[BOK] Alcatraz. De sista fångarnas berättelser från världens mest ökända fängelse
Jon Forsling
Santerus förlag, 2017
I ”The Bay” ligger den berömda fängelseön Alcatraz bara två kilometer från San Franciscos hamn. Ön är helt synlig från en av de kikare som finns uppmonterade i det turisttäta området. Det går också att ta en av de dagliga turerna ut till ön där det finns en informativ och gripande utställning om dess historia.
Mellan 1934 och 1963 tillbringade 1576 fångar en kortare eller längre period här, ofta det senare, för det var tuffa och rymningsbenägna män som placerades på Alcatraz.
Den svenska journalisten Jon Forsling fascinerades av ön och dess invånare redan som barn, och under hela sitt yrkesliv har han plågat sina redaktörer och läsare med artiklar i ämnet, som han skriver i sitt förord. Det råder inget tvivel om att boken är en personlig och efterlängtad resa för författaren, och det gör den inte sämre.
Forsling kom i sista minuten på att jaga rätt på de få som fortfarande var i livet av de med erfarenheter från ön – det är nu över 50 år sedan den stängdes för fångarna. Nio av de 20 han spårade upp och skrev till var villiga att ge sina berättelser.
Författaren moraliserar aldrig över sina informanters ”livsval”. Rakt av får de berätta om hur de hamnade i brott och droger, ofta hade tankar på att byta bana men sviktade av många olika skäl. Det handlar om män bakom mord, utpressning och andra typer av våldsamma beteenden, men i fokus står hela tiden vistelsen på Alcatraz, där det fanns utrymme för gemenskap och påhittighet som gjorde tillvaron lite lättare att uthärda.
Drömmen om att rymma levde för många, även om det inte finns dokumenterat att någon faktiskt överlevt en rymning från ön.
Monotonin var långt ifrån det ibland romantiserade gangsterlivet där ”Public Enemies” kunde få smeknamn som ”Machine Gun Kelly” eller ”den flygande banditen”. Drömmen om att rymma levde för många, även om det inte finns dokumenterat att någon faktiskt överlevt en rymning från ön. I det stormiga vattnet förekommer hajar, om man kommer så långt.
Dessa gamla män, som nu är ännu färre än då författaren tog kontakt med dem, har häpnadsväckande levande och ofta gripande berättelser som är väl värda att ta del av. De berättar om en uppväxt i ett USA som då liksom nu hade svårt att hantera pojkar i utanförskap och drogberoende när de väl kommit i klammeri med rättvisan.
1969 ockuperades ön av politiska aktivister från ursprungsbefolkningen i området, som höll den i drygt ett och ett halvt år. Det är en annan av öns spektakulära och intressanta historia, men Jon Forslings bok tar slut när den sista fången lämnar ön.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr