ANALYS Att president Donald Trumps chefsstrateg Steve Bannon petats ur USA:s nationella säkerhetsråd kan innebära en öppning för de neokonservativa i USA. Militärens framträdande roll har ett antal konsekvenser och kan i vissa fall gynna de neokonservativa.
Administrationens svårigheter med att tillsätta nyckelposter på olika nivåer i regeringens utrikespolitiska maskineri innebär stora möjligheter för de neokonservativa som inte varit alltför högljudda kritiker av Trump-kampanjen. Under Trumpadministrationens första 90 dagar framstår det som att det främst är militären som har haft störst inflytande över utrikespolitiska frågor, särskilt när det gäller Mellanöstern i vidare bemärkelse.
Den amerikanska militärens intressen och världsbild är väl representerade av general H.R. McMaster som är ny nationell säkerhetsrådgivare och general James Mattis som är USA:s försvarsminister, för att inte tala om olika militära veteraner vid USA:s nationella säkerhetsråd som leds av general Kenneth Kellogg. Deras inflytande är påtagligt. De senaste veckornas styrkedemonstrationer i Mellanöstern tycks ha utformats för att försäkra Washingtons allierade i regionen att USA inte tvekar att använda militär kraft.
Militären och de neokonservativa delar i viss utsträckning en varaktig fientlig inställning till vissa länder.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.