Eftersom över 50 länder nu har ratificerat Minamatakonventionen kan avtalet nu träda i kraft. Konventionen begränsar och förbjuder kvicksilver i produkter och industriella processer från och med 2020.
USA undertecknade Minamatakonventionen 2013, men har ännu inte förbjudit användningen av kvicksilver inom tandvården. Minamatakonventionen ställer krav på en utfasning av amalgam.
EU-länderna meddelade nyligen att det kommer att bli förbjudet att sätta in amalgam på barn under 15 år, samt på gravida kvinnor och ammande mödrar. Förbjudet träder i kraft i juli 2018.
”I skarp kontrast till detta har USA:s regering inte gjort någonting för att skydda dessa utsatta grupper från att exponeras för amalgam”, skriver organisationen Consumers for Dental Choice i ett upprop.
Organisationen har länge krävt att kvicksilver förbjuds inom tandvården i USA.
I Norge och Sverige används inte längre amalgam och i Japan, Finland och Nederländerna håller ämnet på att fasas ut inom tandvården. I Mauritius och i EU-länderna är det förbjudet att sätta in amalgam på barn. I Danmark används amalgam enbart vid 5 procent av lagningarna som görs och i Tyskland vid 10 procent av lagningarna.
I Bangladesh kommer användningen av amalgam att fasas ut till 2018 och i Indien ställs krav på att alternativ används till amalgam. I Nigeria har regeringen distribuerat broschyrer med konsumentinformation om amalgam. I Kanada har regeringen utarbetat rekommendationer för tandläkare och förbjuder att amalgam sätts in på barn och gravida kvinnor, samt på personer som har njurproblem.
I uppropet riktat till den amerikanska läkemedelsmyndighetens högsta chef skriver Consumers for Dental Choice att USA är det enda industrilandet som inte varnar för eller begränsar användningen av amalgam när det gäller barn.
”Andra länder skyddar sina barn medan den amerikanska läkemedelsmyndigheten tillåter att amerikanska barn utsätts för kvicksilver i dentalt amalgam. Varför då? För att kunna komma ikapp andra industriländer måste FDA:s riktlinjer kring amalgam ändras”, står det i uppropet.
I skrivelsen citeras fler källor, bland annat Världshälsoorganisationen, WHO, Europeiska kommissionens vetenskapliga kommitté om framväxande och nyligen identifierade hälsorisker och den panamerikanska hälsoorganisationen Paho.
Det är dags att FDA kommer ifatt EU och förbjuder användningen av amalgam när det gäller barn, gravida kvinnor och ammande mödrar.
Charlie Brown, Consumers for Dental Choice
Charlie Brown från Consumers for Dental Choice säger att med tanke på alla alternativ som finns i dag är det oförsvarligt att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, fortsätter att vara en stark förespråkare av att sätta in neurotoxiska implantat i barns munnar – centimeter från hjärnan som är under utveckling.
– Det är dags att FDA kommer ifatt EU och förbjuder användningen av amalgam när det gäller barn, gravida kvinnor och ammande mödrar, säger han.
FDA har officiellt avfärdat krav på att fasa ut användningen av amalgam trots att det är i strid med Minamatakonventionen.
Stephanie Caccomo, pressekreterare vid den amerikanska läkemedelsmyndigheten, menar att FDA varken arbetar för att främja en användning av amalgam eller stödja en ökad användning.
– USA har aktivt stöttat arbetet med Minamatakonventionen och FDA fortsätter att ha ett nära samarbete med USA:s utrikesdepartement om hur USA ska genomföra sina plikter enligt fördraget.
Stephanie Caccomo konstaterar att från amalgam frigörs kvicksilverånga i låga halter som kan följa med inandningsluften ner i lungorna och kan tas upp i lungvävnaden. Hon säger att kvicksilverånga i höga halter är förknippat med negativa effekter på hjärnan och njurarna.
– FDA har granskat de bästa tillgängliga vetenskapliga undersökningarna för att avgöra om låga halter av kvicksilverångor från amalgamfyllningar är en anledning till oro. Baserat på detta betraktar FDA amalgamfyllningar som ofarliga för vuxna och barn som är 6 år eller äldre. Kliniska studier på vuxna och barn som är 6 år eller äldre har inte sett någon koppling mellan amalgamfyllningar och hälsoproblem.
Kliniska studier på vuxna och barn som är 6 år eller äldre har inte sett någon koppling mellan amalgamfyllningar och hälsoproblem.
Stephanie Caccomo, pressekreterare, USA:s läkemedelsmyndighet
Stephanie Caccomo säger att även om det finns få studier av amalgamets långsiktiga effekter på hälsan när det gäller gravida kvinnor och foster, barn under 6 år eller ammande barn har FDA dragit slutsatsen att den information som finns visar att spädbarn inte riskerar negativa hälsoeffekter på grund av kvicksilver i bröstmjölk till följd av amalgamanvändning.
– Även om FDA anser att det inte krävs några ytterligare åtgärder för närvarande fortsätter FDA att följa studier som gäller amalgam och vidta åtgärder längre fram om det behövs, förklarar hon.
Som respons på FDA:s uttalanden säger Charlie Brown från Consumers for Dental Choice att de kräver att den amerikanska läkemedelsmyndigheten tar sitt ansvar och skyddar amerikanska barn från amalgamets kvicksilver på samma sätt som EU gör.
– FDA måste välja mellan att ta sitt ansvar som federal myndighet eller behålla den inriktning som funnits i fyrtio år där vinsterna för tandläkare som förespråkar amalgam prioriterats framför de amerikanska barnens hälsa, säger Charlie Brown.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr