Arbetaren har de senaste åren följt utvecklingen kring den lilla oberoende fackföreningen CSAAWU:s kamp för bättre arbetsvillkor och högre löner för de anställda hos den sydafrikanska vinjätten Robertson Winery.
Priset, som har instiftats av den norska fackföreningen Industri Energi, delas ut årligen och prissumman är på 500 000 norska kronor.
Den sydafrikanska fackföreningen CSAAWU, Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers, får 2017 års pris med motiveringen att facket trots knappa resurser bedrivit en outtröttlig kamp för anständiga arbetsvillkor för en speciellt utsatt grupp i arbetslivet och för sin omfattande gräsrotsorganisering.
Förra årets omfattande rapportering och den bojkottningskampanj som drogs igång med hjälp av den syndikalistiska driftsektionen på Systembolaget har gett resultat, det menar åtminstone CSAAWU:s generalsekreterare Trevor Christians när han besöker Arbetarens redaktion på väg hem till Kapstaden från Norge där han just tagit emot det prestigefyllda Arthur Svensson-priset som belöning för sina fackliga insatser.
Det är visserligen en lång väg kvar till de sydafrikanska lantarbetarna på landets många vingårdar uppnår sina mål om schysta bostäder, rent vatten och löner som går att leva på, men utvecklingen pekar åt rätt håll, enligt Trevor Christians och CSAAWU:s vice generalsekreterare Karel Swart som också kommit till Skandinavien för att ta emot priset och träffa fackliga kamrater inom bland annat svenska Livsmedelsarbetareförbundet och SAC Syndikalisterna.
– Cheferna på Robertson var ursinniga och deras vrede över vår organisering var enorm. De tillkallade gång på gång polis, försökte få oss fängslade och använde alla tänkbara medel för att krossa facket, säger Karel Swart.
Han och Trevor Christians berättar om strejken som varade i över tre månader. Hur allt fler anslöt sig och hur den lilla fackföreningen växte sig stor på bara några veckor. Arbetaren var som en av få svenska tidningar på plats bland de strejkande förra året och träffade anställda som vittnade om den fruktansvärda situationen bland många av dem som tillverkar vinerna som säljs på det svenska Systembolaget.
– Efter skatt, medlemsavgifter till facket, hyra och mina barns skolavgifter har jag ingenting kvar, suckade 34-årige Marshalene Berdien som arbetat på Robertson Winery i tre år.
Som fabriksanställd tjänade hon motsvarande 2300 kronor i månaden och var en av många som förra hösten krävde högre lön av bolaget som exporterar viner till i stort sett hela världen.
Lantarbetare i Filippinerna, i Argentina och Venezuela. Vi är alla en del av samma kamp mot det ekonomiska system som utnyttjar oss.
Trevor Christians, generalsekreterare för CSAAWU
Efter att bland annat SVT:s Uppdrag Granskning och den danska dokumentären Bitter Grapes avslöjat förhållandena på vingårdarna i landet slutade flera danska matvarukedjor att sälja vin från Robertson Winery.
Kritiken växte även här i Sverige och i Norge. Bojkottningskampanjer drogs igång, vilket ledde till en sjunkande försäljning av de annars populära vinsorterna. Ledningen för Systembolaget, som är en av Robertson Winerys största kunder, slog ifrån sig kritiken. Men inom Livsmedelsarbetareförbundet och på den syndikalistiska driftsektionen, DFSA, fortsatte kampen för att hjälpa sina sydafrikanska kamrater.
I Sydafrika rasade de högt uppsatta cheferna på det mäktiga vinföretaget. Strejkande varslades om uppsägning och organisatörerna hotades med åtal och fängelsestraff. Sent i höstas nåddes dock ett avtal. Lönerna steg något och de strejkande fredades från straff. En delseger och ett steg i rätt riktning menar Trevor Christians och Karel Swart som nu alltså fått ta emot det norska priset på nästan 700 000 kronor till deras fackförenings fortsatta kamp för mänskliga rättigheter och drägliga villkor.
– Priset ska inte ses som att det är enbart till oss i CSAAWU. Det är till alla fattiga arbetare som kämpar runt om i världen. Lantarbetare i Filippinerna, i Argentina och Venezuela. Vi är alla en del av samma kamp mot det ekonomiska system som utnyttjar oss, säger Trevor Christians.
Trevor Christian förklarar hur deras kamp spridit sig och inspirerat fler än bara de inom den egna fackföreningen. I Sydafrika är många arbetare fortfarande oorganiserade men saker håller på att förändras är han övertygad om. Och just samarbetet med andra fackföreningar, som exempelvis här i Skandinavien, är livsviktigt för att nå verklig förändring både han och Karel Swart.
– Kampen är universell. Det handlar om internationell solidaritet och inte bara fina ord utan också praktisk handling. Därför vill jag tacka alla som deltog i bojkotten och de anställda på Systembolaget här i Sverige som stöttade oss. Det betydde verkligen mycket att vi kunde visa cheferna att vi har vänner överallt som ställer upp och att sådant gör skillnad. Det gav oss styrka och makt som vi kunde utnyttja, säger Trevor Christians.
Karel Swart nickar och beskriver läget i Sydafrika i dag. Landet befinner sig i en politisk karusell med stora utmaningar. Regeringspartiet ANC har haft makten sedan apartheidssystemets avskaffande 1994 men korruptionsskandaler och de enorma klassklyftorna som fortfarande finns kvar har gjort läget allt mer instabilt.
Apartheidmentaliteten finns fortfarande kvar ute på arbetsplatserna, den har inte försvunnit även om det politiska systemet är ett annat.
Karel Swart, vice generalsekreterare för CSAAWU
CSAAWU företräder, som de själva säger, de fattigaste av de fattiga. Landets kanske allra mest utsatta arbetare som för svältlöner sliter på vingårdarna.
– Apartheidmentaliteten finns fortfarande kvar ute på arbetsplatserna, den har inte försvunnit även om det politiska systemet är ett annat, säger Karel Swart.
Något Arbetaren redan i oktober förra året kunde avslöja genom dokument från Robertson Winerys egna lönelistor. Där visades tydligt hur löner sattes efter de anställdas hudfärg.
– Men företaget använde alla verktyg de hade för att baktala oss. De tillsatte till och med ett eget medieteam för att få ut nyheter om att vi hade fel, men vi använde oss av våra medel som till exempel bojkottningskampanjen och då kände de sig plötsligt hotade, säger Karel Swart.
Båda två är de dock djupt besvikna över att Systembolaget i Sverige inte lyssnade på deras historier. I stället träffade ledningen för det statliga svenska företaget chefer på Robertson som fick ge sin bild av situationen. CSAAWU har dock byggt egna informationskanaler med de fackliga aktivister på Systembolaget som hela tiden stöttat dem.
– Vi har Skype-möten ibland för att snabbt kunna informera varandra om läget, så saker börjar verkligen röra på sig. Och vi är ju internationalister, det är så man måste jobba och jag ser faktiskt positivt på framtiden även om riktiga förändringar tar tid, säger Trevor Christians.
CSAAWU håller även på att etablera kontakter med andra fack runt om i Europa för att sprida kampen för sina och andra lantarbetares rättigheter.
– Vi måste göra det. För gårdsägarna i Sydafrika bedriver ett krig mot oss fattiga och obeväpnade arbetare. Allt vi vill ha är grundläggande mänskliga rättigheter. Löner som går att leva på och möjligheten att låta våra barn studera på högskolor och universitet, det är knappast några extraordinära saker. Och jag tror att det är det som fått många av er här i Skandinavien att reagera, det här handlar om självklara saker, säger Karel Swart.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr