Nu kan även de anställda på Samhall ta del av LO:s låglönesatsning, sedan fack och arbetsköpare skrivit kollektivavtal på tre år. Lönerna kommer att räknas upp i enlighet med industrins märke på 6,5 procent. Med låglönesatsningen gör facket beräkningen att avtalet totalt är värt 7,1 procent.
– Det känns väldigt bra. Vi är nöjda med att få till avtal där alla löneökningar läggs på grundlönen, även låglönesatsningen. Det här är en grupp med väldigt låga löner så det var jätteviktigt för oss, säger Anne-Marie Stenberg, samordnare på LO för de sju fack som är inblandade i avtalet.

In i det sista krävde arbetsköparorganisationen Almega Samhallförbundet att själva få fördela en del av de extra pengarna från låglönesatsningen för att gå med på den över huvud taget.
Fackets inställning var dock att påslaget oavkortat skulle räknas på grundlönen och var också anledningen till varslet. Men efter medlingen gav sig Almega på den punkten.
– Nu har vi accepterat det, men det kommer att leda till en sammanpressad lönestruktur. Vi vill dra i sär lönestrukturen så att man premieras om man får större ansvar och arbetsuppgifter, säger Per Gradén, avtalsansvarig på Almega Samhallförbundet, till tidningen Fastighetsfolket.
Vi har fått saker och de har fått saker. Hur de kan räkna ut exakt hur mycket ändringarna är värda i kronor och ören kan jag inte förstå.
Anne-Marie Stenberg, samordnare på LO
Ytterligare en konfliktyta under förhandlingen var att medan LO-facken har inställningen att industrimärket innebär 6,5 plus låglönesatsning, har Almega ständigt hävdat att låglönesatsningens kostnad ingår i 6,5 procent. Men i sitt pressmeddelande skriver nu Almega att avtalet är inom märket medan facket hävdar att värdet är 7,1 procent.
– Vi är glada över att vi lyckats avvärja den strejk som LO-förbunden varslat om. Avtalet som nu tecknats innehåller en låglönesatsning och dessutom ett antal olika avtalsförändringar. Vi är nöjda med att ha tecknat ytterligare ett nytt kollektivavtal inom märkets 6,5 procent över tre år, säger Per Gradén i pressmeddelandet.
Enligt Almega beror det på att facket har fått ge med sig på en rad punkter som de listar i pressmeddelandet. Bland annat ett antal tydliggörande i avtalstexten, att ob-tilläggen inte höjs, samt att de som är anställda med statligt lönebidrag inte får ta del av låglönesatsningen. Från LO:s sida säger dock Anne-Marie Stenberg att facket inte ”sålt ut något”.
– Det är inte vår uppfattning att vi har gjort avdrag till något sådant värde. De saker de nämner är saker vi aldrig krävt. Vi har fått saker och de har fått saker. Hur de kan räkna ut exakt hur mycket ändringarna är värda i kronor och ören kan jag inte förstå, säger hon.
Hur kommer det sig att ni inte krävde att anställda med lönebidrag skulle få ta del av långlönesatsningen?
– Vi valde att inte göra det den här gången eftersom vi satsade mycket på de under förra avtalsrörelsen. Då var det de som fick betydligt mer i lön räknat i procent.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.