I veckan presenterades regeringens utredning om barnäktenskap i Sverige. Förslagen siktar på att begränsa möjligheterna, men något totalförbud mot att gifta sig med barn blir det inte.
– Sverige måste markera. Om man nu vill göra barnkonventionen till lag så går det inte ihop med de här förslagen. En regering som kallar sig feministisk måste också leva upp till det, säger Sara Mohammad från Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, till Arbetaren.
Hon är mycket kritisk till utredningens förslag och menar att det enda rätta är ett totalförbud mot barnäktenskap.
Ett totalförbud skulle krocka med EU:s regler om den fria rörligheten.
Mari Heidenborg, regeringens utredare av frågan om barnäktenskap
I dag erkänns äktenskap med och bland barn under 18 år om de ingåtts utomlands och om ingen av parterna har någon anknytning till Sverige.
De nya förslagen som presenterades i utredningen innebär bland annat att Sverige inte ska erkänna barnäktenskap där någon av parterna är under 18 när de anländer till Sverige.
Äktenskap som däremot ingåtts med barn som hunnit bli 18 när de kommer till Sverige skulle inte beröras. Anledningen, menar utredaren Mari Heidenborg, är EU:s regler.
– Ett totalförbud skulle krocka med EU:s regler om den fria rörligheten och komma i konflikt med Europakonventionen om rätt till liv och privatliv. Men barnäktenskap ska naturligtvis stoppas i den mån det är möjligt, säger utredaren Mari Heidenborg till Arbetaren.
Hon påpekar dock att det enbart rör sig om en utredning och att det sedan är upp till politikerna att ta strid mot EU:s regler om de anser det nödvändigt. I många EU-länder är det nämligen lagligt att gifta sig redan vid 16 års ålder.
All forskning visar på att barnäktenskap är skadliga för barns framtid.
Sara Mohammad, från GAPF
Men Sara Mohammad som länge stridit för frågan om ett totalförbud är besviken.
– Det här kommer inte att försvåra någonting utan allt kommer att förbli precis som vanligt. Sverige måste ha ett förbud och sedan kan vi ligga på EU. Vi måste markera att vi inte accepterar att någon gifts bort under 18 år, säger hon.
– All forskning visar på att barnäktenskap är skadliga för barns framtid och ansvaret kan inte läggas på barnen, det måste staten ta hand om.
De nya lagförslagen kan dock inte komma att verka retroaktivt, vilket skulle innebära att inget av de i dagsläget befintliga 132 äktenskap som enligt Migrationsverket finns med minderåriga i Sverige skulle komma att rivas upp.
Just nu bedrivs också en nationell kartläggning av Socialstyrelsen för att ta reda på mer om hur många barn som kommer till Sverige som gifta.
De förslag som tagits fram i utredningen föreslås börja gälla den 1 januari 2019.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr