Arbetsdomstolen gav för ett år sedan grönt ljus till Coop att hyvla, det vill säga reducera tjänstgöringsgraden när det gäller de anställdas tjänster utan att ta hänsyn till Lagen och anställningsskydds turordning. Sedan dess har Handels hanterat 92 fall där arbetsköparna velat tillämpa hyvling. Det motsvarar närmare två fall i veckan.
– Det är en trend för mig. Det är inte ”ojojoj”med antalet ärenden, men varje ärende är åt helsike där det slutar med hyvling. Är det ett så är det ett för mycket, säger Sören Söderman, central ombudsman på Handels.

I slutet av november förra konstaterade Arbetsdomstolen att Coop i Örebro inte bröt mot Lagen om anställningsskydd när de oaktat turordningslistor kapade de anställdas tjänster. Enligt Coop erbjöd de en ”omplacering” till en lägre tjänstegrad, och i och med detta var det inte tal om en traditionell uppsägning på grund av arbetsbrist. Eftersom det rörde sig om omplaceringar var inte arbetsköparen tvungen att följa turordningen, utan kunde ensidigt välja vilka som skulle få behålla full tjänst och vilka som skulle hyvlas.
Det resonemanget köpte Arbetsdomstolen, och sedan dess har antalet kallelser till förhandling om omorganisering ökat, medan förhandlingar kring arbetsbrist minskat, enligt Handels.
– Det har blivit en förskjutning i ingången i förhandlingen. Jag tror att arbetsgivarna tänker: ”Jag kallar det omorganisering för att få det som jag tänkt innan jag träffar facket.” Efter domen är min bild att man oftare numera pratar om omorganisation, säger han.
Sören Söderman vill dock betona att av de 92 fallen ledde bara runt ett 40-tal till en faktisk hyvling. Men han ser ändå en fara för att fenomenet kan komma att få negativ inverkan på anställningstryggheten.
– Ingen anställd i dag på arbetsmarknaden kan känna sig någorlunda trygg. Känner man sig inte trygg kanske man inte säger nej till farlig arbetsmiljö. Det skapar tysta arbetsplatser. Det borde inte vara möjligt att agera så här, säger han.
Efter att domen fallit förra året var upprördheten stor inom Handels och dess medlemmar. Till tidningen Handelsnytt lovade förbundets ordförande Susanna Gideonsson alla handelsanställda att ta ”en sju helvetes strid”.
– Till de anställda i handeln kan jag säga att vi som förbund kommer att ta en sju helvetes strid för att ändra las och avtal. Vi kommer ta kampen på arbetsplatserna, vi kommer trycka på i avtalsrörelsen nästa år och vi kommer trycka på politikerna. Vi har LO bakom oss för det här gäller alla på svensk arbetsmarknad, sade hon till tidningen.
Men i avtalsrörelsen hamnade frågan i skuggan av märkesstrider och LO:s låglönesatsning. Något stopp för hyvling blev det inte. I stället kom parterna överens om att den anställda ska få en omställningsperiod som motsvarar uppsägningstiden enligt Las innan hyvlingen verkställs. Men trots att förbundet inte strejkade anser Sören Söderman att de verkligen har tagit och tar en ”sju helvetes strid”
– Vi talade om att vi inte accepterade det som part. Vi tog steget att det inte kan göras från en dag till en annan. Det är en jäkla skillnad. Vi påverkar på alla håll och kanter i lokala och centrala förhandlingar. Vi har uppvaktat regeringen och fått de att inse att de måste lagstifta, säger han.
På City Gross i Norrköping skulle först 46 personer få sina tjänster hyvlande, men efter överenskommelse med Handels blev det till slut 20 av de anställda. Den lokala ombudsmannen Stellan Johnsson säger till Arbetaren att med kollektivavtalet följer fredsplikt och då är förbundet förhindrade att till exempel strejka.
Om nu hyvlingen är helt oacceptabel och ni lovat att stoppa den, varför tog ni inte chansen och strejkade när det fanns möjlighet?
– Här pratar vi hela Sveriges arbetsmarknad. Ska ett avtal vara så primärt skiljt från vad som gäller, eller ska det vara en LO-samordningsfråga? Det borde inte särkollektivavtalas av ett ensamt förbund, säger Sören Söderman.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.