Den nya rapporten från organisationen Transparency International, TI, bygger på intervjuer med 22 000 människor i 16 länder i Asien och Stillahavsregionen. Resultatet tyder på att drygt en av fyra som bor i dessa länder avkrävts mutor av tjänstemän.
Rapportförfattarna slår fast att myndigheterna i länderna inte gjort tillräckligt, utan ”måste göra mycket mer för att stödja visselblåsare” samt ”hålla sina löften om att bekämpa korruptionen”.
Nästan två tredjedelar av de kineser som deltagit i undersökningen anser att korruptionen i landet har förvärrats under de gångna tre åren, enligt TI. I hela undersökningen uppger bara en av fem att de anser att korruptionen har minskat, medan hälften av de tillfrågade anser att myndigheterna gör ett dåligt jobb när det gäller att bekämpa korruptionen.
– Regeringar måste göra mer för att leva upp till sina åtaganden om att bekämpa korruptionen. Det är dags att sluta tala tomma ord och börja agera. Miljontals människor tvingas betala mutor för att få tillgång till offentliga tjänster och det är de fattigaste som är mest sårbara, säger TI:s ordförande José Ugaz i ett pressmeddelande i samband med lanseringen av rapporten.
Mutor är inget litet brott, utan förhindrar människor att få mat på bordet, förhindrar skolgång, försämrar sjukvård och kan ytterst leda till dödsfall.
José Ugaz, ordförande för Transparency International
Hela 38 procent av de med lägst inkomster uppger att de har tvingats att betala mutor, vilket var den högsta siffran bland alla inkomstgrupper.
– Korruptionen frodas när inte lagar tillämpas. Mutor är inget litet brott, utan förhindrar människor att få mat på bordet, förhindrar skolgång, försämrar sjukvård och kan ytterst leda till dödsfall, säger José Ugaz.
Polisen uppges vara den institution som oftast kräver mutor. En knapp tredjedel av alla som under det senaste året varit i kontakt med en polis uppger att de tvingats betala en muta.
De flesta tillfrågade menar att den viktigaste metod som kan användas för att stoppa korruptionen är att protestera när de avkrävs en muta, eller att vägra att betala den. Samtidigt uppger fler än var femte att de känner sig maktlösa inför korruptionen.
Transparency International uppmanar världens regeringar att göra kampen mot korruptionen till en del av alla satsningar för att uppnå de hållbara utvecklingsmålen. Organisationen rekommenderar även att regler införs för att minska riskerna för korruption, samt att lagar som skyddar visselblåsare införs och följs.
Rapportförfattarna menar även att det är viktigt att korrumperade tjänstemän bestraffas och att medborgare uppmanas att inte betala mutor och anmäla när krav på mutor framförs.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr