Vad som helst som är gemensamt är en antologi från den årliga texttävlingen i Tensta i västra Stockholm. Tävlingen välkomnar alla mellan 15 och 25 år som skrivit en text med någon form av anknytning till stadsdelen. Syftet med tävlingen är att uppmuntra unga människor att ta tillfället i akt att identifiera och formulera ett nytt kulturarv i textform.
Initiativtagare är Tina Forslund på Berättarministeriet som i introduktionen skriver att Tensta är ett område där ungas verklighet ofta definieras åt dem. Med antologin vill hon sprida berättelserna till fler.
Arazo Arif är en av vinnarna från 2015 med texten ”Om platsen där jag bor är världen vem är jag då”. Arbetaren ställde tre frågor kring tävlingen, Tensta och texten.
Varför deltog du i tävlingen och vad tycker du om evenemanget?
– Jag läste vid författarskolan på Biskops Arnö vid tidpunkten för mitt deltagande i tävlingen Tensta konsthalls litteraturpris 2015. Hela min värld utgjordes av en ny insikt; tanken på att ett skrivande liv var möjligt för en person med min bakgrund. Att tävla om Tensta konsthalls textpris blev ett led i den processen, att visa på skrivandet som något jag gör och ska fortsätta göra. Det tror jag också är konsthallens syfte med litteraturpriset, att fler ska våga äga sitt språk och att fler ska våga dela med sig av sitt språk, sina tankar, sin syn på världen.
På något sätt handlar den väl om ett jag i relation till en plats och en historia.
Arazo Arif, skribent
Vilken anknytning har du till Tensta?
– 2015 bodde jag delvis i Kista och hade således en anknytning till Järva överlag. Efter att ha vunnit litteraturpriset började jag göra vissa uppdrag för konsthallen som skrivpedagog och nu jobbar jag extra där som värd, vilket är min huvudsakliga anknytning till Tensta som plats. Med tiden har jag även lärt känna väldigt fina människor på platsen som nu är mina vänner.
Vad handlar din text om och varför är det viktigt att nå ut med den?
– Jag kan faktiskt inte svara på de här frågorna, de är bättre lämpade att rikta mot läsaren. Vad min text handlar om är svårt för mig att avgöra, det tänker jag är en tolkningsfråga. På något sätt handlar den väl om ett jag i relation till en plats och en historia. Att skapa sig ett hem eller en identitet, som är bunden till och beroende av platsen man kallar sitt hem.
Antologin återfinns på bibliotek och i bokhandeln.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr