1930-talets väckelse i Sverige

Som framgått fanns det svenska tankegångar och rörelser som kan betraktas som förelöpare till nazismen. Bland dessa intar ung­högern eller nykonservatismen en central plats.

Adrian Molin, född 1880, var en av unghögerns främsta krafter. Under studier i Göteborg kom han i kontakt med en av unghögerns ideologer, professorn i statskunskap och vältalighet, Rudolf Kjellén. Molin grundade 1907 tidskriften Det Nya Sverige och utövade ett starkt inflytande på medlemmarna i Sveriges na­tionella ungdomsförbund (SNU). Flera ledande SNU-are var också tidvis knutna till tidskriften, bland andra den blivande högerledaren Jarl Hjal­marsson och SNU:s riksombudsman C-E Wilcke. En formell överenskom­melse träffades 1924 mellan Molin och Nationella studentklubben i Lund, som övertog en del av det ekonomiska ansvaret för tidskriften (Torstendahl 1969 s. 63.).

Molin kritiserade högern, som han ansåg inte i tillräcklig grad värnade om nationen. Han har också gjort anspråk på att vara en av föregångarna till nazismen. Den 5 november 1934 skrev han i Svenska Dagbladet:

Det första samlade uttrycket för en politisk unghögeråskådning var väl mitt ungdomsarbete av år 1905, Svenska spörsmål och krav, som man gott kan karaktärisera som i, sina stora drag ett fascistiskt eller nazistiskt program – vilket epitet man nu vill skälla mig för – femton år före både Mussolini och Hitler.

Samma uttryck finns också med i Adrian Molins bok Stafetten går vidare, som utkom 1935 (Molin 1935 s. 115, Carlsson 1942 s. 13. ). Boken är en sammanställning av föredrag som Molin hållit och sådant som han skrivit tidigare. Följande är ett citat från ett föredrag som Molin höll hos Sveriges nationella förbund (SNF) i Malmö 31 maj 1935:

[…] men vi hoppas, att liksom en gång den lilla förföljda flocken om­kring Adolf Hitler har ett besked för Tyskland, det kommer att bli de kretsar av nationellt nyväckt svensk ungdom, som nu söka efter fasta boplatser i den politiska utmarken – att det blir den ungdomen som för Sveriges del ger det avgörande svaret. (Molin 1935 s. 122.)

Att Molin inte var nöjd med utvecklingen i Sverige framgår av ett föredrag som han höll hos studentföreningen Heimdal i Uppsala i november 1934:

Hittills har det svenska samhället hållit nödtorftigt ihop, men knap­past på grund av någon hållfasthet, utan tack vare bourgeoisiens lyckliga belägenhet att kunna undan för undan köpa sig fria från massväldets stormanlöpning och rena plundring genom att betala med gångna generationers besparingar till en allt glupskare socialför­sörjning av en allt mer arbetsovillig arbetarklass […]. (Molin 1935 s. 122.)

Dessa citat ger en bild av de politiska uppfattningarna i de akademiska kretsarna. Föreningen Heimdal anslöt sig 1928 till SNU, men gick ur hös­ten 1933 med anledning av SNU:s nyorientering, SNU blev allt mer nazistiskt och lämnade 1934 sitt samarbete med Allmänna valmansförbundet och blev ett eget politiskt parti, Sveriges nationella förbund. Detta hindrade emellertid inte föreningen Heimdal från att anlita Molin som föredrags­hållare.

År 1936 antog föreningen nya stadgar som gjorde det möjligt för både nysvenskar och SNF-are att vara medlem­mar.

Enligt Eric Wärenstam byggdes samarbetet med nazisterna ut när den blivande historieprofessorn i Stockholm Sven Ulric Palme blivit ordförande i Heimdal i maj 1935. År 1936 antog föreningen nya stadgar som gjorde det möjligt för både nysvenskar och SNF-are att vara medlem­mar. I november 1936 efterträddes Palme som ordförande av den blivande ambassadören och chefen för Sveriges Radio Olof Rydbeck. Rütger Essén från SNF höll föredrag hos föreningen både höstterminen 1936 och 1937. (Wärenstam 1970. Rütger Esséns arkiv vol. 10, brev från föreningen Heimdal 15 november 1936, undertecknat Sven Ulric Palme.)

Den 12 april 1939 gav föreningen Heimdal ut en årsskrift. Syftet sades vara att ge uttryck för den nationella åskådning som framträdde bland studenterna. Man kan anta att i varje fall huvuddelen av föreningens sty­relse stod bakom det som skrevs. I inledningen konstaterades att den par­lamentariska demokratin inte kunde vara den politiska utvecklingens sista ord. Under rubriken »Sveriges väl«, skrev Arvid Fredborg:

Men att taga befolkningsfrågans läge till intäkt för import av flykting­ar, tillhörande oss väsenfrämmande raser, skulle vara föga mindre än en nationell katastrof. […]. Och man skall aldrig tro, att vi som sätta Sveriges rasliga enhet som en hörnsten i vår statsbyggnad, någonsin komma att upphöra att bekämpa alla tendenser att intaga flyktingar av judisk eller annan oss främmande ras.

Han angrep sedan den politik som leder till understödstagaranda och för­ordade någon slags samlingsregering: »Män, som behövas måste träda till.« Fredborg bidrog med ytterligare en artikel i årsboken, med rubriken »Europa 1939« – Där skrev han:

Genom besättandet av Böhmen-Mähren eliminerades allt hot [mot Tyskland] från denna sida. Men viktigare var att man genom den tjeck­iska krigsmaktens sällsynt kompletta utrustning erhöll ett tillskott av materiel, som mer än väl behövdes för att neutralisera Storbri­tanniens enorma rustningstakt. Samtidigt erbjöd det nya området ypperliga basmöjligheter för ett företag mot Polen, som nu nära nog kan omfattas i en väldig tysk halvcirkel. (Heimdals årsskrift 1939.)

I Stockholm var Förbundet Svensk ungdom verksamt. I en skrift 1937 för­klarade man vad man ville åstadkomma. Författare var Gunnar Biörck, senare professor, riksdagsman för högern och kungens livmedikus. För­bundet presenterade sig som en oberoende politisk sammanslutning av unga akademiker i Stockholm. Biörck tog inte upp invandringspolitiken, men när det gäller styrelseskicket skrev han att förbundets lednings upp­fattning var:

[…] att de nuvarande politiska parti- och intressegruppernas livstid i Sverige är starkt begränsad och att omtanken om fosterlandets väl fordrar en insats av envar, icke minst studenterna, för att vår kom­mande politiska form skall kunna bli av den arten, att den säkerställer vårt folks framtid.

Biörck vände sig också mot den fördelningspolitik som fördes (Biörck 1937).

I Lund motsvarades föreningen Heimdal av Lunds nationella student­klubb som bildades 1924. Heimdal lämnade som nämnts ovan SNU 1933 men Lunds nationella studentklubb blev däremot en kärntrupp inom SNU. Hedersledamöter i Nationella studentklubben var 1933 bland andra Efraim Liljeqvist, Fredrik Böök och Herman Nilsson-Ehle.

Agitationen i de akademiska kretsarna mot att Sverige skulle ta emot flyktingar kulminerade i början av 1939 i samband med att några medi­cinska experter föreslog att Sverige skulle ta emot ett antal judiska läkare.

Biörck åberopade arbetslöshet bland yngre läkare för att säga nej till invandring av judiska läkare.

Gunnar Biörck, som var ordförande i Medicinska föreningen, deltog den 6 februari 1939 i ett möte kring flyktingfrågan. Mötet, som anordna­des av Lindholmsnazisternas (SSS) studenter, ägde rum i Viktoriasalen i Stockholm och föregicks av ett fackeltåg. Biörck åberopade arbetslöshet bland yngre läkare för att säga nej till invandring av judiska läkare. Han ansåg det vidare mindre välbetänkt att sätta främmande folk, utan känsla för svenskt psyke och utan säker kännedom om vårt språk, att ge råd till en allvarligt sjuk människa. Ordföranden i Tandläkarinstitutets student­kår ansåg att det inte fanns något behov av utländska tandläkare. Ordfö­randen i Farmaceutiska institutets studentkår var emot invandring av ju­diska farmaceuter. Mot invandring talade också med. lic. Åke Berglund, som var medlem i sss. I mötet deltog 450 personer.

I Uppsala anordnade studentkåren ett möte i flyktingfrågan den 17 fe­bruari. Mot invandring talade bland andra Åke Leissner och Arvid Fred­borg. Den senare menade att invandringen var en rasfråga. Den blivande professorn i ekonomisk historia Karl-Gustaf Hildebrand talade för att Sverige inte skulle undandra sig sitt ansvar i hjälparbetet.

Men med 549 röster mot 349 uttalade sig mötet mot invandring.

Den 6 mars 1939 anordnades ett liknande möte i Lund. Med röstsiff­rorna 724 mot 342 antogs en resolution som slutade »Vilja vi emellertid framhålla, att en invandring, som medför att främmande element upp­tagas i vårt folk är skadlig och inför framtiden oförsvarbar. Resolutio­nen stöddes av bland andra Hans Nilsson-Ehle från Nationella student­klubben och Sten Carlsson från Svensk-socialistiska studentförbundet. Hans Nilsson-Ehle var son till professor Herman Nilsson-Ehle och blev själv professor i romanska språk i Göteborg. Sten Carlsson var son till historieprofessorn Gottfrid Carlsson och blev senare själv professor i historia i Uppsala. För att ge en bild av styrkan i motståndet mot judisk invandring kan nämnas att studentkåren i Lund vid den här tiden hade ungefär 2 500 medlemmar. (Wärenstam 1970 s. 102-103, 221. Oredsson 1996, s. 61-71.)

Det fanns således i de akademiska kretsarna ett utbrett missnöje över den demokratiska utvecklingen. I det sammanhanget är det viktigt att notera att demokratin inte som i våra dagar ställdes i motsatsförhållande till totalitära regimer av kommunistisk eller fascistiskt slag utan mot ett styrelseskick där de traditionella eliterna dominerade. Särskilt hos Mo­lin framträdde ett socialdarwinistiskt synsätt. De som var arbetslösa var odugligt folk som dessutom var lata. Man vände sig mot den utjämnings­politik som fördes, som påstods uppamma understödstagaranda. När det gällde rasfrågan framträdde två linjer, dels slog man vakt om det framtida egna arbetet, dels framfördes rent rasistiska argument. För Molins del var ställningstagandet för Hitler och Tyskland klart. För de övriga var detta lite mer diffust, men inte osannolikt var det utvecklingen i Tysk­land som medförde förhoppningar om att demokrati och parlamentarism snart skulle ha gjort sitt. Bakom den negativa synen på regeringen dolde sig sannolikt en svårighet att acceptera att den hade medlemmar med en helt annan bakgrund än den traditionella maktelitens. Fredborgs syn på Tysklands erövringar i Tjeckoslovakien måste tolkas som ett klart ställ­ningstagande i konflikten mellan Tyskland och Storbritannien.

En som tidigt tog ställning för utvecklingen i Tyskland var också lit­teraturforskaren och skribenten Fredrik Böök. Han blev 1920 professor i Lund och ett par år senare invaldes han i Svenska akademien. I mitten på 1920-talet lämnade han sin professur och ägnade sig åt eget författarskap och litteraturkritik. Det anses att Böök hade ett starkt inflytande på bor­gerlighetens läsvanor. Böök visade tidigt intresse för judefrågan och in­tog en prosionistisk hållning. Genom utflyttning av judarna till Palestina skulle Europa befrias från revolutionära element. Hans ställningstagande grundades på kommunist- och rysskräck. I boken Resa till Jerusalem skrev han våren 1925: »Giv åt den judiska kommunismen ett eget barn, ett eget land, och det blir ingen revolutionär vivisektion mera.« (Böök/Arvidsson, Resa till Jerusalem våren 1925, 1977 s. 130, 205-252 (uppsats av Rolf Arvidsson om Fredrik Böök och det judiska problemet)

Böök ansåg att Tyskland led av nederlaget under första världskriget samtidigt som man brottades med ett judeproblem. Våren 1933 besök­te han Tyskland under tre veckor. När han kom hem gav han ut boken Hitlers Tyskland. Redan inledningsvis konstaterade han att människorna i Tyskland såg gladare och hoppfullare ut än de gjort på länge och att det gick en våg av förtröstan genom nationen. Det som många skulle upplevt som skrämmande tolkades av Böök i positiva tongångar: »Gatubilden får ett tillskott i rörelse och färg genom de talrika s.a.- och s.s.-männen.« Böök sammanträffade också med Hitler och fick ett privat samtal med denne. Han imponerades av Hitlers patos och vilja att rensa alla vinklar och vrår. Om socialdemokratin och Hitler skrev Böök:

Det hat mot de socialdemokratiska fackföreningarna som grundlades hos den unge Adolf Hitler har han blivit obrottsligt trogen, och med hatets falkblick har han följt partiets göranden och låtanden. Han har gjort många fina och riktiga iakttagelser.

Böök framhöll den judiska invasionen inom universitet, banker och press liksom tillströmningen av judiska läkare och advokater och fortsatte:

Man kan lätt få intrycket, att det populäraste inslaget i nationalsocialis­men är antisemitismen. För att förstå detta måste man komma ihåg att nästan varje tysk by har intim erfarenhet av den judiske ockraren, […].

Böök ansåg att Hitler utan »paradoxal överdrift« hade räddat Tyskland och därmed Europa undan kommunismen.

Skall Hitlers seger och nationalsocialismens tredje rike en gång beteck­nas som den stora vändpunkten? Det finns i Europa ännu en och annan som önskar och hoppas det, och till dem bekänner jag mig höra. (Böök 1933, s. 5-6, 63, 72, 174.)

Hos Böök fanns antimarxism, som tydligen också omfattade socialdemo­kratin, rasism och en förtröstan på Hitler såsom Europas räddare. Den bild av Tyskland som Böök förmedlade kan i hög grad ha bidragit till nazismens spridning inom vårt lands överklass.

Den kände sportjournalisten Torsten Tegnér visade förståelse för att judarna var avskydda.
Den kände sportjournalisten Torsten Tegnér visade förståelse för att judarna var avskydda. Foto: Jan de Meyere/Wikimedia Commons

En annan välkänd person som visade förståelse för att judarna var avskydda var Torsten Tegnér. I boken Kamrater som jag mött på idrotts­banan sammanställde han utdrag ur sådant som han skrivit tidigare. Följande skrev Tegnér 1935 efter en vistelse i Litauen och upprepade det i sin bok 1942:

För att få ett begrepp om ting och förhållanden är det inte alltid nöd­vändigt med »djupgående studier.« I en blink kan ofta sammanhanget, tonen och arten blixtra fram väl så tydligt.

Som nu »de judiska affärsmännen i östra Mellaneuropa« – ja i Tysk­land. Varför äro de så bitterligen hatade?

Jag förstod det efter en halvtimme. Denna halvtimme åtgick för att växla mina fattiga tjugofem »lat« till »lit.« Nationalbanken hän­visade oss till privatbankerna, och så kommo vi då en trappa upp i något slags Diskontogesellschaft eller vad den prunkande banken nu kallades. Här måste man studsa inför den obrutna raden av mopsigt stirrande unga snabeljudar, sittande vid de arderton normalt kontors­utstyrda horden. Förargas vid den nonchalans, varmed femte diskens två judeslynglar kastade omkring våra vördsamma ansökningshand­lingar. Frapperas av den omständighet, varmed dessa mammonspräs­ter invecklade den egentligen så enkla proceduren, och den servilitet, varmed de åkallade den robust spacklade »Madame Rosenberg« – tydligen en templets överprästinna – att lägga sin feta hand vid aktstycket. Notera den vilda ömhet, varmed de vindade fram siffror på den billiga räknemaskinen – deras motsvarighet till radband och bönekvarn – och den suffisans, varmed madammen per skrivmaskin förfärdigade texten till en urkund: detta skulle väl motsvara latinet i mässan; dock underläto »vi bönder« att låta oss imponeras, både de lithauiska fältens filosof och Svenska Gångförbundets utsände.

Äntligen kom den tidpunkt, då horden av judar icke längre kunde älta de älskade papiren, komplicera krumelurerna och potentiera pro­fiten. Med en kombination av saknad och förakt sågo de oss försvinna med ett visserligen blygsamt antal »lit«-sedlar och småmynt i nypan. (Tegnér 1942 s. 110-111.)

Tegnérs syn på judarna bör placeras in i ett tidsmässigt sammanhang. Mot den planerade olympiaden i Berlin 1936 förekom i mitten av 1930-talet omfattande protester. Regelrätta proteströrelser förekom i USA, England, Holland, Spanien, Schweiz och Tjeckoslovakien. (roteströrelserna behandlas bl.a. i Morgontidningen/Socialdemokraten 3 december 1935. ) Anledningen till pro­testerna var främst förföljelsen av judar i Tyskland. Det var således i den situationen som Tegnér gav sin syn på judarna 1936. När Tegnér 1942 i sin bok upprepade det han skrivit tidigare befann sig Tyskland på höjden av makt. I Litauen förintades då cirka 165 000 judar eller 75 procent av den ju­diska befolkningen. Tegnér var till en början kritisk till att Tyskland skulle arrangera OS. Men sedan den tyske rikssportledaren Tschammer und Os­ten i början av 1935 besökt Sverige och sagt sig vilja avpolitisera idrotten ändrade Tegnér uppfattning. I en artikel i Idrottsbladet 1938 kallade han Tschammer und Osten för den genialiske idealisten och denne tillsam­mans med Karl von Ritter, som var ordförande i det tyska friidrottsförbun­det, framställdes som goda tyskar och goda världsmedborgare. (Holmäng 1988 s. 134.)

Tegnér ägde Idrottsbladet 1915-1957 och var chefredaktör 1915-1967. Det var således i den tidningen han förmedlade sin syn på judarna till vårt lands idrottsintresserade ungdom. Tegnér var också ledamot i Riksidrotts­förbundets överstyrelse.

Även bland företagarna fanns rasistiska och nazistiska tendenser.

1936 bildades Sveriges småföretagares intresseförening. Denna organi­sation var från början antisemitisk. År 1937 bytte organisationen namn till Svenska småföretagares riksförbund och i augusti 1940 till Svenska företagares riksförbund. Förbundets tidning var Svenske Småföretagaren. I första numret kunde man läsa att småföretagarna den 2 juli 1936 upp­vaktat både statsministern och handelsministern. De hade då anfört att invandringen var obehövlig och att utlänningarna gjorde intrång på alla områden. Av Svenske Småföretagaren 3/1936 framgår att organisationen stödde Bondeförbundet vid valet 1936. Detta gjorde man sannolikt därför att Bondeförbundet hade rasismen inskriven i sitt partiprogram. Små­företagarna använde sig också av Otto Wallén, den för sin antisemitism kände riksdagsmannen för Bondeförbundet, som föredragshållare.

Efter hand blev det allt tydligare att det var mot just judarna man vände sig.

I Svenske Småföretagaren 4/1938, kan man läsa om ett möte i Viktoria­salen den 28 april där Otto Wallén och en av förbundets förgrundsfigurer, Tycho Wretman, talade mot invandring. Efter hand blev det allt tydligare att det var mot just judarna man vände sig. Den 18 januari 1939 anordna­de förbundet »Stort opinionsmöte mot judeinvasionen.« Vid mötet, som refererades i Svenske Småföretagaren 2/1939, talade Tycho Wretman över ämnet »De fria företagarna och judarna.« Vid mötet antogs en resolution som överlämnades till statsminister Hansson. I denna krävde man skärpt invandringskontroll och att det »bonnierska kioskmonopolet« skulle av­skaffas. Förbundet bekämpade också kooperationen och den internatio­nella storfinansen. I Svenske Småföretagaren 14/1939, hälsade förbundet med tillfredsställelse att justitieministern tillkallat sakkunniga för att utreda utlänningsfrågan.

Redan den 1 januari 1938 hade dock den svenska utlänningslagen fått en ny lydelse och efter påtryckningar från Sverige och Schweiz hade tyska myndigheter den 5 oktober 1938 beslutat att alla tyska judars pass skulle stämplas med ett rött J. Tre veckor senare beslu­tades från svensk sida att personer med sådana pass inte skulle släppas in förrän myndigheterna funnit skäl till detta. (Flyghed 1992 s. 205-209.) Tycho Wretman var inte bara mot invandring utan också protysk. Bland småföretagarna förekom således uppfattningar som överensstämde med nazismen. I sina led hade man också sådana som tagit klart ställning för nazismen. En av dessa var Thorsten Winberg, vilken var verksam i Den svenska handelns riksför­bund, som var en av Lindholmspartiets fackgrupper. (Carlsson 1942 s. 119-120, 158-159- )

En som tidigt tog ställning mot nazismen och Hitler var Torgny Segerstedt, chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Mot Segerstedts »arroganta och hatfyllda skriverier« om Tredje riket protesterade den 18 december 1939 i Göteborgs-Posten köpmännen Richard Berg, Sven Gulin junior och Valeri­us Hansson. Dagen därpå framfördes i Göteborgs-Posten ett tack till Berg, Gulin och Hansson från sju framstående redare, bland andra Axel John­son, Svenska Amerika Linjen. Senare framfördes liknande synpunkter från 34 göteborgsadvokater. Från Lund instämde 62 framstående personer i Göteborgsprotesterna. Bland dessa fanns en lång rad professorer och do­center. Stöd fick Segerstedt från Göteborgs fackliga centralorganisation.

I sin bok Lunds universitet under andra världskriget konstaterar Sverker Oredsson att protesten sannolikt uppskattades av landets justitieminister K.G. Westman. En utredning angående tryckfriheten tillsattes och ledde fram till en proposition om transportförbud, censur och utgivningsför­bud. Transportförbudsförordningen trädde i kraft 1 mars 1940. (Oredsson 1996 s. 75-76.)

Den amerikanske ambassadören i Stockholm sände 1939 ett telegram till Washington. Ambassadören återgav i telegrammet delar av Enskilda Bankens årsberättelse för 1938 som signerats av bland andra Marcus och Jacob Wallenberg:

Sedan det tyska riket under målmedveten ledning återtagit sin stor­maktsställning, har detta land ansett tiden vara mogen att realisera sitt utrikespolitiska program, vars avsikt i främsta rummet är att med riket införliva områden som huvudsakligen befolkas av tyskar. Tryggat genom förbund med det under Mussolinis kraftfulla ledning upprusta­de Italien, kunde Tyskland i mars månad utan svärdslag besätta Öster­rike och i september de tysktalande delarna av Tjeckoslovakien. (Aalders & Wiebers 1989 s. 13-14, 190.)

Det är inte möjligt att med några exakta siffror visa hur många nazister eller nazistsympatisörer det fanns inom det vi kallar överklassen. Därför är det viktigt att notera vilken karaktär diskussionen hade i dessa kretsar. Det var knappast så att den som uttalade rasistiska åsikter och sympati för utvecklingen i Tyskland riskerade att bli utstött.

 

→ Fjärde och sista delen i vår serie utdrag ur Svensk överklass och högerextremism under 1900-talet kan läsas HÄR.

Publicerad Uppdaterad
14 timmar sedan
Solidariska Byggare är besvikna på Byggnads
Solidariska Byggare nekas från att delta i den fackliga konferensen mot arbetslivskriminalitet. Foto: Janerik Henriksson/TT och Volodya Vagner

Irriterat när Solidariska byggare hålls utanför facklig konferens


Det bubblar av irritation och frustration inom Solidariska byggare. För trots de senaste årens många framgångar ratas nu den syndikalistiska fackföreningen från att delta i Byggnadsarbetareförbundets nordiska konferens om arbetslivskriminalitet och migrantorganisering som hålls i Stockholm nästa vecka.

– Jag tycker det är sorgligt för problemen i byggbranschen är så omfattande och jag tror att både vi och Byggnads har mycket att lära av varandra, säger Pelle Sunvisson som är styrelseledamot i Solidariska byggare till Arbetaren.

Pelle Sunvisson på Solidariska byggare. Foto: Johan Apel Röstlund

Den årliga konferensen hålls på den anrika och strandnära kursgården Rönneberga på Lidingö utanför Stockholm i mitten av nästa vecka. Deltar gör byggnadsfack från hela Norden men trots en önskan från det finländska Byggnadsförbundet nekas alltså Solidariska byggare från att delta. Det här trots att det uppmärksammade syndikalistiska byggfacket de senaste åren haft stora framgångar med sin omfattande organisering av migrantarbetare och kampen mot just arbetslivskriminalitet.

Den fackliga konferensanläggningen Rönneberga. Foto: Maja Suslin/TT

– Vi har inte plats för dem på schemat och kände att vi har tillräckligt med erfarenheter från våra egna medlemsorganisationer inom den nordiska bygg- och träarbetarfederationen, säger Marcus Carlbrand på Byggnads till Arbetaren.

Detta trots att temat på konferensen är just de områden där Solidariska byggare sticker ut med sin kamp av blockader mot oseriösa och kriminella arbetsköpare, indrivningar av uteblivna löner och vunna fall i Arbetsdomstolen.

”Skulle vara en utmaning att samarbeta”

Marcus Carlbrand förklarar att Byggnads nyligen inlett en egen satsning på organisering av utländska byggarbetare där fackförbundet bland annat tillsatt en ny ombudsman för att arbeta mot exploatering och utnyttjande inom branschen.

Men Solidariska byggare har ju verkligen varit framgångsrika i just de här frågorna. Hur ser du på dem som organisation?

– Jag har inte direkt någon åsikt men det är klart att det skulle vara en utmaning att samarbeta med en organisation som konkurrerar om samma medlemmar.

Ett svar som får Pelle Sunvisson på Solidariska Byggare att reagera:

– Det är synd. För de här frågorna rör inte bara migrantarbetare utan hela byggbranschen. Dåliga villkor smittar av sig på alla och det finns väl egentligen bara en part som tjänar på att vi inte samarbetar. Något vi gärna hade gjort med Byggnads. För vi har stor erfarenhet som vi gärna hade delat med oss. Och Byggnads i sin tur, med sin långa historia, har mycket som vi skulle kunna lära oss av.

Pelle Sunvisson menar att det ofta finns ett fungerande samarbete med enskilda ombudsmän på Byggnads men att mycket av det arbetet måste skötas inofficiellt.

– Fokus måste ju ligga på att göra arbetsplatserna säkrare och komma åt arbetslivskriminaliteten inom branschen men det känns som att ju högre upp i hierarkin inom Byggnads man kommer desto mer får vi kalla handen.

Konferensen på Rönneberga äger rum på onsdag och torsdag nästa vecka och samlar alltså byggfack från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Dock alltså utan migrantarbetarfacket Solidariska byggare.

Publicerad Uppdaterad
6 dagar sedan
Universitetshuset, Uppsala universitet.
Uppsala centrum för Förintelse- och folkmordsstudier är nytt namn på tidigare Hugo Valentin-centrum. Foto: Christine Olsson/TT

Det nya namnet på Hugo Valentin-centrum speglar dess fokus

Att ordföranden för Judiska Centralrådet Aron Verständig insinuerar att namnbytet på Uppsala universitets centrum för Förintelse- och folkmordsstudier skulle vara ”antijudiskt” är både orättvist och djupt oroande, skriver Matylda Jonas-Kowalik, doktorand vid Uppsala universitet i en debattartikel för Arbetaren.

De senaste veckorna har det pågått en livlig diskussion kring namnbytet på Uppsala universitets UHGS centrum, Sveriges mest framstående forskningsinstitution för studier om Förintelsen och folkmord. Tidigare känt som Hugo Valentin-centrum heter det nu Uppsala Center for Holocaust and Genocide Studies, UHGS. Som doktorand i historia vid Uppsala universitet med inriktning på Förintelsestudier och som alumn från universitetets masterprogram i Förintelse- och folkmordsstudier blev jag överraskad av Aron Verständigs debattartikel i UNT den 2 januari 2025, som senare utvecklades till en bredare debatt i svenska medier. Som judisk akademiker med anknytning till den enhet som kritiseras i medierna känner jag ett ansvar att bidra med mitt perspektiv.

Det är sant att Hugo Valentin var en framstående akademiker vars verk, Judarnas historia i Sverige (1924) och Antisemitismen i historisk och kritisk belysning (1935), fortfarande är betydelsefulla för historiografin om svenska judar. Eftersom centret tidigare bedrivit forskning om både nationella minoriteter samt Förintelsen och andra folkmord, var Hugo Valentin en lämplig namnpatron, då han som akademiker arbetade med båda dessa områden.

Orättvis och djupt oroande

För omkring två år sedan beslutade Uppsala universitet att begränsa forskningsområdet inom UHGS och upphöra med finansieringen av studier om nationella minoriteter, vilket har lett till en förändring av dess kompetensområde. Debatten om namnbytet har pågått sedan dess, och i november 2024 fattades beslutet att ge centret namnet Uppsala Center for Holocaust and Genocide Studies. Jag motsätter mig dock starkt påståendet att ett namnbyte skulle vanhedra Valentins arv. Att byta namn på centret förminskar inte Valentins vetenskapliga insatser, hans personliga mod eller hans fasta motstånd mot nazism och antisemitism. Tvärtom betonar ett namn som tydligare speglar centrets fokus – Förintelse- och folkmordsstudier – dess uppdrag och hedrar Valentins engagemang för att belysa dessa viktiga frågor i det svenska samhället.

Att byta namn till ”Uppsala Center for Holocaust and Genocide Studies” bidrar med tydlighet för allmänheten och det internationella akademiska samfundet, underlättar samarbeten och uppmuntrar potentiella studenter att söka sig till våra program. Det nya namnet speglar bättre centrets ämnesmässiga fokus än det nuvarande ”Hugo Valentin-centrum” och säkerställer att dess syfte kommuniceras tydligt.

Jag finner den antydan, om än förtäckt, att beslutet att byta namn på centret skulle vara ”antijudiskt” orättvis och djupt oroande. Som en judisk forskare specialiserad på Förintelsen är jag särskilt bekymrad över Verständigs påstående att centrets fokus på jämförande folkmordsforskning och minnespolitik skulle minska dess fokus på Förintelsens historia och minneskultur. Jämförande folkmordsstudier är ett viktigt tvärvetenskapligt fält som undersöker folkmord i olika sammanhang för att identifiera mönster, orsaker och konsekvenser. Detta tillvägagångssätt berikar Förintelsestudier betydligt genom att erbjuda bredare insikter i dess historiska och samtida relevans.

Mina kollegors breda expertis möjliggör banbrytande forskning och en exceptionellt heltäckande utbildning. Som alumn från masterprogrammet kan jag intyga att utbildningen om Förintelsen vid vårt centrum håller hög kvalitet och går på djupet med dess historia och historiografi.

Med det sagt delar jag Verständigs oro över förlusten av samlad forskning på de nationella minoriteterna vid vårt universitet. Detta är en oroväckande utveckling, och och hoppas att Uppsala universitet återupprättar detta viktiga studieområde i framtiden. 

Matylda Jonas-Kowalik, doktorand, Uppsala universitet

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Demonstration för Palestina. Foto: Adam Ihse/TT

71 organisationer uppmanar facken: Stoppa Israel

”Vi uppmanar ert fackförbund att bryta tystnaden om det pågående folkmordet och agera på det sätt som ni kan göra”, skriver 71 organisationer från nätverket Stoppa Israel i ett öppet brev riktat till fack och arbetare i Sverige.

Vi är 71 organisationer som har gått samman i ett nätverk: Stoppa Israel. Vi vill visa palestinierna att omvärlden inte accepterar Israels krigsbrott och ockupation.

Vi skriver nu till er eftersom fackföreningar är och har varit en viktig part när det gäller mänskliga rättigheter. Tiden går och morden på palestinier fortsätter. Vi är personer och organisationer som är förtvivlade över att detta kan fortgå. Sverige importerar och exporterar vapen till Israel, trots att vi kan bli skyldiga till medhjälp till folkmord. Vi kan inte komma undan med att vi inte ser och inte hör.

Det pågår enligt Amnesty ett folkmord i Gaza.

”Det internationella samfundets har i över ett år på ett skamligt och katastrofalt vis misslyckats att pressa Israel att stoppa sina grymheter i Gaza. Detta genom att först fördröja kraven på eldupphör och sedan fortsätta vapenöverföringarna. Detta är och kommer förbli en skamfläck på vårt kollektiva samvete”, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Vi, organisationerna i nätverket Stoppa Israel skrev den 24 oktober till TCO, LO och SACO, samt en debattartikel i Arbetaren, att vi hade följande krav:

  • Inför sanktioner och stoppa all handel med Israel.
  • Avbryt all militär handel och allt samarbete med ockupationsmakten Israel.
  • Verka för att EU:s associationsavtal med Israel hävs och sanktioner införs.
  • Kräv permanent eldupphör och att humanitär hjälp når fram till de drabbade omedelbart.
  • Fördöm tydligt Israels alla övergrepp mot civilbefolkningen i strid med internationella lagar och folkrätten.

Vi uppmanar ert fackförbund att bryta tystnaden om det pågående folkmordet och agera på det sätt som ni kan göra. Se nedan förslag från palestinska arbetsorganisationer. Vi vill föreslå ett samarbete och eller utbyte för att vi tillsammans ska få stopp på folkmordet. 

Om ni redan har gjort någon insats för Gaza får ni gärna dela med er av den. Om ert fack ännu inte har gjort något av förslagen ovan för Gaza:

Vad är det som hindrar er från att agera?
• Vad behöver ni för stöd för att agera? 
• Har ni gjort något annat? I såna fall vad?

Om ni behöver stöd för att agera – kontakta oss gärna!

Palestinska fack vädjar om hjälp

Ett stort antal palestinska fackföreningar gick den 17 oktober ut med en vädjan till arbetarorganisationer världen över om att göra vad de kan för att stoppa den israeliska krigsmaskinen.

Där stod det bland annat: ”Arbetarorganisationer: Släpp allt ägande i Israel. Avinvestera nu. Varje investering i Israel är ett bidrag till förtrycket av oss.”

Arbetare och fackföreningsmedlemmar: Varje arbetsplats och varje fackförening utgör grogrund för organisering. Mobilisera för att eliminera israeliska investeringar från fackliga pensionsfonder och arbetsgivares portföljer, inklusive partnerskap med medskyldiga företag. Bygg upp gräsrötternas kraft för att kräva att era fackliga ledare pressar regeringarna till ett omedelbart eldupphör.

Arbetare längs vapnens leveranskedjor: Vi uppmanar er att ingripa och störa strömmen av vapen som används i folkmordet, från vapenfabriker till transport och militär forskning. Detta är ingen liten uppgift, men vi behöver dig för att bygga kollektiv kraft för att stoppa vapenhandeln. Det är vårt mest akuta behov.*

Sätt vår befrielsekamp i centrum: Berätta för världen om vår kamp. Vi kämpar för våra liv, för frihet, rättvisa och befrielse. Vi behöver att du i detta ögonblick i historien visar din styrka och förmår gå bortom uttalanden.

Var modiga, ta risker och agera med den skyndsamhet som Israels folkmord kräver!

*Detta är vad Svenska hamnarbetarförbundet  har beslutat om: En så fantastisk handling!: 68 % röstade för blockad av krigsmateriel under pågående krig i Gaza – Svenska Hamnarbetarförbundet

71 organisationer i nätverket Stoppa Israel

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan

Vem ska få Ottarpriset 2025?

Vem tycker du förtjänar att lyftas fram för sina insatser i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa? Sista nomineringsdag: 31 januari 2025. Mejla [email protected] med namn och eventuellt förslag till motivering!

På flera håll i världen ser vi i dag en tillbakagång för de landvinningar kvinnor gjort vad gäller grundläggande jämlikhet. Som rätten till att bestämma över sina egna kroppar och rätten att på samma villkor som män få röra sig i och ta del av de offentliga rummen och samhällets resurser. Reaktionära och patriarkala krafter gör gemensam sak i sina försök att frånta flickor och kvinnor – det vill säga halva jordens befolkning – deras rättigheter. 

För att motverka denna utveckling vill Arbetarens redaktion uppmärksamma och främja de som arbetar i Elise “Ottar” Ottesen-Jensens anda. Arbetaren delar därför årligen ut Ottarpriset till en person eller grupp som varit verksam i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa – präglad av feministisk och social medvetenhet och upplysningsambitioner. 

Tidigare pristagare är Bita Eshraghi, Ida Östensson, Noorihe Halimi, organisationen QJouren Väst, BB-ockupanterna i Sollefteå, organisationen Inte din hora och den palestinska kvinnorättsorganisationen Aisha i Gaza. Sista nomineringsdag: 31 januari 2025. Mejla [email protected] med namn och förslag till motivering!

Priset är uppkallat efter Elise Ottesen-Jensen – den frihetliga socialisten, journalisten, sexualupplysaren och kvinnorättskämpen som stod på barrikaderna för kvinnors reproduktiva rättigheter och hälsa. I många år, från och med tidningen Arbetarens grundande 1922, arbetade hon på redaktionen och redigerade bland annat tidningens kvinnosida under vinjetten ”Kvinnan och hemmet”. Det var under dessa år som hon började använda signaturen Ottar. Elise Ottesen-Jensen har haft stor betydelse när det gäller att visa på hur kampen mot klassamhället hänger samman med sexualpolitisk kamp och kvinnokamp.

Mejla [email protected] med namn och eventuellt förslag till motivering! Sista nomineringsdag: 31 januari 2025.

Publicerad
1 vecka sedan
Alex Olofsson skriver i sin andra krönika i Arbetaren från Kiruna om DCA-avtalet och militariseringen i norr. Foto: Magnus Fredriksson, Fredrik Sandberg/TT, Montage: Arbetaren

Alex Olofsson:
Ingen nyhet när banan­monarkin blir vasallstat åt USA

Det finns ett gammalt knep för att avgöra hur viktigt ett politiskt skeende är i vårt avlånga land. Ju större skeende – desto mindre debatt och rapportering. Den amerikanska krigsmaktens pågående expandering och basetablering på svensk mark utgör inget undantag.

I det här läget är det svårt att förneka. Ingenting verkar göra svenska politiker så glada som att få gnugga axel med amerikanska högdjur. Så i december för två år sedan när försvarsminister Pål Jonson skrev under det så kallade Defense Cooperation Agreement-avtalet (DCA-avtalet) med amerikanerna hade han ett stort flin i ansiktet. Han såg så lycklig och stolt ut. Som en glad finnspets i husses koppel. Sedan gick det fort. Bara några månader efteråt, i juni 2024, klubbades avtalet igenom i riksdagen. Utan några problem.

Avtalet hade skrivits på utan förvarning. Någon vettig debatt om dess innebörd fick man söka efter med ljus och lykta. Både i riks- och lokalmedia bestod rapporteringen mest av enstaka insändare och krönikor, eller slentrianmässig rapportering utifrån riksdagens pressmeddelanden.

Detta trots att avtalet tillsammans med Natoanslutningen förmodligen utgör det största politiska skiftet i svensk nutidshistoria. Det var alltså ingen större nyhet när bananmonarkin Sverige blev vasallstat åt USA.

Många militärbaser på svensk mark med DCA-avtalet

Många av oss 90-talister fick vårt politiska uppvaknande när vi bevittnade amerikanernas brutala och hänsynslösa krig i Afghanistan och Irak. Vi växte upp med vetskapen om deras tortyrfängelser och folkrättsvidriga invasioner. I skrivande stund har amerikanerna mellan 700 och 800 militärbaser – ingen vet exakt siffra – utspridda över 80 länder. 

DCA-avtalet gör att vi nu med säkerhet kan tillfoga 17 militärbaser på svensk mark till listan. Totalt är sju på samiskt område. Två blir i Norrbotten, varav en utanför min egna hemstad Kiruna. Snart marscherar alltså amerikanska armékängor över hjortronmyrarna. Samebyn Leavas renar kommer få maka på sig och göra plats för både 91:an Karlsson och G.I Joe. Tydligen är det viktigare att de tillsammans får träna på att ha ihjäl människor i vinterterräng – än att djuren ska få beta ostört året om.

Fredsrörelsen har ensamma protesterat

Fredsrörelsen har skrikit sig hes. Men som vanligt är det ingen som lyssnar. Dörren för att amerikanerna kan placera kärnvapen på svensk mark står vidöppen. Vetskapen om brottsligheten som följer med utländska militärbaser löste man på enklaste sättet – straffrihet för amerikanska soldater på svensk mark och givetvis avskrev vi oss rätten att han någon insyn i deras verksamhet på baserna. 

Visst kom Miljöpartiet och Vänsterpartiet med det vanliga knorret när avtalet skulle dunkas igenom i riksdagen. Försiktigt påpekade man att det kändes obehagligt med ett sådant avtal – tänk om Donald Trump tar tillbaka makten. Surt sa räven.

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Hamnarbetarförbundets medlemmar har röstat för en blockad av israeliskt krigsmaterial
Beslutet om att vägra lasta israeliskt krigsmateriel togs av en majoritet av medlemmarna i Hamnarbetarförbundet. Foto: Johan Nilsson/TT

Hamnarbetarna varslar om blockad mot israeliskt krigsmateriel


Hamnarbetarförbundet har varslat om blockad mot att lasta och lossa krigsmateriel till och från Israel. Det här med anledning av det pågående folkmordet i Gaza.

Det var redan innan jul som Arbetaren kunde rapportera om att en majoritet av Hamnarbetarförbundets medlemmar röstat för en blockad av israeliskt krigsmateriel. Nu verkställs varslet och blockaden är planerad att påbörjas måndag den 28 januari.

– Vi vill inte bidra till att upprätthålla ett handelsutbyte med Israel som på något sätt underlättar eller förlänger misstänkta krigsbrott eller förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna, säger förbundsordförande Martin Berg i ett uttalande på fackföreningens hemsida under tisdagseftermiddagen.

Han fortsätter:

– Redan den 10 oktober förra året bedömde Rädda Barnen att Gaza var den farligaste platsen på jorden för barn, efter att 11 300 identifierade palestinska barn dödats. Vi känner att vi måste göra något helt enkelt.

Förbundet har påbörjat ett arbete med att börja identifiera vilka gods som kommer att innefattas av blockaden.

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Brandman i bostadsområdet Pacific Palisades i Los Angeles onsdag den 8 januari 2025.
Foto: Etienne Laurent/TT

Katastrofens mesta offer – en förutsägbar klassfråga

I Los Angeles i Kalifornien flyr över hundratusen människor undan förödande bränder i detta nu. Men hur förvandlas en naturhändelse till en naturkatastrof med förutsebara offer?

När självaste Hollywood-skylten hotas av eldstormar från tre olika jättebränder, och nomineringarna till Oscarsgalan flyttas fram för första gången under dess nästan sekelgamla historia kan man undra om det är en katastroffilmen som blivit verklighet. Svaret är förstås ja.

Men de dramatiska bilderna är inte de första vi sett av förödande naturhändelser – knutna till klimatkatastrofer eller ej – som de senaste decennierna allt mer regelmässigt drabbat människor i länder som Mexiko, Bangladesh, Tjeckien, Haiti och Grekland.

Tsunamikatastrofen 2004

Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 och den efterföljande tsunamin orsakade omkring 226 000 människors död, och gjorde fem miljoner människor hemlösa. Varje offer var lika viktiga, men i Sverige uppmärksammades framför allt svenska turister som omkom i Thailand, inte lika mycket den restaurang-, och hotellpersonal som arbetade för dessa turister, och andra i lokalbefolkningen som drabbades.

Många svenska överlevande lade i efterhand ner arbete för att stötta den thailändska lokalbefolkningen att återuppbygga området. Men vi har inte hört så mycket om ifall Sveriges myndigheter tagit sin del i ansvaret i gemensam forskning mellan länder kring hur människor kan skyddas från liknande händelser oavsett klass och härkomst.

En analys från 2020 som samlat forskning från 42 europeiska universitet visar att de tre senaste decennierna varit i särklass de mest översvämningsrika i Europa på 500 år. ”Översvämningar tillhör de naturriskfaktorer som förvandlas till naturkatastrofer genom bristfällig samhällelig planering och beredskap”, påpekade forskaren i klimathistoria Dag Retsö (i dag docent i ekonomisk historia) när analysen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature. 

Det är inte svårt att applicera tänkesättet även på jordbävningar och de enorma bränder som härjat regelbundet inte minst i Kalifornien under de senaste åren. 

I Los Angeles skrivs det nu om kända och rika människor som får fly sina hem. Tragedier i varenda fall, förstås, men kanske lite extra jobbigt för den som inte har råd att evakuera sig och sin familj och husdjuren till ett lyxhotell i LA. De som klagar över att försäkringsbolagen för några månader sedan sade upp försäkringarna för de boende i det enorma katastrofområdet hade i alla fall försäkringar. 

Det är inte de rikas fel att medierna helst rapporterar om dem, men det är stötande att de många städare, matleverantörer, chaufförer, djurskötare, trädgårdsmästare, poolskötare, nannies, yogainstruktörer, nagelskulptörer, kockar, väktare, hantverkare och brandmän som servar de rika och kända, och nu är bland de många, i skrivande stund över 100 000, på flykt ignoreras. Kommer dessa att få ta del av ersättningen som nu utlovas för förstörda hem? 

Orkanen Katrina 2005

Den (förutspådda) tropiska cyklonen Katrina drabbade USA:s sydöstra delstater i slutet av augusti 2005 med enorm förödelse och gav eko över världen. Över 1 800 människor omkom och en miljon blev hemlösa.

Staden New Orleans låg under flera meter djupt vatten och stora delar var helt enkelt förstörda. Efterverkningarna slog hårdast mot de fattiga i alla delstater stormen drabbade, varav majoriteten var afroamerikaner. Människorättsaktivister påpekade systematiken i att just dessa grupper drabbades. 

Evakuerade människor utanför en sportarena i New Orleans den 28 augusti 2005. Foto: Dave Martin/TT

Den tidigare presidentfrun, och dåvarande presidenten George W. Bushs mamma, Barbara Bush gjorde ett besök i en arena i sportcentrat Reliant Park i Houston, Texas, dit 24 000 hemlösa evakuerats från Lousiana, med ”barnsängar sida vid sida i en jättestadion där ljuset aldrig släcks och ljudet av gråtande barn inte tystnar”, som tidningen The Nation beskrev det.

”Alla är så överväldigade av generositeten. Och så många här i arenan var ändå underprivilegierade så detta fungerar mycket bra för dem”, utbrast Barbara Bush ”innan hon återvände till sin egen mångmiljonvilla i samma stad”. 

Uttalandet uppmärksammades hånfullt den gången. Två decennier har gått men perspektivet är i stort sett det samma.

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Allt fler handelsanställd känner oro över hot och våld på jobbet
Mordet på en butiksanställd kvinna i Botkyrka har chockat branschen, där allt fler känner oro att utsättas för hot och våld. Foto: Christine Olsson/TT

Ökad oro bland butiksanställda efter mordet på Ica Maxi


Efter mordet på den butiksanställda kvinnan i Botkyrka tidigare i veckan växer nu oron bland handelsanställda runt om i landet. Allt fler upplever nämligen en betydligt större otrygghet på jobbet nu än för bara något år sedan, visar en facklig rapport från i höstas.

Det råder chock och sorg i de väldiga lokalerna inne på Ica Maxi i Botkyrka strax söder om Stockholm. Tisdagskvällens knivattack på en av de anställda, en kvinna i 60-årsåldern som senare avled till följd av sina allvarliga skador, har spätt på den redan ökade oron bland landets butikspersonal.

– Det är naturligtvis en fruktansvärd tragedi och våra tankar går till anhöriga och arbetskamrater just nu. Ingen ska behöva dö på sitt jobb, säger Martin Nyberg som är vice ordförande i fackförbundet Handels, som organiserar över 150 000 butiksanställda runt om i Sverige.

Enligt övervakningsfilmer inifrån butiken i Botkyrka så ska den misstänkta och nu häktade 26-åringen gått runt inne i affären och sett stressad ut innan han överföll kvinnan med sin kniv. Mannen har erkänt dådet. Och enligt hans advokat, Marcus Lodin, finns bakomliggande problematik kring psykisk ohälsa.

Dagen efter hölls butiken stängd och personalen fick hjälp genom krishantering.

Dådet är dock långt ifrån det första i sitt slag i Sverige och riktar än en gång strålkastarljuset på de handelsanställdas utsatta situation.

Bara under 2024 skedde ett flertal skjutningar på restauranger och köpcentrum i landet. Något som fått arbetsköparorganisationen Svensk Handel att ta fram en särskild checklista för rutiner vid pågående dödligt våld.

Martin Nyberg på fackförbundet Handels. Foto: Camilla Svensk

– Det är arbetsgivarnas ansvar att tillsammans med lokala eller regionala skyddsombud göra bland annat riskbedömningar och där upplever jag att det oftast finns ett gott samarbete. Men när det gäller den här typen av dåd som vi såg i Botkyrka så är det också en samhällsfråga där det gäller att förebygga våldet, säger Martin Nyberg.

Allt fler känner oro för våld

I en facklig rapport från slutet av oktober förra året visar siffror att Handels medlemmar känner en allt större oro för att gå till jobbet på grund av riskerna att utsättas för hot och våld. Vanligast är det bland butikspersonal, som arbetar ensamma, eller på jobb där arbetsmiljön redan brister.

– Den oron vi märker av bland våra medlemmar har gått upp ganska mycket det senaste året. Det är väldigt beklagligt och något vi måste ta på största allvar, säger Martin Nyberg.

Det här har fått Handels att reagera och facket kräver bland annat att arbetsköparna tar ett större ansvar för att arbetsmiljön och säkerhetsåtgärderna inne i landets butiker förbättras.

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Jobbstress den vanligaste orsaken till att kvinnor blir sjukskrivna för psykisk ohälsa. Foto: Isabell Höjman/TT

Rekordmånga kvinnor sjukskrivna på grund av stress

Förra året tvingades ett rekordstort antal kvinnor sjukskriva sig på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa. Det framkommer i en lägesrapport från Försäkringskassan. Dålig arbetsmiljö är den vanligaste orsaken. Även unga kvinnor drabbas i ökande grad av jobbstress.

Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män, enligt Försäkringskassans lägesrapport för 2024. Värst drabbade är mödrar i åldern 30 till 39 år.

Könsskillnaderna förstärks av att många kvinnor arbetar inom vård och omsorg där risken att utsättas för stress är högre än i andra branscher.

– Samhällets ständiga effektiviseringshets har skett på bekostnad av rätten till ett långt och hälsosamt arbetsliv. Det ser vi inte minst inom kvinnodominerade välfärdsyrken, säger Hanna Gedin, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet till Arbetaren.

Hanna Gedin, sitter i arbetsmarknadsutskottet i EU-parlamentet för Vänsterpartiet. Foto: Agnes Stuber

Hon fortsätter:

− Grejen är att en stor del av den psykiska ohälsan och de stressrelaterade sjukdomar som kvinnor drabbas av på grund av jobbet är någonting som vi skulle kunna förhindra med ganska enkla medel om vi bara bestämde oss för det.

Samma slutsats drar Försäkringskassan i sin rapport och konstaterar att ökningen sker trots att det finns kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas.

Från våren 2019 till våren 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat från 34 700 till 43 500, vilket är en ökning med 25 procent. Det är också en ny högstanivå för sjukskrivningar kopplade till stress.
Kvinnor tar också statistiskt mer ansvar än män för barn och hem, vilket leder till dubbla arbetsbördor.

Att stressrelaterade sjukskrivningar på grund av utmattning ökar har varit känt under en längre period.

Dålig arbetsmiljö främsta orsak

Framför allt jobbstress ökar risken för att bli sjukskriven. Kvinnor mitt i livet som upplever jobbrelaterad stress löper en högre risk att bli sjukskrivna under året som följer. Och det är framför allt två stressfaktorer som sticker ut, nämligen brist på inflytande och konflikter på jobbet. Det visar en forskningsstudie från Göteborgs universitet, publicerad i tidskriften Scandinavian Journal of Primary Health Care.

Förra året kom siffror från Försäkringskassan som visar att även andelen unga kvinnor som drabbas av utmattning och påföljande sjukskrivning är högre än någonsin. En oroande trend inför framtiden.

– Sjukskrivningarna går från att handla om kroppen till att handla om psykisk hälsa och hjärnfunktioner, sade Siri Helle, psykolog och författare, till Fempers nyheter i samband med att den rapporten kom.

– Och vi vet att unga som upplever psykiska besvär har fördubblats sedan 1980-talet, och nu när de är i början av arbetslivet och möter dåliga arbetsvillkor så leder det till ännu sämre mående.

Den främsta orsaken till de stressrelaterade diagnoserna och sjukskrivningarna är dålig arbetsmiljö.

– Det är ofta svåra arbetsvillkor inom kvinnodominerade yrken, som ofta är inom välfärden. Kraven ökar samtidigt som man har lägre kontroll över sin arbetssituation och har färre resurser.

Kvinnors ohälsa ett demokratiproblem

Kvinnors ohälsa överlag är i förlängningen också ett demokratiproblem. I en rapport från Jämställdhetsmyndigheten, som kom förra året, är det färre kvinnor som engagerar sig i lokalpolitiken jämfört med män på grund av just ohälsa.

Ohälsa utgör ett dubbelt så stort hinder för kvinnors engagemang i politiken på lokal nivå jämfört med mäns.

– Vi vet att kvinnor sjukskriver sig från sina arbeten i högre grad än män på grund av psykisk ohälsa. Det skulle även kunna spilla över på fritiden och försvårar för kvinnors engagemang, sade Anna-Karin Berglund, utredare på Jämställdhetsmyndigheten i samband med att rapporten kom.

Mer resurser till välfärd och sund arbetsmiljö

Enligt Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till lägesrapporten för 2024, går det att bryta utvecklingen genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Europaparlamentariker Hanna Gedin (V) säger till Arbetaren att det också måste tillföras resurser.

− En fungerande välfärd med bra arbetsmiljö måste få kosta, den kan inte effektiviseras fram. Vi måste ta oss bort från idén om att samhället har som högsta mål att klämma öret ur varje krona, säger hon och tillägger:

– Det är politikens ansvar att se till att människor har ett jobb att gå till som inte riskerar att göra dem utbrända, sjukskrivna och att dö i förtid.

Hanna Gedin konstaterar också att det är symtomatiskt att kvinnor glöms bort när arbetsrelaterade dödsfall diskuteras.

– I kvinnodominerade yrken ser nämligen döden på jobbet ofta annorlunda ut. Till skillnad från olyckorna inom industrin eller på byggarbetsplatser så sker inte döden plötsligt och därför saknas den också i statistiken. För många kvinnor som drabbas handlar det om långvarig stress, hög arbetsbelastning och uttjänta kroppar, säger hon och fortsätter:

– Över 3 000 personer om året dör i förtid på grund av sjukdomar som är direkt relaterade till stress och dålig arbetsmiljö. Många av dem är kvinnor. Det här är någonting vi pratar alldeles för lite om, avslutar Hanna Gedin.

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
En butiksantsälld kvinna på Ica Maxi i Botkyrka söder om Stockholm har dött efter en knivattack
En man i 25-årsåldern greps strax efter attacken där en butiksanställd kvinnan dödades under tisdagskvällen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Butiksanställd kvinna mördad i Botkyrka

Kvinnan som dödades på Ica Maxi i Stockholmsförorten Botkyrka under tisdagskvällen var anställd på butiken, enligt uppgifter till Expressen. En man i 25-årsåldern är gripen misstänkt för dådet och händelsen utreds nu som mord.

Det var strax innan 20 på torsdagskvällen som larmet kom. En kvinna i 60-årsåldern hade då skadats svårt vid en knivattack inne på Ica Maxi i Botkyrka strax söder om Stockholm. Ambulans och polis kallades till platsen och kvinnan fick föras med helikopter till sjukhus där hon senare under kvällen avled till följd av sina svåra skador. Senare under kvällen rapporterade tidningen Expressen att kvinnan var anställd på Ica-butiken där hon mördades.

En man i 25-årsåldern kunde kort efter dådet gripas sedan han övermannats av väktare. Han är nu misstänkt för mord och enligt polisen ska mannen och den mördade kvinnan inte haft någon relation till varandra.

Enligt Expressen misstänker polisen att psykisk ohälsa kan ligga bakom knivdådet.

Dödsfallet är det första i år på svenska arbetsplatser. 

Publicerad Uppdaterad