Det är knappast David Harveys första vistelse i Sverige. Hans relation till Uppsala sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till början av 1960-talet, då han som ung post-doktor arbetade vid den kulturgeografiska institutionen.
David Harvey har genom åren behållit kontakten med sina gamla vänner och kollegor från den tiden. I dag är han en central figur inom den kritiska samhällsvetenskapliga forskningen som bidragit med nya infallsvinklar inom såväl den urbana teorin som genom skapandet av ett antikapitalistiskt tankesätt. Genom sin kritiska hållning försvarar han nödvändigheten i att tänka ut och bygga alternativ till kapitalismen, vars förstörande dynamik har brett ut sig över hela världen. Med detta i åtanke faller sig den första frågan självklar.
Hur kan vi bli av med kapitalismen?
– Kapitalismen är en välutvecklad form av produktion, distribution och konsumtion. Det tog den väl ett par hundra år att uppstå sedan feodalismens tid. Att ersätta den kommer i sin tur att innebära en lång övergångsprocess. Sättet att komma ur den är steg för steg.
Hur kan vi inleda den processen?
– Genom politiska beslut och handlingar med fokus på avkommersialiseringen, genom dekommodifiering. På samma sätt som privatiseringarna har trängt in med växande kraft, behöver vi en politik som leder oss mot avprivatisering. Ju fler områden vi kan frigöra ur kapitalets händer och återlämna till organisationernas makt, desto mer kommer vi att frigöra oss från det kapitalistiska systemets grepp.
Det som har hänt under de senaste 30–40 åren är att vi gradvis skapat oerhört ojämställda samhällen, där politiken har reducerats till en vara och där politikerna inte agerar efter folkets behov, utan snarare efter den styrande klassens.
David Harvey tror att de här processerna blir möjliga om gräsrotsrörelserna har en ledande roll i dem och tar tillbaka de delar av våra liv som marknaden har förvandlat till varor. Utbildning och hälsa måste vara grundrättigheter för alla. Han nämner vikten av att universiteten i New York nyligen tagit bort studieavgifterna för dem som saknar höga inkomster.
Vad tror du ligger bakom populismens uppkomst?
– Det som har hänt under de senaste 30–40 åren är att vi gradvis skapat oerhört ojämställda samhällen, där politiken har reducerats till en vara och där politikerna inte agerar efter folkets behov, utan snarare efter den styrande klassens. De har fått oss att tro att marknadspolitiken, den fria marknaden och privatiseringar är lika med kostnadseffektivitet och tillgång, att vi alla kan få det bättre. Men nu vet vi att det bara är en lögn och att många inte alls mår bättre.
– Objektiva mätningar visar att befolkningen i stort mår sämre. Då blir folk alienerade, alienerade från politiken. Folket reagerar antingen med passivitet eller ilska. Om ilskan inte förvandlas till något produktivt har vi fått en ingång för populismen. De kommer med sitt ”allt det här är skit så rösta på mig”. Det är vad vi ser i fallet med Trump, men det ser vi även med Bernie Sanders. Samma sak gäller i Frankrike med Mélenchon inom vänstern och Le Pen inom högern, som fångar väldigt mycket av denna ilskan.
Vi trodde att Reagan hade varit dålig, men sedan kom Clinton, som hade sagt sig vara på arbetarnas sida, och blev mycket, mycket värre.
Hur skulle du beskriva vänsterns roll i det hela?
– Vänsterpartierna har sina rötter i den fackliga rörelsen och arbetarorganisationerna. Men i början av 1970-talet sattes en attack igång mot deras makt genom en radikal politisk omställning, ofta relaterad till Reagan och Thatcher, som tömde arbetarorganisationerna och deras partier på makt och inflytande. Mitt under en period av teknologisk utveckling och avlokalisering av produktion sökte sig partierna till andra målgrupper.
