Facket anmälde arbetsköparna i hotellbranschen för att ha pressat anställda om facktillhörighet inför strejken. Arbetsköparorganisationen Visita skriver på sin hemsida att Datainspektionen nu avfärdat fackets anmälan och lagt ned utredningen. Men det är inte sant.
Arbetaren har tidigare skrivit om hur arbetsköparna inom hotellbranschen inför strejken försökt kartlägga de anställdas facktillhörighet.
Fackmedlemskap är en skyddad uppgift och agerandet har anmälts av Hotell- och restaurangfacket, HRF, till Datainspektionen.
Men nu skriver arbetsköparorganisationen på sin hemsida att myndigheten ogillat anmälan.
”Datainspektionen meddelade den 12 april att de avvisar samtliga HRF:s anmälningar mot Visitas medlemsföretag och att de alltså inte arbetar vidare med ärendet.”
Men uppgifterna stämmer inte, något som nu bekräftas av Datainspektionen. I verkligheten har myndigheten inte fattat något beslut över huvud taget.
– För att ta ställning behöver vi inleda tillsyn så vi har inte satt oss in i sakfrågan närmare. Vi har bara svarat att vi inte kommer att inleda någon tillsyn innan den 19 april, säger Josefine Paulie, den jurist på Datainspektionen som handlägger ärendet.
Facket anmälde den 12 april. I sin anmälan, eller ”klagomål” till myndigheten begärde de en snabbutredning för att frågan skulle avgöras innan strejken den 19 april. Det bedömde dock myndigheten inte vara möjligt och svarade detta bara inom två timmar. Det var allt.
– Vi har som princip att svara på klagomål inom tre månader. Jag kan i och för sig tänka mig att om vi avser granska frågan är det något vi kommer att ta ställning till inom de närmaste veckorna, säger Josefine Paulie.
När Arbetaren kontaktar Visita ger organisationens pressansvariga samma besked som de gjort de senaste veckorna.
– Vi kommenterar inte förhandlingarna utan återkommer så fort vi har något att säga, säger Stina Bengtsson, pressansvarig på Visita.
Detta handlar ju inte om förhandlingarna utan om registreringen av skyddade uppgifter.
– Vi kan inte kommentera avtalsrörelsen över huvud taget.
Varför sprider ni uppgifter som inte stämmer?
– Som jag säger kan vi inte kommentera avtalsrörelsen utan återkommer när vi har något att säga. Tack för att du ringde, säger Stina Bengtsson och avslutar samtalet.
I samma text på hemsidan skriver organisationen:
“Då frågan om organisationstillhörighet har blivit så infekterad har Visita informerat samtliga företag som omfattas av varslet att söka informationen på annat sätt.”
Vad de andra sätten innebär får vi inte heller något svar på. Men Per Persson, avtalssekreterare på HRF, tycker inte att en förklaring hade förändrat läget. I sitt svar medger Visita att de tänker fortsätta efterforska.
– Det är försöket att ta reda på om man är medlem som är kränkande i sig. Det ska inte ha någon som helst betydelse. Det finns ingen anledning att göra det. Dessutom anger varslet att allt arbete är förlagt i blockad. Det innebär att ingen får arbeta oavsett om man är organiserad eller ej, säger Per Persson.