Fastighets varslar sju kommunala bostadsbolag om strejk. Varslet kommer efter att det i fredags stod klart att förhandlingarna mellan Fastighets och arbetsköparorganisationen Pacta om ett nytt kollektivavtal har strandat.
Det är fackföreningens andra varsel under avtalsrörelsen, även om det förra drogs tillbaka efter överenskommelse med motparten Almega. I den nuvarande konflikten med Pacta är knäckfrågan arbetsköparnas ovilja att gå med på fackets krav om höjning av lägstalöner.
– Hittills säger de blank nej. Deras förslag innebär ett tapp på 350 kronor i månaden på lägstalönerna under hela avtalsperioden. Det innebär att de skulle komma billigare undan än de andra arbetsgivarna i fastighetsbranschen, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

Fackets krav är att lägstalönerna ska höjas med samma krontal som övriga löner, men det är inte Pacta intresserade av. I stället har de erbjudit sig att höja med ett procental, vilket skulle innebära en lägre höjning än det fackliga kravet. Arbetsköparnas argument att inte gå på fackets linje är att Kommunal gått med på att inte höja lägstalönerna lika mycket.
– Deras största motiv är att de gjort upp med en annan nivå med Kommunal, som är majoritetsfack på deras område. Men arbetsköparna är konkurrenter och då kan vi inte tillåta att en organisation har billigare avtal, säger Magnus Pettersson.
Deras största motiv är att de gjort upp med en annan nivå med Kommunal, som är majoritetsfack på deras område. Men arbetsköparna är konkurrenter och då kan vi inte tillåta att en organisation har billigare avtal.
Magnus Pettersson, förbundsordförande, Fastighets
Enligt honom har det inte förts några samtal facken emellan om lägstalönerna under avtalsrörelsen. Även om det nu används emot Fastighets i förhandlingen vill han vill inte recensera Kommunals avtal.
– Varje fack står fria att teckan vilka avtal som helst. Vi har däremot som princip att både lägsta löner och utgående löner ska höjas med samma krontal.
Hos Pacta mottogs varslet, enligt förhandlingschefen John Nilsson, med förvåning.

– Vi får säga att vi är förvånade över att de väljer att varsla. Vi har fört förhandlingar i konstruktiv anda och gett ett bud som är i linje med andra avtal på arbetsmarknaden, säger förhandlingschefen.
Är det så att ni helt enkelt vill ha lägre lägstalöner?
– Vi har föreslagit att höja de i procent. Då behåller man samma nivå som tidigare. Med deras krav skulle lägstalönerna höjas. Då pressar man ihop lönestrukturen och det vill man ju inte åstadkomma. Det ser vi inget behov av, säger John Nilsson.
Om inte någon överenskommelse träffas innan dess bryter strejken ut den 1 juni. Den omfattar sju kommunala fastighetsbolag. På två av dem, MKB i Malmö och AB bostäder i Borås, tas samtliga medlemmar ut i strejk.
På måndagen utsågs medlare i konflikten och hos Pacta är förhoppningen att parterna ska kunna bli överens innan strejken bryter ut.
– Vi ska sätta oss ned med medlarna och se vad vi kan åstadkomma. Vi hoppas att det inte ska behöva gå så långt att det blir aktuellt med motåtgärder, säger John Nilsson.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.