Charlie Brown är ordförande för Världsalliansen för en kvicksilverfri tandvård, en organisation som går i täten för kampanjen. Han uppmanade nyligen de afrikanska och asiatiska delegater som deltog vid ett internationellt möte i Genevé att engagera sig i kampanjen.
– När ni återvänder till era hemländer, se då till att göra detsamma som EU: fasa ut användningen av amalgam för barn. Detta av ett enkelt skäl – era barn är lika viktiga som europeiska barn.
Vid mötet i Genevé samlades företrädare för de länder som undertecknat eller ratificerat den så kallade Minamatakonventionen, ett avtal som syftar till att skydda både människor och miljö från kvicksilver. Konventionen trädde i kraft i augusti och har hittills ratificerats av 84 av FN:s 193 medlemsländer, som nu är förpliktigade att följa dess innehåll.
Kampanjens första mål är att snabbt och globalt se till att användning av amalgam för barn inom tandvården ska förbjudas, något som redan har genomförts inom EU. Som en del i detta arbete har hans organisation inriktat sig på flera afrikanska länder.
Charlie Brown berättar att man har nått framgångar i bland annat Nigeria, där delstaten Edo beslutat att inte längre tillåta användningen av amalgam från och med 1 juli nästa år, för barn, gravida och ammande kvinnor.
Tom Aneni, som företräder den lokala nigerianska organisationen Sedi, menar att beslutet i Edo kan fungera som en modell för resten av landet – och hela kontinenten.
Tandfyllningsmaterialet amalgam består av en blandning av kvicksilver och andra metaller och är enligt vissa bedömare skadligt för hälsan. Minamatakonventionen slår vidare fast att alla de 84 länder som ingår ska förbjuda nya gruvor för utvinning av kvicksilver samtidigt som redan pågående utvinning ska fasas ut.
Konventionen innebär även ett förbud mot många produkter och processer där kvicksilver ingår, samt föreskriver åtgärder för att kontrollera utsläpp av kvicksilver och att länderna inför nationella handlingsplaner för att minska användningen av det farliga ämnet i samband med småskalig utvinning av guld.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr