FN-rådet tänker inleda en internationell utredning om misstänkta mord, fall av tortyr och våldtäkter som den burmesiska militären påstås ha begått.
Sedan oktober förra året har den burmesiska militären genomfört en offensiv i den nordvästra delstaten Rakhine, efter att attacker utförts mot gränsposteringar.
Yanghee Lee, FN:s särskilda rapportör om människorättssituationen i Burma, har talat med ett stort antal rohingya som tagit sin tillflykt till grannlandet Bangladesh på grund av våldet. I samband med det har det framkommit misstankar om att burmesisk militär och polis gjort sig skyldiga till sexuella brott, utomrättsliga avrättningar, tortyr och påtvingade försvinnanden.
Sammanlagt har 220 personer intervjuats av FN, och nästan hälften av dessa uppger att någon familjemedlem blivit dödad. Hälften av de intervjuade kvinnorna säger sig ha blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp av säkerhetsstyrkorna.
FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter, OHCHR, menar att mycket tyder på att brott mot mänskligheten begåtts i Burma.
Den burmesiska regeringen förnekar dock dessa anklagelser och är mycket kritisk till FN-rådets beslut.
En internationell utredning är nödvändig för att anklagelserna om allvarliga människorättsbrott i Burma ska bli grundligt granskade av experter.
John Fisher, Human Rights Watch
Förslaget att inleda en internationell utredning lades fram av EU och godkändes utan omröstning av FN-rådets 47 medlemmar. Indien och Kina ställde sig dock inte bakom beslutet utan meddelar att de tillsammans med Burma ställer sig vid sidan av den kommande utredningen.
Flera människorättsorganisationer är dock mycket positiva till beslutet.
– En internationell utredning är nödvändig för att anklagelserna om allvarliga människorättsbrott i Burma ska bli grundligt granskade av experter, och för att försäkra sig om att de skyldiga till sist ställs till svars, säger John Fisher vid organisationen Human Rights Watch.
Han uppmanar Burmas regering att fullt ut samarbeta med utredarna, bland annat genom att se till att de får obegränsat tillträde till alla områden som är berörda i landet.
Amnesty Internationals Sydostasienchef Champa Patel säger att den kommande utredningen borde ha tillsatts redan tidigare och att den burmesiska regeringen borde välkomna beslutet.
– Världen har rätt att få veta hela sanningen om dessa händelser, säger hon.
Världen har rätt att få veta hela sanningen om dessa händelser.
Champa Patel, Sydostasienchef, Amnesty International
Trots att minoritetsfolket rohingya levt i många generationer i Burma vägrar landets myndigheter att ge folkgruppen medborgarskap. De flesta är mycket fattiga och får inte resa utan tillstånd eller tillgång till sjukvård. FN:s flyktingorgan UNHCR har kallat folkgruppen en av de ”mest förföljda i världen”.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr