Det är nu 72 år sedan Tyskland förlorade andra världskriget och de nazistiska koncentrations- och dödslägren i Europa öppnades och fångarna där befriades.
[SERIEBOK] Vi kommer snart hem igen
Jessica Bab Bonde (text)
Peter Bergting (bild)
Natur och kultur, 2018
Även om världen känt till vad som pågick gav fotografierna och de många vittnesmålen en ny dimension av förintelsens omfattning och ofattbara industriellt iskalla karaktär. Ett perspektiv som kanske ibland drunknat i massmordens fasansfulla statistik är varje drabbads personliga lidande, och hur varje detalj under insamlandet av människorna – transporter, arbete, misshandel, förnedring och svält – spelat sin egen roll i individens erfarenheter.
Många av de drabbade har slutit sig om det de varit med om – andra har tagit som sin uppgift, av skilda anledningar, att berätta för världen, till exempel i skolor.
I dag finns det ett begränsat antal människor som minns sin tid i lägren och kan berätta om den. Jessica Bab Bonde har intervjuat några judiska män och kvinnor som kan berätta, och tillsammans med tecknaren Peter Bergting skapat sex kapitel om lika många barn och ungdomar från Polen, Tjeckoslovakien, Ungern, Ukraina, Tyskland och Rumänien, som fördes långt bort i godsvagnar och i lägren miste sina familjer som mördades när de inte orkade med svälten och det hårda arbete som krävdes där.
Mycket av det de berättar är överensstämmande. Processen började långt innan lägren, med trakasserier i skolan, begränsningar i medborgarskapet och i samhällsgemenskapen, tvångsförflyttningar in i ghetton och i att hindras att arbeta, vilket snabbt skapade fattigdom. Många gjorde som de blev tillsagda – bakom detta låg kanske hopp ibland, men det fanns inte utrymme för att vägra att lyda.
Just dessa barn var mellan sex och 21 år gamla, och talar ofta om tur.
Vid ankomsten till lägren avindividualiserades människorna genom att få sina huvuden rakade, genom den randiga lägerkostymen, och genom att tilldelas ett fångnummer i stället för sina namn.
Just dessa barn var mellan sex och 21 år gamla, och talar ofta om tur. Tur som överlevde, tur som fick en liten bit bröd extra på sin födelsedag, tur som lyckades hålla sig undan ett tåg som förde bort dem som skulle dödas. Men de fick se och uppleva saker som et ändå inte går att förstå effekterna av. Och var och en har sin egen historia och sitt eget sätt att överleva den. De delar här med sig av de skärvor som går att betrakta utifrån.
Här finns lite fakta om krigets utveckling, men fokus ligger på minnet av hur det upplevdes då.
Serieteckningarna är avskalade men uttrycksfulla, och ger barnets blick på misshandeln och morden. Det är tung läsning som tar emot.
Vi kan bara vara tacksamma över dessa vittnesmål som vart och ett är lika mycket värt som hela statistiken.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr