Det krävs tio undersköterskor för att tillsammans få ihop lika mycket pengar som landstingsdirektören i Stockholms läns landsting tjänar varje månad.
FAKTA: Vårdarbetarlöner
- Medellön för undersköterska i landsting/region 2017: 24 975 kronor/månad
- Medellön för sjuksköterska 2016: 32 831 kronor/månad
Källa: Kommunal/Vårdförbundet
– Se tabell över chefslönerna längst ned i artikeln.
Arbetaren har tidigare skrivit om hur Karolinska universitetssjukhusets direktörs Melvin Samsoms årslön på 2,8 miljoner har väckt vrede. Lönen motsvarar närmare tio undersköterskor och 7,5 sjuksköterskors löner.
Men nu visar Dagens Medicins genomgång av vårdchefernas löner att han är i gott sällskap. Landstings- och regiondirektörerna i Västra Götaland, Skåne och Stockholm tjänar alla mellan 2 och 2,5 miljoner kronor om året.
– Jag blir inte förvånad, men det är fruktansvärt. Vilka är det vi är i störst behov av? Det visar tydligt på hur man värderar oss, säger Christine Marttila, undersköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, och fortsätter:
– Det är klart att jag förstår att en direktör har högre lön än en undersköterska, men att löneskillnaden är så stor är helt orimligt.
Det är klart att jag förstår att en direktör har högre lön än en undersköterska, men att löneskillnaden är så stor är helt orimligt.
Christine Marttila, undersköterska, Sahlgrenska, Göteborg
En undersköterska tjänar i genomsnitt 25 000 kronor i månaden. Direktören för Christine Marttilas arbetsplats, Ann-Marie Wennberg tjänar mer än sex gånger mer. Västra Götalands regiondirektör Ann-Sofi Lodin tjänar med sina 2,2 miljoner årligen, sju gånger så mycket.
– Pengarna till både undersköterskor och direktörers löner kommer från samma påse, våra skattepengar. Det blir ju en fråga om hur man värderar. Det är inte rimligt med en så stor klyfta, men våra politiker och tjänstemän gör den värderingen ändå, säger Christine Marttila.

Vårdpersonalen har länge protesterat mot ett lågt löneläge för vårdens fotfolk. När den efterlängtade satsningen på att höja undersköterskornas löner kom förra året var förhoppningarna stora. Men som Arbetaren tidigare skrivit om (se artiklarna här och här) var det inte alla undersköterskor som fick ta del av satsningen. Skillnaden mellan hur frikostiga landsting och regioner kan vara med chefernas löner, medan det letas kryphål för undersköterskorna, provocerar Christine Martilla, som framhåller att Sahlgrenska valt att tolka satsningen snävt.
– Här går man bara på titeln undersköterska och har man titeln skötare är man alltså inte inräknad. Det är väldigt märkligt, säger hon.

Under de senaste tio åren har Stockholms läns landstings direktörslöner ökat med nästan 70 procent, en löneökning som varken undersköterskor eller sjuksköterskor kommit i närheten av. Dagens Medicins genomgång visar inte bara att det är likadant i de tre största regionerna utan också att det offentligas chefslöner är I paritet med den privata vårdsektorns.
– Alla skillnader signalerar ju någonting. Det är symptomatiskt att ju längre bort du kommer från patienten desto högre lön har du. Det går inte att sticka under stol med att det är problematiskt. Självklart vill vi ha duktiga personer som verkar som ledare, men hur stor ska skillnaden vara? Det är väldigt svårt att hävda att någon är värd åtta gånger mer, säger Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet, till Arbetaren.
Alla skillnader signalerar ju någonting. Det är symptomatiskt att ju längre bort du kommer från patienten desto högre lön har du.
Johan Larson, vice ordförande, Vårdförbundet
Samtidigt säger han att han tycker att det är viktigare att diskutera den låga värderingen av vårdpersonalen än de höga lönerna som cheferna uppbär.
– Jag är mer att driva på för att få upp våra medlemmars löner än att få ned andras. Ur mitt perspektiv är den låga värderingen ett större problem än den höga värderingen av de här individerna. Det stora problemet är den låga värderingen av de som jobbar med människor. Det är ett systemfel, säger han.