– I USA blev Bill Clintons linje att inte motsätta sig den nyliberala agendan utan snarare att befästa den. Han kom till makten genom löften om allmän sjukvård, men straffade i stället folket genom reformer i välfärdssamhällets strukturer. Han lämnade efter sig en reform av straffrätten som fyllde fängelserna med unga svarta invånare. Han lämnade efter sig NAFTA-avtalet som undertecknades av representanter för multinationella företag utan en enda facklig representant i rummet. Clinton avreglerade till och med finanssektorn. Vi trodde att Reagan hade varit dålig, men sedan kom Clinton, som hade sagt sig vara på arbetarnas sida, och blev mycket, mycket värre. Vi har då socialistiska partier som inte är socialister, som har misskrediterat sig själva och som har tappat sina rötter. Det här är något som måste finnas på vår agenda, vi måste hitta ett sätt att skapa partier med en stark antikapitalistisk prägel.
David Harvey, född i Bristol 1935, är professor i antropologi och geografi vid CUNY, City University of New York. Han forskar inom urbana studier och kapitalismens utveckling och har tagit aktiv ställning för rörelsen ”Rätten till Staden”.Bland Harveys mer omfattande verk kan nämnas:– Social Justice and the City, 1973
– A Brief History of Neoliberalism, 2005– Rebel Cities: From the Right to the City to the Urban Revolution, 2012
– Seventeen Contradictions and the End of Capitalism, 2014
– The Ways of the World, 2016
I svensk översättning:
– Kapitalets gåta och kapitalismens kriser, Tankekraft förlag 2011
– Den globala kapitalismens rum, Tankekraft förlag 2011
– Ojämlikhetens nya geografi: texter om stadens och rummets förändringar i den globala kapitalismen, Atlas förlag 2011
Även om David Harvey inte avfärdar dem helt, har han inte mycket till övers för aktuella krav som allmän basinkomst eller nedväxtteorin. Enligt honom skulle de knappast leda till ett minskat flöde av kapital i det kapitalistiska systemets pågående cykliska fas. Visst skulle de tillföra resurser till folket, men de skulle rätt omgående återgå till de rikaste, menar han.
Han exemplifierar detta med bostadsproblematiken. Basinkomst skulle troligtvis leda till ökade hyror, vilket i praktiken skulle betyda ett omedelbart beslagtagande av pengarna för kapitalets räkning.
Vad är då lösningen?
– Jag skulle gärna se att lösningen bestod av bildandet av väggar som mäktade stå emot själva kapitalismens framfart och som kunde stoppa bildandet av nya flöden av fiktivt kapital, så att denna nystart kopplas till distribution. Till exempel inom ett område som redan är på ett kritiskt stadium: det privata pensionssystemet. De privata fonderna, med lagstadgade krav på vinstgenerering för att kunna betala våra pensioner, investerar bland annat i landgrabbing i Amazonas. Om man kunde förvandla hela systemet till något sorts socialförsäkringssystem utan någon som helst marknadsinriktning skulle vi kunna vara säkra på att inte medverka i sådana processer, minska pengaflödet till den sorts aktiviteter samtidigt som kapitalet skulle ta mindre plats i våra liv.
På frågan om vad som är hans åsikt om den aktuella bostadskrisen i Sverige svarar David Harvey att han knappast blir melankolisk över den centraliserade stadsplaneringen på 1960- och 70-talen, särskilt på grund av att besluten togs uppifrån. Han menar att det är av största vikt att bygga alternativa modeller av organisering för att bekämpa marknadens framfart inom något så viktigt som rätten till tak över huvudet. Han lyfter upp de nya organisatoriska formerna som tagits i bruk i till exempel Rojava eller den bolivianska staden El Alto.
Vanligtvis sträcker sig vår medverkan i våra städers beslutsfattande processer knappt till att bli informerade om redan existerande planer eller i bästa fall en möjlighet att påverka i rent kosmetiska frågor. Enligt Harvey ligger framtiden i gräsrotsrörelserna.
– Om de rörelser som arbetar lokalt med det urbana rummet skulle bli fler kanske skulle de kunna bli tillräckligt starka för att ändra vårt sätt att göra saker och ting.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr