Facken ska kunna säga nej till Arbetsförmedlingens placeringar med lönestöd om villkoren är för dåliga. Det kräver Fastighets när nu regeringen ger Arbetsförmedlingen i uppdrag att se över systemet med fackliga samråd i samband med subventionerade anställningar.
– För att det ska fungera behövs att vi får veto egentligen. När vi tillstyrker att en anställning har schysta villkor blir vi en garant för att det stämmer. I dag känns det meningslöst, säger Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets.
Villkoren på de subventionerade anställningar som Arbetsförmedlingen godkänner ska som minst motsvara villkoren i kollektivavtalen för branschen. Enligt rådandes system ska facken kontrollera och yttra sig över anställningen i ett så kallat fackligt samråd.
Men facken har länge klagat över att deras yttrande därefter ignoreras. I värsta fall dyker sedan just den placeringen upp som ett fackligt ärende om missförhållanden. Arbetsförmedlingen återkopplar sällan kring vilken hänsyn de tagit till att facket avrått från placeringen.
– Däremot händer det ofta att vi får in ett löneärende från en arbetsplats där vi sagt nej, säger Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson till tidningen Arbetet.
Arbetaren har tidigare skrivit om att när facken därtill upptäckt grova missförhållanden hos en specifik arbetsköpare fortsätter Arbetsförmedlingen att bevilja placeringar. Det finns också fall där handläggare på Arbetsförmedlingen ringt upp facken och försökt få dem att gå med på att pressa lönerna, något Arbetaren tidigare avslöjat.
Missbruket och fusket med de subventionerade anställningarna och Arbetsförmedlingens agerande har fått flera fack att protestera och andra att helt enkelt bojkotta systemet, däribland Unionen, lokala samorganisationer inom SAC Syndikalisterna samt Hotell- och restaurangfacket.
Men nu säger sig regeringen ha tagit till sig av kritiken och ger Arbetsförmedlingen i uppdrag att kartlägga arbetet med samråden, i samråd med fack och arbetsköpare.
– Både LO och många LO-förbund har tagit upp det här problemet med mig. Man tycker inte att samråden fungerar och att det är för många oseriösa arbetsgivare som får del av subventionerade anställningar. Jag tar de uppgifterna på stort allvar. Jag utesluter inte att vi kan behöva ändra det system vi har i dag för samråden, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till tidningen Arbetet.
Vi ser problemet tydligt i vår bransch med hela företag som går runt med bara personer med anställningsstöd.
Magnus Pettersson, ordförande, Fastighets
Magnus Pettersson noterar att den politiska viljan hittills inte varit stor, men välkomnar initiativet. Men för att det verkligen ska bli någon skillnad behövs det politiska beslut om regeländring, menar han. Ett sådant är ett fackligt veto, ett annat är en fastslagen kvot för hur många lönesubventionerade anställda ett företag får ha, i relation till reguljär personal.
– Vi ser problemet tydligt i vår bransch med hela företag som går runt med bara personer med anställningsstöd. Det snedvrider konkurrensen. Det borde finnas en kvot, kanske i stil med en subventionerad per tio anställda.
Arbetsförmedlingens kartläggning, som särskilt betonar att se över de fackliga invändningarna, ska vara färdig senast den 30 april i år.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr