Flera människorättsgrupper uppmanade i fredags USA:s president att upphäva flyktingstoppet, som gäller för syrier och medborgare från ytterligare fem länder i Afrika och Mellanöstern.
– Trump använde väldigt starka ord när han beskrev den grymhet och skräck som barn och civila i Syrien tvingas uppleva, säger Maria McFarland Sánchez-Moreno vid Human Rights Watch.
Hon menar att det fortsatta amerikanska stoppet för flyktingar från Syrien är ”grymt”.
– Det står i motsats till de värderingar som USA traditionellt står för och i motsats till en del av de uttalanden som president Trump själv använde sig av.
I torsdags sade Donald Trump att ”till och med vackra bebisar” blev mördade i den kemvapenattack som ägde rum i Syrien tidigare i veckan, och som tillskrivits den syriska regimen.
– Flera år av försök att förändra Assads agerande har misslyckats, och det dramatiskt. Som ett resultat av det har flyktingkrisen fortsatt att fördjupas och regionen blivit allt mer instabil, fortsatte Trump.
Om vi på riktigt vill hjälpa till att skydda Syriens folk så måste vi också vara beredda att hjälpa dem när de flyr från attacker för att söka säkerhet.
Noah Gottschalk, representant för Oxfam
Angreppet från USA kan ses som en förändrad amerikansk linje gentemot regimen i Syrien. Men än så länge har det inte kommit några tecken på en förändrad politik gentemot syriska flyktingar.
Noah Gottschalk vid biståndsorganisationen Oxfam menar att USA efter flygangreppet mot Syrien även borde se över sin flyktingpolitik. Han säger att de ”oskyldiga familjer”, som Donald Trump refererade till som offer för attacken i Idlib, inte skiljer sig åt från de flyktingar som skulle behöva skydd i USA.
– Oxfam uppmanar presidenten att ändra kurs i fråga om det diskriminerande förbud som gör det omöjligt för syriska civila att få skydd i USA. Om vi på riktigt vill hjälpa till att skydda Syriens folk så måste vi också vara beredda att hjälpa dem när de flyr från attacker för att söka säkerhet, säger Noah Gottschalk i ett uttalande.
Nästan fem miljoner människor har tvingats på flykt i Syrien sedan konflikten i landet började för över sex år sedan. Stora delar av Syrien är belägrade och otillgängliga för humanitära biståndsinsatser, liksom för FN-observatörer. Det är ett av skälen till att FN inte längre publicerar några officiella uppgifter om hur många som har dödats i kriget.
I april förra året sade FN:s särskilda Syrien-sändebud Staffan de Mistura att det var sannolikt att fler än 400 000 människor hade dödats.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr