Arbetsköpare och fack fortsätter bråket om vad parterna i industrin verkligen kommit överens om. Är låglönesatsningen en del av märket på 6,5 procent, som facken hävdar, eller måste facken betala för att få satsningen på plats som arbetsköparna tycker.
Båda parter hoppas att Medlingsinstitutet tar ställning för deras version, men myndigheten duckar för frågan.
– Det får utkristallisera sig, säger Carina Gunnarsson, generaldirektör för Medlingsinstitutet.
Frågan har nu på allvar satts på prov i hotell- och restaurangbranschens sammanbrutna förhandlingar. Både LO och Svenskt Näringsliv följer med när bråket nu flyttar från en avtalsförhandling till en annan. Enligt LO är det självklart att den överenskommelse som träffats inom industrin ska kopieras in i kommande avtal.
– Det är skamligt att Visita vägrar ge lågavlönade hotell-och restauranganställda samma låglönesatsning som arbetstagarna inom industrin redan fått. Det går bra för branschen och det är inte mer än rätt att de som utför jobbet ska få en del av kakan, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.
Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson anklagar å andra sidan Hotell- och restaurangfacket och LO för att försöka rasera den svenska lönebildningen som baseras på industrins märke.
– Agerandet är helt oacceptabelt och utgör ett hot mot den svenska lönemodellen, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson i ett pressmeddelande
Uttalandet kommer bara några veckor efter att arbetsköparparten i industrin, Teknikföretagen, hotat att själva säga upp industriavtalet. I sitt pressmeddelande beskriver Svenskt näringsliv sig själva och medlemsförbundet Teknikföretagen som den part som tar ansvar för ”en väl fungerande lönemodell”.
– Svenskt Näringsliv och våra medlemsförbund tar ansvar för lönebildningen i Sverige. Vi kommer försvara märket. Nu vilar ett stort ansvar på LO att sätta stopp för fack som vill rasera en väl fungerande lönemodell, säger Peter Jeppsson.
Utgångspunkten för vårt uppdrag är att ta tillvara och värna den konkurrensutsatta sektorns lönenormerande roll.
Carina Gunnarsson, generaldirektör för Medlingsinstitutet
Båda parter säger sig vara övertygade om att Medlingsinstitutet kommer att välja deras tolkning. Medlingsinstitutets generalsekreterare verkar dock vilja ha frågan öppen och överlämna beslutet till de medlare Claes Strååth och Gunilla Runnqvist som på onsdagen utsågs för att medla i hotell- och restaurangkonflikten.
– Det blir en av de frågor som medlarna har att ta ställning till. Utgångspunkten för vårt uppdrag är att ta tillvara och värna den konkurrensutsatta sektorns lönenormerande roll, säger Carina Gunnarsson.
Enligt generaldirektören kommer resultatet av medlingen och medlarnas egna tolkningar att leda till att myndighetens egen hållning utkristalliserar sig.
– Det blir en komplikation i och med att industriparterna har gått ut på det sätt de gjort. Men det ligger nu på medlarnas bord. Sedan ger vi inga direktiv till medlarna, men naturligtvis har de uppbackning, säger hon.
Behöver inte Medlingsinstitutet vara klara med sin egen tolkning av vad normen är för att medlarna ska kunna fullfölja det uppdraget?
– Det pågår medling nu där denna frågan är på tapeten. Då måste den få lösas inom ramen för den medlingen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr