Om 30 år uppskattas 200 miljoner människor tvingas fly till följd av klimatförändringarna. En än mer pessimistisk bedömning är att upp emot en miljard människor år 2050 kan befinna sig på flykt undan torkor, översvämningar, extrema väderfenomen, förstörda naturtillgångar, utarmade jordar och uttjänta vattentillgångar. Det skulle betyda att var nionde människa på jorden tvingats överge sitt hem för andra marker inom eller utom sitt eget land.
Det finns inga exakta vetenskapliga bedömningar av hur många klimatmigranter världen kan förvänta sig 2050. Uppskattningarna varierar mellan 25 miljoner och upp till en miljard. Men enligt en studie från Institute for Environment and Human Security vid FN:s universitet är den vanligaste uppskattningen att det kommer att handla om närmare 200 miljoner människor.
Andra organisationer, som Norska flyktingrådet, NRC, bedömer att en människa varje sekund tvingas överge sitt hem på grund av en katastrof. Enligt NRC tvingades hela 19,2 miljoner människor på flykt undan naturkatastrofer i 113 länder bara under 2015. Det är enligt NRC en siffra som är betydligt högre än antalet personer som tvingades fly från krig och konflikter.
Samtidigt varnar flyktingrådet för att framtidens klimatförändringar bara kommer att leda till kraftigare och fler naturkatastrofer.
Även FN:s migrationsorgan IOM bedömer att det kommer att finnas 200 miljö- och klimatmigranter i världen år 2050, människor som tvingats överge sina hem permanent eller tillfälligt. En stor andel av dessa beräknas komma från kustnära områden.
I en tidigare intervju påpekade FN-organets generaldirektör William Lacy Swing att politiska kriser och naturkatastrofer är de främsta orsakerna till den migration som förekommer i världen i dag.
– Det har aldrig funnits lika många komplexa och fortsatt pågående humanitära nödlägen som det gör nu. I dag finns det 40 miljoner människor som har tvingats bort från sina hem och 20 miljoner flyktingar, det är det högsta antalet människor som är rotlösa sedan andra världskriget, sade han.
I dag finns det 40 miljoner människor som har tvingats bort från sina hem och 20 miljoner flyktingar, det är det högsta antalet människor som är rotlösa sedan andra världskriget.
William Lacy Swing, generaldirektör, IOM
En annan varning kommer från FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD, som beräknar att närmare 135 miljoner människor kan ha tvingats överge sina marker 2045 på grund av förstörda jordar och ökenspridning. Varje år går upp emot tolv miljoner hektar bördiga marker förlorade på grund av ökenspridning och torkor, enligt UNCCD.
Organet slår även fast att fler människor dör av torka än av alla andra klimatrelaterade naturkatastrofer.
Enligt UNCCD har 40 procent av de inhemska konflikter som brutit ut under de senaste 60 åren varit kopplade till en kamp om naturresurser.
Antalet internationella migranter i världen har stigit på senare år. Enligt FN ökade antalet från 222 till 244 miljoner mellan 2010 och 2014. UNCCD menar att när människor förlorar sina bördiga jordar så leder det till att de tvingas till riskfyllda livsval. Förstörda åkermarker är därför en orsak till att människor tvingas flytta från sina hem.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr