– Jag är oroad för att polisen nu tittar på ytterligare användning av vapen som en lösning, säger John Stauffer, chefsjurist på människorättsorganisationen Civil Right Defenders, till Arbetaren.
Tankarna på nya tjänstevapen, som ett komplement till den batong och pistol som nu används, har funnits länge inom polisen. Vid årsskiftet påbörjas därför ett försöksprojekt där omkring 700 poliser runt om i landet börjar använda elchockvapen.
– Man vill hitta ett vapen som ett komplement till övrig utrustning som polisen har för att minska det dödliga våldet när polisen ingriper, säger polisinspektör Patric Grönberg till SVT.
Förhoppningen, enligt polisen, är att de ska avlossa färre skott med sina skjutvapen och på så vis minska antalet skador på både poliserna själva och på de misstänkta gärningsmännen. Men enligt Civil Right Defenders borde polisen använda sig av andra metoder för att lugna ned situationer där elchockvapen kan komma att användas.
– Jag har full förståelse för att de har en svår och tuff uppgift, men risken med det här är att vapen kommer att användas allt oftare och i situationer där man i stället kanske borde backa och agera på ett lugnande sätt, säger John Stauffer.
Det är viktigt att de tar hänsyn till de internationella utvärderingar som redan gjorts när projekttiden är över.
John Stauffer, chefsjurist på människorättsorganisationen Civil Right Defenders
Rikspolisstyrelsen har tidigare avfärdat förslagen om användning av elchockvapen då amerikansk forskning visat att antalet dödsskjutningar inte minskar trots användningen. I stället har det visat sig, precis som Civil Right Defenders fruktar, att vapnet ofta används i stället för förhandlingar med den misstänkta gärningsmannen.
De poliser som ingår i projektet har under hösten tränats i användningen av det nya vapnet. Bland annat har det satts upp regler att elchockvapen inte får användas mot gravida, barn eller gamla människor och polisen får inte skjuta mot gärningsmän som befinner sig på hög höjd eller i anslutning till vatten.
En person som träffas av strömmen från en elpistol hamnar i ett kramptillstånd, vilket gör att den blir orörlig och faller till marken. Elchockvapen klassades tidigare som ett ”icke dödligt vapen” men benämningen har ändrats sedan det i USA uppmärksammats flera dödsfall vid användningen av elpistoler. I dag går vapnet under benämningen ”mindre dödliga vapen”.
Polisens egen statistik visar att antalet fall då de själva avlossar sina skjutvapen, liksom antalet fall av dödsskjutningar, har ökat de senaste åren.
Efter testperioden med elchockpistolerna på två år kommer ett beslut att fattas och tidigast 2021 kan samtliga poliser utrustas med elpistol.
– Det är positivt att det här görs som ett pilotprojekt och att det hittills är begränsat. Därför hoppas jag, och tycker att det är viktigt, att de tar hänsyn till de internationella utvärderingar som redan gjorts när projekttiden är över, säger John Stauffer.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr