Tre år har gått sedan det blev känt att soldater från franska fredsbevarande styrkor begått sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Men de barn som utsatts har inte fått det stöd som utlovats från FN:s barnfond Unicef, enligt uppgifter som presenterats av tv-programmet Uppdrag granskning.
De fall som dokumenterats där franska soldater begått sexuella övergrepp har väckt stor upprördhet bland allmänheten.
Barn mellan 8 och 15 år som levt i flyktingläger uppger att de tvingats utföra sexuella handlingar i utbyte mot mat och andra varor. Sammanlagt uppges 14 franska soldater ha varit inblandade.
Reporter Karin Mattisson på Uppdrag granskning talade med Unicefs lokala representant i Centralafrikanska republiken, Aboubacry Tall, som uppgav att Unicef följer upp barnen och erbjuder service och stöd. Men de barn som Uppdrag granskning träffat säger att det inte stämmer.
Martha blev som 14-åring gravid och hiv-smittad av en 20 år äldre soldat.
”I början sa Unicef att de skulle se till att få soldaten fängslad och ta hand om mamman och barnet för att hjälpa oss. Men sedan… inget. Ingen hälsade på, så var det. Det blev upp till oss att ta hand om barnet,” sade Marthas storasyster Miriélle till Uppdrag granskning.
Martha berättar att hon fick en säck med ris, lite mjölk, socker och motsvarande 145 svenska kronor. Samtidigt skickades soldaten hem och det är osäkert om det kommer att bli någon påföljd.
Två pojkar som för FN vittnat om att de blivit sexuellt utnyttjade berättar också att de blev lovade hjälp, men att ingenting har hänt.
– Vi försöker att få ihop det på egen hand. Vi hämtar vatten åt folk, vi tvättar bilar. Det är det vi har levt av ända fram till nu, säger en av pojkarna.
Unicefs talesperson Najwa Mekki säger att Unicef erbjudit stöd till de barn som de känner till och att de sedan 2015 har utökat systemet för kontroll och stödet till offer för övergrepp.
– Vi följer upp de barn som nämns i det svenska tv-programmet och ger stöd där det är lämpligt, och vi kommer att fortsätta att ge det nödvändiga stöd till alla som utsätts för sexuella övergrepp och utnyttjanden som träder fram eller som kommer till vår kännedom, säger Najwa Mekki.
FN-diplomaten och tidigare undergeneralsekreteraren Anwarul Chowdhury menar att FN:s byråkrati ofta står i vägen för åtgärder eftersom tydlig information i dessa fall hindras att nå högre uppsatta i organisationen.
– När informationen når generalsekreteraren är den redan fullständigt urvattnad. Utan fullständiga bevis blir det frågan om en skenutredning, säger han.
Även om FN har vidtagit åtgärder för att ta itu med skandalen 2015, bland annat genom att inrätta en granskningsgrupp, har inga förövare dömts. I januari uppgav franska åklagarmyndigheten att de domare som utrett anklagelserna om sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken inte har hittat tillräckliga bevis för att kunna fälla någon i en rättegång.
Trots att högt uppsatta FN-tjänstemän anklagats för maktmissbruk för att de förtigit information i stället för att rapportera fall så har det i stort sett inte lett till några konsekvenser, uppger Paula Donovan från organisationen Aids Free World. Hon säger att de enorma institutionella bristerna kvarstår och att de personer inom FN som är en del av problemet har utsetts till att finna lösningar.
Både Paula Donovan och Anwarul Chowdhury menar att det krävs specialdomstolar för att hantera fall som gäller soldater från fredsbevarande styrkor som begår sexuella övergrepp. Anwarul Chowdhury säger att det behövs en särskild enhet som kan göra utredningar och rapportera om fall så att förövare kan straffas i stället för att deras handlingar döljs av kollegor.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr