Det var under måndagen som LO vid en presskonferens presenterade sitt nya förslag. Fokus ligger på en ny modell för etablering på arbetsmarknaden med särskilt fokus på utrikes födda. Där presenterade facket sin idé om så kallade utbildningsjobb. Ett förslag som går ut på att den som jobbar samtidigt utbildar sig inom samma yrke.
– Syftet är enligt facket att underlätta inträde på arbetsmarknaden för vuxna med bristfälliga kunskaper och färdigheter i förhållande till kraven på den svenska arbetsmarknaden. Målgruppen är arbetslösa i åldern 25–45 år, där nyanlända utgör en växande grupp. | – LO:s modell innebär att den anställda samtidigt som hen jobbar genomför en reguljär utbildning för att på så sätt vid sidan av arbetslivserfarenhet bygger upp sina kunskaper. Facket kräver samtidigt ett mer generöst studiestöd för att säkra en rimlig levnadsstandard.
Under tiden kan LO:s ordförande Karl-Petter Torwaldsson tänka sig lägre löner för dem som försöker etablera sig på arbetsmarknaden.
– Vi är beredda att ta ansvar för att få nyanlända i arbete. Det innebär bland annat att vi kan tänka oss att öppna upp för lägre lönekostnader för en begränsad period, innan dessa personer har rätt kunskaper och färdigheter, säger Karl-Petter Torwaldsson i ett pressmeddelande.
Fackets förslag är att lönerna ska vara lägre under den tid utbildningen för att kvalificera sig till det nya yrket pågår. Antingen, menar LO, kan detta ske genom lägre lön eller via en statlig subvention så att företagen får pengar av staten för att anställa någon på ett så kallat utbildningsjobb.
Förslaget riktar sig till nyanlända som genomfört grundskolan men som saknar gymnasial eller eftergymnasial utbildning. Samtidigt vill facket se utökad skolplikt för de 31 procent nyanlända som saknar komplett grundskoleutbildning och som är under 40 år.
Medan LO:s förslag välkomnades av både regeringen och Moderaterna väckte det hård kritik bland många andra.
– Det finns ju ingen empiri för att det är bra med lägre löner. Men det är typiskt för LO:s defensiva hållning, de går alltid med på det som arbetsköparna vill. Risken är att det här då blir norm, säger John Nordmark som är aktiv inom fackföreningen Stockholms LS av SAC och tidigare facklig samordnare på SAC Syndikalisterna, till Arbetaren.
Det är typiskt för LO:s defensiva hållning, de går alltid med på det som arbetsköparna vill. Risken är att det här då blir norm.
John Nordmark, f d facklig samordnare på SAC Syndikalisterna
LO beräknar att omkring 50 000 personer mellan 25 och 45 år kan beröras av förslaget och nu väntar vidare diskussioner med arbetsköparsidan och med staten för hur ett färdigt system skulle kunna komma att se ut. I dagsläget vill facket inte gå ut med några detaljer om hur låga lönerna för de som skulle omfattas av förslaget skulle kunna tänkas bli. Svenskt Näringsliv är dock kritiska till förslaget och menar att LO inte gör tillräckligt för att skapa så kallade ”enkla jobb” för de som saknar grundskoleutbildning.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger i en intervju med Aftonbladet att hon är glad över förslaget. Samtidigt vill hon inte presentera några idéer för vad staten skulle kunna bidra med om förslaget blev verklighet.
Även Moderaterna ställer sig positiva till facket och liknar förslaget vid ett av partiets egna.
– Det här är absolut ett steg i rätt riktning, säger Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson till Aftonbladet.
Arbetaren har sökt företrädare för LO för en kommentar.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr