Det var i augusti som två allvarliga incidenter inträffade i samband med en badrums- och stambytesrenovering av en fastighet i Karlskoga. Bostadsbolaget och beställaren av jobbet, det kommunala Karlskogahem, hade vid uppstarten försäkrat att det inte skulle finnas någon asbest i lokalerna, något som inte stämde.
Anställda vid arbetsplatsen slog snart larm om misstänkt asbest i en matta som rivits ut och prover som togs visade att de hade rätt.
– Det är för jävligt att det visar sig att bostadsbolaget inte gjort en riktig inventering, det är deras skyldighet, säger Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig på Byggnads avdelning Örebro-Värmland, till Arbetaren.
Asbest är en samlingsbeteckning på fiberartade kristalliserade silikater och har under lång tid använts inom byggbranschen – bland annat på grund av den goda isoleringsförmågan och den höga hållfastheten.
Dammet som bildas vid asbestbearbetning är livsfarligt vid inandning och kan tränga djupt ned i människors luftvägar. Asbestexponering är bland annat en vanlig orsak till cancer för många inom speciellt byggbranschen och ämnet förbjöds i Sverige 1982.
Ändå exponeras fortfarande byggarbetare för ämnet vid exempelvis rivningar och renoveringar. Inkubationstiden är dock lång och det dröjer i regel länge innan den som exponerats märker av sina skador. Varje år dör dock omkring 100 personer i Sverige i cancer orsakad av asbest.
Vid rivningar där asbest förekommer krävs ett tillstånd från Arbetsmiljöverket.
Efter upptäckten skickades ett 15-tal personer som arbetat med renoveringen till lungröntgen för undersökning.
Strax efter händelsen inträffade ytterligare en incident. En oskyddad arbetare rev asbest i ett rum där det blivit känt att ämnet fanns. Arbetskamraterna har beskrivit det som ett misstag.
– Det här är fjärde gången bara i år som arbetare utsätts för asbest bara i vår region. Så något behöver verkligen göras, säger Niklas Nordlund.
Därför vill han att facket ska bjuda in arbetsköparna till ett seminarium där de redan väl kända riskerna med asbest diskuteras.
– Men jag vet ju inte om det är kunskapen som saknas. Det kanske rent av är slarv och en kostnadsfråga, för det kostar ju en del att sanera för arbetsgivarna, säger Niklas Nordlund och förklarar att många av förbundets medlemmar är oroliga.
Asbestrelaterade sjukdomar tar ofta lång tid att upptäcka eftersom inkubationstiden kan vara så lång som 30-40 år. Påföljderna för den som fått ned fibrerna i lungorna kan dock bli förödande.
2013 drabbades så många som 137 personer av den dödliga sjukdomen asbestcancer. Ämnet totalförbjöds som byggnadsmaterial i Sverige redan 1982, men i många fastigheter som i dag renoveras är risken stor att materialet finns.
– Det här är ju inte som att såga sig i handen. Har man kommit i kontakt med asbest kan det ju dessutom sätta sig i kläderna och då drar man med det hem och riskerar att sprida ämnet till vänner och familj. Så det är ett stort problem, säger Niklas Nordlund.
Arbetsmiljöverket påbörjade efter händelsen i Karlskoga en utredning om fallet som ännu inte blivit färdig. Men Niklas Nordlund är säker på sin sak.
– Det är beställaren av jobbet som gjort fel. Det är alltid deras ansvar att inventera.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr