Nyvalet till Stormont, Nordirlands parlamentet, blev en framgång för republikanska Sinn Féin, som fick sitt bästa valresultat någonsin. Tillbakagången för det största unionistpartiet DUP innebär också en historisk maktförskjutning mellan de två blocken.
– Det här är slutet för unionistmajoritet i parlamentet. Det är har också demolerat alla föreställningar om evig unionistmajoritet i norr, säger Sinn Féins partiledare Gerry Adams i ett pressmeddelande och kallar valet en ”vattendelare”.
Det här är slutet för unionistmajoritet i parlamentet.
Gerry Adams, Sinn Féin
Det skiljer nu bara 0,2 procentenheter mellan de två ärkerivalerna, fast förankrade på var sin sida om den traditionella skiljelinjen mellan medborgarna. Den lilla skillnaden till trots innebär visserligen att DUP får ett mandat mer – men resultatet innebär ändå en historisk maktförskjutning. Det övertag som i praktiken inneburit att DUP kunnat blockera beslut, som nyligen ett förslag om att tillåta samkönade äktenskap, är nu brutet.
– Det ser ut som att det blev en bra dag för Sinn Féin, kommenterade DUP-ledaren Arlene Foster resultatet till brittiska Sky News.
John Brewer är professor i statsvetenskap på Queen’s university i Belfast och han kallar valet en dramatisk förändring i maktbalansen. Det var en förändring unionisterna inte var beredda på.
– Unionisterna springer just nu runt som kycklingar utan huvuden, de vet inte vad de ska göra. En sak som nu diskuteras är huruvida unionisterna ska enas i ett enda parti för att vinna tillbaka majoriteten i nästa val. Det vore i sin tur en dramatisk utveckling, säger han.
Enligt 1998 års fredsavtal åligger det nu de två parterna att inom tre veckor bilda en samregering, där det största partiet utser en försteminister och nästkommande en vice försteminister. Processen har aldrig varit lätt – den har fallerat flera gånger, och enligt bedömare tyder det polariserade klimatet på att att så kommer att bli fallet även denna gång. Lyckas inte parterna införs åter direktstyre från det brittiska parlamentet, Westminster.
– De kommer att förhandla några veckor efter valet, men inget tyder på att de kommer kunna sätta sig i regering med varandra igen. Enda utvägen jag ser är att Nordirland återgår till direktstyre från London, sade Cathal McCall, även han professor i statsvetenskap, och John Brewers kollega vid Queen’s university, till Svenska Dagbladet för två veckor sedan.
Men på den punkten är bedömarna skiljaktiga. John Brewer säger att efter valet har tonen hos DUP drastiskt förändrats i riktning mot samarbete och respekt. Men framför allt tror han på parternas gemensamma ovilja att överföra makten till Westminster.
– Jag tror att det finns stor potential för att komma överens. DUP har gjort en stor sak av lokalt bestämmande, men Sinn Féin har ännu större anledning att enas. För det första vilar hela deras strategi på att få bort britterna från styret i Nordirland, men framför allt vill de ta plats i Brexit-förhandlingarna. De kommer att göra allt de kan. Men Arlene Foster måste kliva åt sidan och inte göra anspråk på försteministerposten, säger John Brewer.
Dessutom har Brexit stärkt opinionen för ett återförenat Irland och gjort en diskussion om en folkomröstning möjlig igen.
John Brewer, professor i statsvetenskap, Queen’s university, Belfast
Valresultatet bedöms delvis ha påverkats av en kostsam och misslyckad energireform som DUP-ledaren Arlene Foster ansvarade för. Flera tillhörande skandaler inom DUP och partiledarens vägran att tillfälligt lämna posten som försteminister under tiden hon utreddes för sin roll i reformen sänkte partiets anseende. Men både det högsta röstdeltagandet sedan 1998 på 64,78 procent och Sinn Féins framgångar har tolkats som en effekt av det brittiska utträdet yr EU, Brexit.
– Brexit har helt klart provocerat fram ett väljarsvar ur den republikanska miljön, många katolska medelklassväljare har arbeten som är beroende av EU-pengar. Dessutom har Brexit stärkt opinionen för ett återförenat Irland och gjort en diskussion om en folkomröstning möjlig igen. Men en annan förklaring är också att de yngre protestantiska generationen är mycket mer progressiv än sina föräldrar när det gäller hbt- och abortfrågor. Man kan se att det andra republikanska partiet SDLP har fått röster från denna grupp, säger John Brewer.
Även om den politiska relationen mellan unionister och republikaner är frostigare än på länge är dock John Brewer övertygad om att rädslan för att våldet ska återvända är ”rent nonsens”.
– Det finns absolut ingen risk för nya våldsutbrott. Förutom att de republikanska dissidenterna visat sig helt inkapabla att föra en väpnad offensiv så är stödet för väpnad kamp borta. Tanken på att lojalisterna å sin sida skulle återgå är ännu mer löjeväckande. De är för gamla nu och deras arsenal är bevisligen fullständigt obrukbar, säger han.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr