Ibland blir känslan av tidens mörker överväldigande. Känslan av att den bruna sörjan sprider sig över Europa som ett illaluktande jordskred. Flera länder i Europa har eller har redan haft fascister, högerradikaler eller högerpopulister i regeringsställning.
Marine Le Pen leder i opinionsundersökningar i Frankrike, Geert Wilders frihetsparti förutspås bli största parti i Nederländerna. I Danmark har nu Socialdemokraterna börjat öppna för regeringssamarbete med Dansk Folkeparti. I Norge har Fremskrittspartiet suttit i regering sedan 2013.
Det är i slutändan inte våra lagar som är vårt värn, de kan ändras inom bara några år.
När det här väller över en funderar jag i bland på hur motståndet ska formeras om/när våra inhemska förmågor tar över. Det är en paranoid tanke, det får medges, men med våra grannländers exempel, tyvärr inte omöjlig.
Det talas mycket om hur illa rustade vi är inför ett militärt angrepp. Det talas betydligt mindre om hur illa rustade vi är inför en inre fiende mot relativ frihet inom kapitalismens strikta ramar. Vilka kommer kunna formera motståndet? Vilka krafter kommer att kunna stå emot attacken från ett parti som tydligt deklarerat vilka de betraktar som fiender: bland andra invandrare och deras barn, relativt fri media, jämlikhetsivrare och fackföreningsrörelsen?
Det är i slutändan inte våra lagar som är vårt värn, de kan ändras inom bara några år. Vad som kan utgöra ett motstånd är våra gemensamma organisationer som sprungit ur strävan mot demokrati, jämlikhet och allas lika värde. Och det är nedslående att se hur illa rustade de är mot krafter som inte någonstans delar dessa grundvärden.
Den svenska fackföreningsrörelsen är, med endast få undantag, i ett erbarmligt skick för motstånd.
Facken, med möjlighet att lamslå stora delar av landets ekonomi och infrastruktur, är den sista bastionen innan gerillakrigföring. Den svenska fackföreningsrörelsen är, med endast få undantag, i ett erbarmligt skick för motstånd. Det bevisades inte minst av oförmågan att växla om från samförståndsanda och mjuka taktiker när först socialdemokratiska och sedan, med större frenesi, borgerliga regeringar började flytta ytterligare makt från fack till arbetsköpare.
Den insomnade kampviljan bortom avtalsrörelsedansen sjunker bara djupare och djupare mot koma. Stänger en illvillig regering av livsuppehållande maskineri såsom strejkrätt, eller i värsta fall, rätten till fri organisering har vi bara att se kistan långsamt sänkas i jorden.
Genom att låta medlemmarna på allvar kämpa för bättre villkor ökar både självförtroende och kampvilja.
Det är hög tid att börja ”preppa”, men inte bara genom att fylla jordkällaren med vattendunkar och konserver, utan genom att rusta våra organisationer för kamp. Det är dags att överge taktiken att gå försiktigt fram för att inte provocera näringslivet och politikerna att inskränka rättigheterna ytterligare medan vi väntar på en ”god regering”, eller bättre tider.
Genom att låta medlemmarna på allvar kämpa för bättre villkor ökar både självförtroende och kampvilja. Det synliggör också meningen med att vara medlem i en fackförening och övar oss att kunna stå emot. Fina ord och politiska statements räcker inte långt om seglen hänger slaka när vinden vänts emot oss. Om inte ”preppen” inleds nu kan det vara kört inom en tioårsperiod.
Så tänker jag när jag är paranoid, men känslan dröjer sig kvar i mina sammanpressade käkar även när jag flyr i panik sittandes i min TV-soffa.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr