Kritiken gäller organisationen C-FAM, som har bjudits in som del av USA:s officiella delegation vid mötet. Enligt medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center är C-FAM att betrakta som en så kallad hatgrupp, på grund av ”dess ofta våldsamma retorik i fråga om hbtq-rättigheter”. Något som bland annat uppmärksammats av organisationen International Women’s Health Coalition.
Jessica Stern, ordförande för hbtq-organisationen Outright Action International, menar att C-FAM är en grupp med en ”våldsam mentalitet” och understryker samtidigt behovet av att alla former av diskriminering förhindras vid det pågående toppmötet, CSW. Hon säger samtidigt att det är av högsta vikt att ”USA:s regering ser till att skydda världens mest utsatta personer”.
Det vi begär är att våra allierade i regeringar och i olika civila rörelser förstår att de måste ställa sig bakom oss i kraven på att våra behov inkluderas.
Jessica Stern, ordförande, Outright Action International
På global nivå är hbtq-personer en av de grupper som löper allra störst risk för att bli diskriminerade, utsatta för våld och tvingas leva i fattigdom. Men trots detta fortsätter gruppens rättigheter att utelämnas i alla stora FN-dokument, säger Jessica Stern. Enligt henne gäller det även alla slutdokument från FN:s tidigare internationella toppmöten om kvinnors rättigheter.
– Det vi begär är att våra allierade i regeringar och i olika civila rörelser förstår att de måste ställa sig bakom oss i kraven på att våra behov inkluderas, säger Jessica Stern.
Trots detta menar hon att det är mycket positivt att det finns ett tydligt fokus på hbtq-personers rättigheter vid många av kringarrangemangen till årets toppmöte, som samlar tusentals deltagare under tio dagar i New York. Mötet avslutas i dag fredag.
En av hbtq-rörelsens deltagare vid årets möte är Pepe Julien Onzema, en transperson från Uganda som nyligen deltog vid ett sidoarrangemang. Han säger att det numera finns en viss öppenhet för att även inkludera transpersoner i den internationella feministiska rörelsen, men att det fortfarande återstår hinder. Han säger sig dock ha blivit välkomnad vid mötet.
– Jag har upplevt värme från människor som vet om att jag är en transperson som kommer från Uganda.
Jag har upplevt värme från människor som vet om att jag är en transperson som kommer från Uganda.
Pepe Julien Onzema, deltagare
Den ugandiska regeringens hets mot hbtq-personer har på senare år fått stor internationell uppmärksamhet.
Vi lyckades inte få någon kommentar från USA:s FN-delegation angående C-FAM innan publiceringen av denna artikel.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr