[BOK] Telegrammet från New York. En dokumentärroman om Harry Martinson
Lars Nordström
Opulens förlag, 2017
Den bittra barndomen har blivit en viktig kontext i Harry Martinsons (1904–1978) författarskap, inte minst genom de halvt självbiografiska romanerna Nässlorna blomma och Vägen ut (1935 respektive 1936). När fadern dog i lungtuberkulos och modern reste till USA, varifrån hon sedan inte mer hördes av, skildes Martinson och hans fem systrar åt, han auktionerades snart ut som fosterbarn till bönder i Blekinge varifrån han ofta rymde.
Vid 16 års ålder släpptes han fri och började det luffar- och sjömansliv han diktat om. Den litterära debuten skedde 1927 i Arbetaren med dikten ”Sanningssökaren” – han var sedan knuten till tidningen i många år.
Harry Martinson kom 1922 som 18-åring som maskinbiträde på ett ångfartyg till New York. Nu var han närmare sin mor än han varit sedan han var sex år gammal – även om det var 400 mil fågelvägen till Portland, Oregon, där hon drev en svensk restaurang.
Lars Nordström som levt och forskat i Oregon under många år har vävt en ”dokumentärroman” kring den där veckan i augusti 1922 – en fantasi, eller liksom historikern gjort en ”rekonstruktion av ett lerkärl utifrån en skärva”, som han själv beskriver det i sitt efterord.
Det finns många problem kring genren. Nordström har skapat ett drama där vartannat kapitel är Harrys berättelse och vartannat Bettys. Det så vidrigt svikna barnet som längtar och söker sin mor i alla kvinnor och den skuldtyngda modern med sina många hemligheter som sakta utvecklar sig som kinesiska askar. Sakta avtäcks nya omständigheter och bevekelsegrunder.
Med hjälp av Martinsons brev och hans och hans biograf Sonja Erfurths böcker, samt arkiven om invandrarsvenskarnas liv i det tidiga 1900-talets Portland läggs ett pussel som växlar mellan att vara gripande och intressant. Det som binder samman de två så skilda perspektiven är spänningen är hur mötet, ifall det blir av, kommer att gestalta sig.
Även om man inte känner till utfallet av Martinsons (fiktiva) telegram till modern, som gett boken dess titel, blir en konstruerad spänning – en som tyvärr inte räcker hela vägen. För den historie- och kanske dessutom litteraturintresserade hade det nog funkat ännu bättre om författaren vågat luta sig emot all intressant fakta han hittat – en del av den, särskilt om Bettys restaurangverksamhet, är rentav sensationell.
När Nordström väver in fiktiva händelser enbart för att illustrera tidens moderniteter, som Bettys kärleksmöten med den påhittade redaktör Palmblad eller när Harry blir uppraggad av en fransk konstnärinna i röd klänning ökar förvirringen. Redan i de första kapitlen då en sjöman nynnar på en ännu inte utgiven visa blir jag tveksam till upplägget, en tveksamhet som till slut får mig att tappa intresset (även om det räcker en bra bit).
Så mycket energi som här går åt till att sortera detaljer och händelser i drama- respektive dokumentärkorgen blir förspilld möda på fel saker.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr