Det sittstrejkas inte bara i Stockholm. I Malmö och Göteborg har aktioner nu inletts i syfte att stoppa deportationerna till Afghanistan. Den senaste veckan har det dessutom genomförts stödmanifestationer för de utvisningshotade i bland annat Linköping, Uppsala, Jönköping och Luleå.
Arif Moradi är engagerad i sittstrejken i Göteborg och har varit där sedan den inleddes i fredags. Han berättar för Arbetaren att de endast var sex personer när de startade.
– Vi planerade inte så mycket. Vi började sex stycken ungdomar från Afghanistan, säger han.
De kontaktade därefter bland annat Agape, en frivilligorganisation bestående av vuxna som arbetar för att vara till stöd för ensamkommande barn och ungdomar. Arif Moradi berättar hur manifestationen sedan i fredags vuxit rejält.
– Varje dag växer det, nu är det mellan hundra och tvåhundra personer. Det är allt från svenskar, afghaner, palestinier till somalier och irakier som kommer och stödjer oss, och som sitter med oss, säger Moradi till Arbetaren.
Arif Moradi är från en organisation som heter Ensamkommandes röster, men på Olof palmes torg i Göteborg representerar han ingen organisation – där är han bara en av alla unga ensamkommande i Sverige.
Reaktionerna de fått från förbipasserande har enligt Arid Moradi i regel varit varit positiva.
– Människor har reagerat på väldigt bra sätt, kärleksfullt. De kommer med kaffe, fika och blommor, säger han, och fortsätter:
– Och våra vuxna vänner kommer med mat, sovsäckar, dricka och choklad. På dagarna är det många som ordnar aktiviteter medan vi kämpar, som teater, musik och tal.
Han berättar även om de många turister från bland annat Tyskland, Spanien och England som passerat och stannat för att prata. Även internationell press har intresserat sig för ungdomarnas kamp.
Även utanför stadshuset i Malmö startades i helgen en manifestation. Under två dagar manifesterade en grupp på omkring 30 personer sitt stöd för sittstrejkarna.
Sandra Svensson från nätverket Skåne för amnesti säger till Sydsvenskan att målet är att stoppa utvisningarna till Afghanistan och att de ska återkomma helg efter helg tills kraven hörsammats.
– Vi riktar oss till Migrationsverket och till politiker. Afghanistan är ett av världens farligaste länder just nu, säger Sandra Svensson till tidningen.
Vi riktar oss till Migrationsverket och till politiker. Afghanistan är ett av världens farligaste länder just nu.
Sandra Svensson, nätverket Skåne för amnesti, till Sydsvenskan
Gruppen i Göteborg har samma inställning. Men där kör de hela veckorna.
– Vi har tillstånd till måndag den 21 augusti. Men sedan kommer vi försöka få det förlängt. Vi kämpar här tills Ung i Sverige på Medborgarplatsen fått svar från Migrationsverket, säger Arif Moradi.
I förra veckan skrev Arbetaren om det svar Ung i Sverige fått från Migrationsverket per mejl– ett svar som enligt Fatemeh Khawari från Ung i Sverige var fullkomligt otillräckligt. På en presskonferens med nätverket på Medborgarplatsen i fredags uttryckte hon sig så här:
– Det verkar som att han inte kommer att komma hit. Han har berättat allt om säkerhetsläget i Afghanistan, men vi fortsätter att vänta här tills han kommer hit. Jag har inte sovit på 48 timmar.
Till Nyheter24 säger Migrationsverkets talesperson Per Ek att de inte kommer kunna möta nätverkets och ungdomarnas krav.
– De önskemål vi hört är att få ett besök och ett beslut om att stanna. Vår bedömning är att konflikten inte har nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån ska få rätt att stanna i Sverige. Nu var det inte länge sedan generaldirektören träffade representanter från Ung i Sverige och vi planerar inte att besöka deras demonstration, säger Per Ek till Nyheter24.
– De vågar inte komma hit. De bara mejlar det som står på Migrationsverkets hemsida, sade Fatemeh Khawari på presskonferensen.