasienchef Poonam Khetrapal Singh sade att förbättrad sjukvård för migranter både är en fråga om folkhälsa och om mänskliga rättigheter.
– Satsningar på bästa möjliga hälsa för alla, däribland migranter och flyktingar, är något vi alla måste sträva mot och är av högsta vikt för att uppnå det hållbara utvecklingsmålet om att ingen ska lämnas på efterkälken.
Davide Mosca, chef för IOM:s avdelning för hälsovårdsfrågor, underströk att migranters tillgång till sjukvård måste ses som en del av FN:s globala utvecklingsmål.
I det gemensamma dokumentet från mötet uppmanar deltagarna till att satsningar på migranters hälsa ska vara en målsättning i regionala, nationella och internationella åtaganden. Dokumentet uppmanar även till upprättandet av internationella ramverk, där migranters rätt till sjukvård slås fast.
Slutsatserna vid mötet i Colombo kommer att diskuteras vidare i samband med WHO:s årliga möte som hålls i maj. Där kommer organisationens 194 medlemsländer att diskutera vilka frågor som ska prioriteras för att skydda migranters rätt till sjukvård.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr