Enligt Meteorologiska världsorganisationen, WMO, var de genomsnittliga globala yttemperaturerna som uppmättes under januari de tredje högsta någonsin, efter januari 2016 och januari 2007. Detta enligt uppgifter från den amerikanska vädermyndigheten NOAA och Nasainstitutet Goddard Institute for Space Studies.
Minst tre gånger i vinter har det varit motsvarande värmebölja i Arktis med kraftfulla atlantiska stormar som drivit in varm, fuktig luft, vilket lett till ökade temperaturer. I ögruppen Svalbard i Arktis norr om Norge har temperaturer högt över det normala uppmätts. Den 7 februari rapporterades att 4,1 grader Celsius registrerats.
– Temperaturerna i Arktis är ganska anmärkningsvärda och mycket oroande. Förändringstakten i Arktis som medför förändrade mönster i atmosfärens cirkulation påverkar vädret i andra delar av världen, säger David Carlson, chef för World Climate Research Programme.
Temperaturerna i Arktis är ganska anmärkningsvärda och mycket oroande.
David Carlson, chef, World Climate Research Programme
Luftströmmar som hjälper till att reglera temperaturerna i stora delar av Europa, på den arabiska halvön och Nordafrika har varit ovanligt kalla. Det har även varit fallet i Sibirien och västra USA.
Havsisutbredningen i januari var den lägsta som uppmätts på 38 år, både i Arktis och Antarktis, enligt Nationella snö- och isdatacentret i USA, NSIDC och tyska Alfred Wegener-institutets havsisportal. Den arktiska havisens utbredning hade minskat med 260 000 kvadratkilometer sedan i januari 2016. Perioder med värme under vintern hindrar isen från att växa till.
– Några dagar i januari var temperaturen faktiskt över smältpunkten. Detta kommer att få allvarliga konsekvenser för den arktiska havsisens utbredning på sommaren samt det globala klimatsystemet. Det som sker vid polerna stannar inte där, säger David Carlson.
Det finns allt fler bevis för att uppvärmningen av Arktis luftmassor och den minskade arktiska havsisens utbredning påverkar havsströmmar och stör vädermönster på lägre breddgrader i Asien.
Petteri Taalas, generalsekreterare, Meteorologiska världsorganisationen
Meteorologiska världsorganisationen, WMO, uppger att havsisens utbredning i januari var den lägsta hittills i Antarktis. Ett förändrat vindmönster har bidragit till att istäcket inte har spridits ut utan krympt.
– Det finns allt fler bevis för att uppvärmningen av Arktis luftmassor och den minskade arktiska havsisens utbredning påverkar havsströmmar och stör vädermönster på lägre breddgrader i Asien. Att glaciärer smälter är på kort sikt kopplat till översvämningar och jordskred och på lång sikt till brist på vatten för miljontals människor, säger Petteri Taalas, generalsekreterare för Meteorologiska världsorganisationen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr