Usla arbetsvillkor och rekordlåga löner. Situationen för de som syr upp kläder till bland annat den svenska modejätten H&M är tuff på många håll runt om i världen. Inte minst i Burma, dit den svenska klädjätten de senaste åren flyttat en betydande del av sin stora produktion.
H&M har enligt dem själva kontrakt med ett fyrtiotal fabriker i det fattiga landet och protesterna mot bristen på fackliga rättigheter, såväl från arbetare som från internationella organisationer, har varit många. Sedan en lokal facklig ledare tidigare i år fått sparken har konflikten vid den kinesisk-ägda fabriken eskalerat.
I slutet av februari stormade uppretade arbetare fabriken och slog bland annat sönder maskiner och datorer i protest mot ledningen. Spänningen har, enligt den sparkade fackledaren That Paing Oo, ökat dag för dag.
I samband med avskedandet inledde arbetarna på fabriken en strejk, och på en film som nu spridits av bland annat nyhetsbyrån Reuters visas hur flera kvinnliga arbetare omringar och slår en av de kinesiska cheferna som försöker ta sig därifrån. I samband med detta förstördes delar av fabriken.
Det vi sett den senaste tiden är tidiga försök att organisera sig.
Moa Kärnstrand, journalist och författare
Ingen person ska än så länge ha gripits i samband med protesterna. I stället ska fabriken ha stängts ned och representanter för klädarbetarna rapporteras nu förhandla om villkoren med företagsledningen på plats.
– Situationen för textilarbetare i Burma är tuff. De har bland världens lägsta löner. Många klarar inte av att leva på pengarna de tjänar, säger Moa Kärnstrand, som bland annat granskat flera textilfabriker i landet och är författare till den uppmärksammade boken Modeslavar, till Arbetaren.
Enligt Moa Kärnstrand handlar konflikten inte bara om att den facklige ledaren sparkas. Utan också om just löner. Flera av arbetarna ska enligt uppgifter inte fått ut delar av den ersättning de anställda anser sig ha rätt till. Något som till slut fick droppen att rinna över.
– Det vi sett den senaste tiden är tidiga försök att organisera sig. Den fackliga rörelsen i Burma är ju i sin linda efter många år av militärregim, säger Moa Kärnstrand.
Burma är ett av de länder i världen med lägst löner för de hårt exploaterade textilarbetarna. Flera av fabrikerna i landet, dit många internationella klädjättar sökt sig på grund av den billiga produktionen, ägs av kinesiska företag. Ofta anställs kineser på plats som mellanchefer, vilket inte sällan medför brister i kommunikationen med de anställda.
När Arbetaren kontaktar H&M:s pressavdelning i Sverige vill de inte kommentera protesterna i Burma utan hänvisar i stället till ett uttalande på företagets hemsida. Där står bland annat att affärsrelationen med den berörda fabriken tillfälligt är stoppad och att det är viktigt för H&M att deras produkter tillverkas under goda arbetsvillkor.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.