[BOK] I trädgården hörs andra ekon
Göran Greider
Ordfront, 2017
För att skapa en trädgård värd namnet behövs inte bara minst en hårt arbetande trädgårdsmästare utan också en drömmare och en poet. Under senare år har även vi i norra hemisfären begåvats med det som araber och Mellanösternbor i tusentals år sett som en självklarhet – författare som förklarat gestaltat trädgården i ett poetiskt och existentiellt ljus trädgårdsdrömmar.
Elin Unnes The secret gardener (2014) och Ronny Ambjörnssons Den hemliga trädgården, om trädgårdar i litteratur och verklighet (2015) är bara några av de böcker som kan avnjutas likaväl i egen hängmatta som en vinterkväll vid köksbordet. I dessa är det inte beskrivningar av vintersådd och jordkvalitet som står i centrum utan just drömmarna, längtan, minnena, attityden och till och med misslyckandenas kvaliteter som får bre ut sig.
När Göran Greider berättar om sin trädgård i Dalarna i I trädgården hörs andra ekon låter han den obesvärat en vinterdag sömlöst sträcka sig ut över fälten efter att han tagit bort staket och buskar som tidigare skilde den ”vilda” naturen från den tuktade. Titeln på hans bok är lånad från en rad av författaren och poeten TS Eliot, ”Other echoes/ Inhabit the garden. Shall we follow?”, och hela boken är då förstås ett stort ja på den frågan.
Greiders ”ja” syftar på trädgårdens kontakt genom tid och rum med andra trädgårdar, hur historiens skönhet och grymhet kan spåras i växternas spridning över jorden genom upptäckter, kolonialism och trånad efter det exklusiva. Det är också ett sätt att sätta ord på något som de flesta andra trädgårdsägare (man drar sig för ordet eftersom en trädgård förstås är något man framför allt har att förvalta) erfar: den överraskande och obändiga lusten att inspireras av andra trädgårdar som får en att lägga förmögenheter på frön, växter, spaljéer, redskap och böcker i trädgårdskonst och -historia.
Mitt exemplar blev till slut helt fullstoppat med post it-lappar och snören för att markera de avsnitt jag ville återkomma till.
Göran Greider kan ju också konsten att berätta fakta så att det blir poesi, som skillnaden mellan en japansk trädgård och en kinesisk, och påpeka njutningen i vinterns arbetsbefrielse medan snön faller som kalla fjärilar och förvandlar glömda utemöbler till gräddtårtor.
Hur berättelsen om just hans trädgård (med sina ekon) löper i de fyra årstiderna är inte dum alls, dumt är däremot hur det insprängt ligger sidor med dels dikter och dels fakta om personer och växter, eller recept mitt i den löpande texten. Allt mycket läsvärt men hur ska det läsas? Om man försöker läsa genom att hoppa över de instoppade faktasidorna (tills vidare) hittar man dem inte igen, låter man sitt läsande ta med dessa faktasidor kommer man helt av sig i den löpande texten.
Mitt exemplar blev till slut helt fullstoppat med post it-lappar och snören för att markera de avsnitt jag ville återkomma till. Men läser jag sedan (med hjälp av markeringarna) de pausade texterna i ett svep förlorar de sin kontakt med avsnittet där de ligger.
Krångligt att beskriva men inget mot hur (dåligt) det funkar, och den obehagliga känslan av att ha missat något, hur jag än gör. I nästa upplaga (det lär bli några stycken) hoppas jag att förlaget tänker om och grupperar dessa mellansidor tillsammans, kanske i anslutning till slutet av varje årstid.
Hur som helst lär jag aldrig glömma receptet på syrensaften, eller de många underbara citaten, som Paul Klees ”En linje är en punkt på promenad”, och hur konstnären påminner om hur trädgården som idé är lika viktig som det verkliga arbetet med sitt konkreta resultat.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr