I de omgivande skogarna ligger nedblåsta träd kvar, många hus är omgärdade av byggnadsställningar och längs den branta motorvägen fortsätter vägarbetare jobba. Orkanen Matthew skapade i oktober förra året enorm förödelse i denna över 500 år gamla stad, den första som de spanska conquistadorerna byggde på Kuba.
Baracoa ligger på östra Kuba i ett utsatt område mellan kust, berg och floder. Med tanke på styrkan hos orkanen har återuppbyggnadsarbetet ändå gått snabbt. Det är mycket tack vare ett starkt lokalt engagemang.
– Vi var tvungna att involvera lokalbefolkningen. Mer än 90 procent av bostäderna blev drabbade, berättar Esmeralda Cuza, som leder återuppbyggnadsarbetet i en av stadens stadsdelar.
Hon har arbetat med katastrofhantering i 35 år och säger att man efter orkanens härjningar i provinsen Guantánamo i högre grad satsade på lokala lösningar. Det ligger i linje med nya riktlinjer från Raúl Castros regering.
– Vi hade viss erfarenhet, men aldrig tidigare i denna omfattning, säger Esmeralda Cuza.
Matthew var den kraftigaste orkan som hittills har uppmätts i Guantánamo. Nästan alla stadens knappa 82 000 invånare bodde i hus som i olika grad skadades av orkanen.
Myndigheterna hävdar att 85 procent av alla skador nu har hunnit repareras, och nästan alla bortblåsta tak har blivit ersatta av nya. Sedan väntar renoveringar av alla skador inne i byggnaderna.
Nästan 3 500 familjer fick sina hem totalförstörda. De flesta har nu fått hjälp att delvis återuppbygga sina hem och har kunnat lämna de evakueringscenter dit de först tvingades flytta.
Ända sedan katastrofen har provinsen Guantánamo och grannprovinsen Holguín fått både inhemskt stöd, samt bidrag från exilkubaner och det internationella samfundet. FN försöker samtidigt mobilisera mer pengar som ska gå till att hjälpa de dryga 637 000 människor som bor i Guantánamo.
Delar av strandpromenaden i Baracoa är fortfarande avstängd. Här pågår samtidigt arbetet med att bygga upp den två kilometer långa skyddsvall, som bara delvis lyckades skydda staden från de höga vågorna.
– Programmet för att få fram byggmaterial är anpassat efter efterfrågan, berättar Rodolfo Frómeta, som är chef för det statliga företag som med hjälp av flera små fabriker framställer stenmaterial och betongplattor.
Tillverkningen görs med hjälp av lokala hantverkare och stenmaterial från området.
– Det enda vi har importerat är cement och stål, säger Rodolfo Frómeta.
Pensionären Dania de la Cruz är en av de 167 personer i Baracoa som fortfarande är tvungen att bo på ett härbärge efter orkanen.
– Jag bodde med min dotter på ett jordbruk vid Duaba-floden. Nästan allt gick förlorat och jag tänker inte flytta tillbaka dit. Men vi vet ännu inte var och när vi kommer att få en ny bostad, berättar hon.
Stadens borgmästare Luis Sánchez säger att vid sidan av bostäderna så drabbades även jordbruket svårt av orkanen. Han understryker att man i återuppbyggnadsarbetet har satsat på att både modernisera och förstärka den lokala infrastrukturen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr