99 överbeläggningar i korridorerna mellan september och maj på Helsingborgs lasarett har fått Vårdförbundet att inleda förhandlingar angående Region Skåne för brott mot arbetsmiljölagen.
Det är sjätte gången sjukhuset anmäls för arbetsmiljöbrott och ledningen har tidigare tvingats betala miljontals kronor i vite.
– Trots det fortsätter problemen år efter år och visar på hur lite ledningen bryr sig. De underlåter att rätta sig efter bestämmelser och kränker skyddsombuden, säger Janet Parmvi, förbundsombudsman för Vårdförbundet, till Arbetaren.
I och med att korridorsöverläggningar är svåra att övervaka uppges bestämmelserna överträdas gång på gång och patienter placeras i korridoren där de inte lagligt kan vårdas.
– Vi kommer att hänga fast i detta och ta det till arbetsdomstolen om det behövs, säger Janet Parmvi.
Björn Zackrisson är förvaltningschef för Skånevård Sund inom Region Skåne. Han säger att han inte kan kommentera tvisten medan den pågår och innan beslut tagits. Sjukhuset har uppmärksammat problemen som både patienter och vårdpersonal exponeras för, säger han.
– Det har varit en dålig miljö för både patienter och personal då vi haft ont om vårdplatser och svårighet att rekrytera personal, men vi har vidtagit ett flertal åtgärder, säger han till Arbetaren.
Han framhåller att Helsingborgs lasarett bland annat öppnat en utskrivningsavdelning dagtid måndag till fredag och öppnat en akut kortvårdsavdelning med 16 vårdplatser söndag till onsdag, infört ett tak om tio patienter för övernattning på akutmottagningen, tillsatt läkartriage där patientens tillstånd bedöms direkt av läkare i stället för sjuksköterskor som mellanhänder, skärpt rutinerna kring utskriftsplanering genom samordning av dokument och vårdplaner för att korta vårdtiderna.
– Det är åtgärder som införts för att säkra patientsäkerheten och förbättra arbetsmiljön. Detta är åtgärder vi önskar utveckla och få in kontinuerligt i verksamheten, säger Björn Zakrisson.
Janet Parmvi menar att grundproblematiken är den låga värderingen av det arbete som utförs på sjukhusen.
– Inom vården har akademiker sämre villkor än arbetare i männens motsvarande branscher, det gäller alla våra medlemsavdelningar som ju är akademiska och kvinnodominerade. Kvinnors arbete på arbetsmarknaden värderas lågt i vårt samhälle.
Hon säger att bättre villkor behöver införas i hela branschen för att komma till rätta med det.
– Genom lagstiftning försöker vi komma åt de värderingar som finns i samhället. En liten ljusning är ju att vi förra året lyckades få till en arbetsförkortning för rotationsskift som är standard i motsvarande manliga branscher, det tog i och för sig 30 år.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr