När familjens korttidskontrakt till lägenheten i Sundbyberg, norr om Stockholm, inte förlängdes hade familjen ännu inte hittat ett nytt boende. Barnfamiljen har tillsammans med nio andra familjer i samma situation vädjat och protesterat mot bostadsbolaget Förvaltarens vräkningar.
Nu tas fallet upp i Solna tingsrätt. Fadern i familjen, Haidar Alsidawa, ser det som det sista halmstrået att gripa efter.
– Om jag förlorar ärendet kommer jag att få betala för rättegångskostnaderna också. Men jag ser ingen annan väg, efteråt vet jag inte vad som kommer hända. Kommer mina barn behöva flytta ut på gatan, säger han till Arbetaren.
Familjen skulle ha lämnat tillbaka nycklarna till sin lägenhet i maj förra året. Då löpte det sista korttidskontraktet ut. Men familjen har trots att de sökt med ljus och lykta efter ett nytt boende inte funnit något.
Medan familjen gått igenom olika instanser för att få beslutet hävt har de, enligt Haidar Alsidawa inte haft någon annan råd än att bo kvar i lägenheten. När räkningarna slutade komma betalade de hyran som vanligt ändå.
– Jag har ingen skuld till dem, men vi bor kvar i lägenheten och har betalat hyran själva med en gammal faktura.
Det är ett rakt igenom rättvist system och vi kan inte erbjuda några förturer på något sätt.
Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren
Haidar Alsidiwa med fru kom hit från Syrien för tre år sedan. Det är hustrun som står på hyreskontraktet. När de fick lägenheten skrev hon även under på att avsäga sig sin besittningsrätt, men alla papper var på svenska och ingen kunde tolka innebörden.
– Ingen av oss visste att det fanns första-, andra- eller korttidskontrakt. Min fru skrev på kontraktet utan tolk och kunde inte ett ord svenska. Hon skrev under på att hon inte hade besittningsrätt, men det stod tillsvidare på hyreskontraktet, säger Haidar Alsidawa.
Ur Förvaltarens synvinkel har inget skett som skulle kunna få bolaget att ändra hållning i tingsrätten.
– I sak har inget ändrats. Det är samma avtal som hyresgästen skrivit på, ett korttidskontrakt utan besittningsrätt. Det är vårt svar på den frågan, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren.
Jag känner stress och hopplöshet. Jag vill inte att mina barn ska vara hemlösa.
Haidar Alsidawa, tidigare hyresgäst hos Förvaltaren
Arbetaren har tidigare skrivit om de sammanlagt 17 barn som sedan i våras sagts upp från bostadsbolaget Förvaltaren i Sundbyberg. Sedan 2007 har regeringen haft en nollvision mot barnvräkningar, ändå vräks fler än 2 000 barn varje år, enligt Kronofogdemyndigheten.

Men nollvisionen är inte en fråga för Förvaltaren, säger Anders Sundqvist.
– Det finns en ordning i staden för att undvika att det här händer. Därför bör nog frågan gå dit.
Inga samvetskval hos er alltså?
– Nej. Det är olyckligt att hyresgäster hamnar i det här läget och det är olyckligt att bostadsmarknaden ser ut som den gör.
Kunde ni inte erbjuda familjen en annan lägenhet?
– Vi har väldigt lång kö av människor som söker bostad hos oss. Det är ett rakt igenom rättvist system och vi kan inte erbjuda några förturer på något sätt. Det enda är om Sundbybergs stad begär lägenheter för sådana behov.
Haidar Alsidawa säger att de varit i kontakt med Kommunen flera gånger i ärendet, men att det inte har hjälpt.
– Det kändes som att de inte ville hjälpa oss. Det är inte vårt problem och vi måste hantera problemet själv, sade de. De sade att det är felplanering att få två barn här, säger han.
Tingsrätten är sista chansen tror Haidar Alsidawa, men hoppet hos honom är egentligen redan dött.
– Jag känner stress och hopplöshet. Jag vill inte att mina barn ska vara hemlösa. Jag är riktigt trött nu. Det ser mörkt ut. De säger att Förvaltaren är ett mäktigt företag med skickliga advokater och jag har ingenting. Jag känner mig väldigt ensam.