Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons, S, besked om att hon avser tillsätta en snabbutredning av konflikträtten kom för många som en överraskning. Utredningen motiverades av den pågående konflikten i Göteborgs containerhamn. Det tillhör inte vanligheterna att en regering blandar sig i en arbetsmarknadskonflikt.
– Det vi kan se just nu i konflikten i Göteborgs hamn är ett väldigt besvärligt läge för att arbetsgivaren har tecknat kollektivavtal men ändå utsätts för stridsåtgärder, sa Ylva Johansson när hon presenterade den kommande utredningen.
I tidningen Arbetet uttalar de fackliga centralorganisatioerna LO, TCO och Saco sin oro över att utredningen riskerar att göra för stora inskränkningar i den fackliga konflikträtten. Men samtidigt visar både LO och TCO tydlig förståelse för att regeringen blandar sig i arbetsmarknadskonflikten. Det är en hållning TCO:s samhällspolitiske chef, Samuel Engblom upprepar när Arbetaren kontaktar honom.
– Vi har förståelse för att man vill se över konflikträtten, för situationen som uppstått i Göteborg är inte bra. Men man måste vara försiktig med konflikträtten och eventuella ändringar i den eftersom det är en grundsten i arbetsmarknadsmodellen, säger Samuel Engblom.
Men på Hamnarbetarförbundet förvånas man av att ingen av organisationernas företrädare reagerar på regeringens inblandning och vad man ser som ett ställningstagande för arbetsköparparten i konflikten. Det förvånar också förbundets ordförande, Eskil Röner, att det inte leder till ett ramaskri att regeringen anser det ens tänkbart att inskränka konflikträtten.
– Jag tycker att det är konstigt att de inte verkar särskilt bekymrade och engagerade i frågan. De verkar mest titta på och låta det hända. Att regeringen, en socialdemokratisk dessutom, blandar sig i hör inte hemma i den svenska modellen, säger han.
Jag tycker att det är konstigt att de inte verkar särskilt bekymrade och engagerade i frågan.
Eskil Rönér, ordförande, Hamnarbetarförbundet, om LO:s, TCO:s och Sacos inställning till den nya utredningen
Om förslaget om att förbjuda stridsåtgärder mot arbetsköpare som redan har kollektivavtal blir allvar blir Hamnarbetarförbundets möjligheter att verka kraftigt inskränkt, eftersom hamnavtalet ägs av LO-facket Transport. Men Eskil Rönér tycker att det är oroande att fackförbunden inte ser hur en begränsning kan slå mot hela fackföreningsrörelsen och i förlängningen rasera den svenska modellen.
– Det öppnar upp för gula fackförbund. Tecknar du kollektivavtal med brorsans fack kan du stänga ute även Transport och Kommunal, som då inte har en möjlighet att påverka villkoren.
Hos SAC Syndikalisterna, som för det mesta valt bort kollektivavtalstecknande, delar informationsorganisatören Fanny Hökby Eskil Rönérs hållning.
– SAC och andra fack som inte tecknar kollektivavtal skulle begränsas så att vi inte skulle kunna få ta strid för någonting. Det skulle kunna öppna för en utveckling där arbetsköpare ser till att teckna kollektivavtal som är mest fördelaktigt för dem och sedan låsa ute andra fack.
Hon kallar utredningens utgångspunkt för ”fackfientlig”.
– Det är väldligt tydligt att Ylva Johansson har tagit stort intryck av hamnkonfliktens arbetsköparsida. Det här är ju näringslivets perspektiv rakt av. Det är lite förvånande att det fackliga perspektivet inte tillmäts någon tyngd.
Det här är ju näringslivets perspektiv rakt av.
Fanny Hökby, informationsorganisatör, SAC Syndikalisterna
I ett pressmeddelande från regeringen förtydligas att rätten till sympatiåtgärder inte omfattas av utredningen. Ylva Johansson citeras också när hon säger att ”hon inte tänker ta ställning för någon part”. I pressmeddelandet beskrivs utredningen som ett sätt att ”värna kollektivavtalets ställning på den svenska arbetsmarknaden”, och en “utveckling av den svenska modellen”. Men den förklarlingen ger inte Fanny Hökby mycket för.
– En inskränkning av konflikträtten kan knappast rädda modellen. Det är en väldigt partisk inställning, man räddar den i så fall till förmån för arbetsköparna, inte för facken.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr