Sedan förra året har den svenska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, S, hoppats på skärpta gränsvärden för cancerframkallande ämnen på arbetet. I veckan gick förslaget igenom och EU:s medlemsländer enades om lägstanivåer och obligatoriska hälsouppföljningar.
Mest nöjd är Marita Ulvskog med fokuset på hälsa i arbetslivet.
– Länge har fokus legat på pengar, främst på grund av den ekonomiska krisen. Det här är första gången på tio år ett sådant här beslut tas, ett som verkligen fokuserar på människor, säger hon till Arbetaren.
Marita Ulvskog säger att hon hoppas att arbetsköparna ska se fördelarna med en hälsofrämjande arbetsplats.
– Att närmare 50 procent av de som dör till följd av arbetsrelaterade skador har cancer borde vara alarmerande. Även de höga nivåer toxiner som gör både män och kvinnor sterila. Att inte investera i en bra arbetsmiljö är ju en slags dumpning i sig.
Att närmare 50 procent av de som dör till följd av arbetsrelaterade skador har cancer borde vara alarmerande.
Marita Ulvskog, EU-parlamentariker, S
Sexfaldigt krom, kristallisk kiseldioxid och trädamm är de viktigaste av de tretton ämnen som nu får skärpta gränsvärden och kommer särskilt att påverka byggindustrin.
Jens Åhman, enhetschef på enheten för kemiska, mikrobiologiska och fysiska faktorer på Arbetsmiljöverket, tror att detta kan innebära nya krav på utrustning för många arbetsgrupper.
– Det kommer att innebära strängare krav när det gäller anställda som arbetar med betong, porslin och sten i slutna utrymmen. In- och utsug och munskydd kan komma att införas. Vissa måste antagligen göra sig av med skägget också, säger han till Arbetaren.
Utöver det kommer Arbetsmiljöverkets riktlinjer inte att skärpas nämnvärt, menar han. Sverige påverkas knappt av de nya bestämmelserna eftersom att de egna gränsvärdena redan är så pass låga.
– Dessa bestämmelser är ju inte de viktigaste i arbetsmiljön, de visar mer på brister i det systematiska arbetet som ska fortgå hela tiden, säger Jens Åhman.
Jens Åman menar att EU-ländernas beslut är en lovande indikation för fler förändringar på sikt.
– Vi hoppas på ett fortsatt arbete med fler hälsoförbättrande faktorer. En intressant resa att följa, helt klart.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr