Fack och arbetsköpare på Samhall har inte kommit överens om låglönesatsningen i de pågående förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal.
De sju involverade LO-facken som gemensamt tecknar avtalet varslar därför nu om stridsåtgärder i två steg. Ett av dem är Fastighetsanställdas förbund.
– Det finns ju ett etablerat märke på svensk arbetsmarknad för 2017 som innehåller låglönesatsningen, och det är det som Almega nu förvägrar oss. Vi kan få det, men då ska det betalas med facklig kurant motvaluta. De ska ha samma som andra fått, utan eftergifter, säger Jari Visshed, tredje ordförande i Fastighets.
Låglönesatsningen för anställda med lön under 24 000 kronor ses som extra relevant för de som jobbar på Samhall, eftersom de flesta ligger under strecket. Lägstalönen är i dag 19 800 kronor och genomsnittslönen 22 000 kronor i månaden.
Vi har en erfarenhet av att de, i lokala löneförhandlingar, försöker trycka ned våra medlemmar i lägre lönegrupper.
Jari Visshed, tredje ordförande, fackförbundet Fastighets
Huruvida låglönesatsningen ingår i industrins märke eller ej har varit en pågående konflikt mellan arbetsmarknadens parter under avtalsrörelsen och fortsätter att vara det i ett av de allra sista avtalsförhandlingarna. Enligt Jari Visshed har Almega krävt dels ökad rätt att bestämma över arbetstiderna, dels möjlighet att själva kunna fördela delar av satsningspengarna efter prestation.
– Vi har en erfarenhet av att de, i lokala löneförhandlingar, försöker trycka ned våra medlemmar i lägre lönegrupper. För att vi ska känna oss säkra att få ut pengarna ska allt läggas på grundlönen, säger han.
Om inte parterna enats innan den 12 oktober träder blockader mot övertid, mertid, nyanställning och inhyrning i kraft. En vecka senare tas medlemmarna ut i strejk på ett antal olika arbetsplatser, för Fastighets del tre Ikeavaruhus. Enligt Jari Visshed är det ett rätt mjukt varsel för att ge arbetsköparsidan en chans att vilja förhandla, men den bedömningen delar inte Almega.
– Vi tycker inte att det är mjukt att varsla om total arbetsnedläggelse. Det handlar ju om att gå i strejk. Det är inte seriöst i en sådan här fråga som bara handlar om fördelning, säger Per Gradén, förhandlare för Almega.
Vi tycker inte att det är mjukt att varsla om total arbetsnedläggelse. Det handlar ju om att gå i strejk.
Per Gradén, förhandlare, Almega.
Enligt honom har redan schemakravet strukits. Däremot kräver de fortfarande att själva få fördela 9 procent av pengarna individuellt. Han tillbakavisar påståendet att de medvetet vill pressa ned de anställda i lägre lönekategorier.
– De vill bestämma över hur hela löneökningen ska fördelas och så gör man inte i förhandlingar. Så ska det heller inte vara inom Samhall heller, säger Per Gradén.
Han upprepar arbetsköparsidans argument, vilket Almega gjort under hela avtalsrörelsen, att industrins märke inte innehåller låglönesatsningen. Han säger att han är besviken över att en så liten fråga ska leda till stridsåtgärder. Det är dock en fråga som är lätt löst, enligt Jari Visshed.
– Tycker han att det är en så futtig skillnad kan han väl göra upp på det då. Men för oss handlar konflikten om att vi ska ha ut den på samma sätt som på andra avtalsområden. De har fått bita i gräset gällande låglönesatsningen och det finns ingen anledning att göra undantag för de Samhallsanställda, säger han.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.