I oktober förra året träffade en delegation bestående av tre arbetsköparorganisationer strejkutredaren. Där framförde de sin gemensamma syn: inskränk strejkrätten. Men med i delegationen var även IF Metall och Unionen.
I oktober förra året bad Transportföretagens vd, Mattias Dahl, om att få komma med en delegation och möta strejkutredaren Tommy Larsson. Där skulle delegationen framföra ”vår syn i aktuell fråga”, det avslöjar Arbetet.
Delegationen bestod av företrädare för arbetsköparorganisationerna Transportföretagen, Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna. Men med var även företrädare för IF Metall och Unionen.
– Jag tänker som alla andra att det är väldigt märkligt att förena sig i en sådan skön samling i en konflikt gällande villkor på en arbetsplats. Man blir ju störd av det så klart, säger Jan-Olov Karlsson, ordförande för en av de IF-Metallklubbar som protesterat mot förbundets hållning.
Ylva Johanssons strejkutredning tillsattes i juni 2017. I början av 2018 uttalade arbetsmarknadsministern att hon ”tagit initiativ till en lagändring”.
Men redan fem månader in i utredningen skrev Mattias Dahl och bad om ett möte där delegationen av arbetsköparoganisationer och fack skulle få ge sin gemensamma syn. Det gjorde de också.
– Vår syn är att vi behöver en justering av lagen så att vi kan skydda värdet av rikstäckande kollektivavtal och ytterst den svenska modellen. Det finns en möjlighet i dag, som vi tyvärr ser i Göteborgs hamn, att man som facklig organisation, kan agera mot kollektivavtalet, säger Mattias Dahl.
Ni framförde alltså på mötet att alla i delegationen var överens om att det behövs en begränsning i strejkrätten?
– Jag uppfattar att vi alla är överens. Jag pratade om ett kirurgiskt ingrepp. Inga dramatiska förändringar av lockouträtten, strejkrätten eller systemet som sådant. Det var ingen som sade emot mig som jag minns det, säger han.
Han säger att han inte anser att det är märkligt att tre arbetsköparorganisationerna och två fackförbund gemensamt träffar utredaren för att diskutera begränsningar i strejkrätten.
Vad vi säger på mötet säger vi där och inte utåt. Det vore konstigt att referera innehållet på de mötena.
Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekretare i IF Metall
Det gör inte heller Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekretare i IF Metall.
– När det gäller regeringen och alla möjliga utredningar som sker så träffar vi politiker och utredare gemensamt. Det är inget konstigt med det. Det är rätt bra att veta vad de säger på mötet, säger han.
Men han vill inte berätta vad som diskuterades på mötet.
– Vad vi säger på mötet säger vi där och inte utåt. Det vore konstigt att referera innehållet på de mötena. Då tror inte jag att jag kommer att få fler sådana möten.
Mattias Dahl, säger att ni gemensamt förordade en inskränkning av konflikträtten.
– Vad Mattias har sagt får han stå för.
De två facken som ingick i delegationen, IF Metall och Unionen, är också de enda två fack som till Arbetaren uppgivit att de kan tänka sig en begränsning av strejkrätten på arbetarsidan, såväl som hos tjänstemännen. Det har Arbetarens och tidningen Arbetsvärldens kartläggningar visat.
Förutom IF Metall svarade resten av LO-facken i Arbetarens kartläggning “Nej”.
Jag vill inte recensera andra förbunds göranden, men det är inget vi skulle ha gjort, det kan vi säga.
Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets
En av de som svarade “Nej” var Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets. Han säger att för hans förbund vore ett sådant samarbete som skett mellan fack och arbetsköpare främmande.
– Jag vill inte recensera andra förbunds göranden, men det är inget vi skulle ha gjort, det kan vi säga. Inte när det gäller strejkrätten och utredning av inskränkningar. Där har vi inte samma syn som våra motparter, säger Magnus Pettersson, ordförande i Fastighets.
Att det var just Unionen och IF Metall som tillsammans med arbetsköparorganisationerna mötte strejkutredaren förvånar honom dock inte.
– Det är ju de som ställt sig positiva till utredningen. I den mån är det inte konstigt att de deltar i ett sådant. Det vore mera förvånande om de inte gjorde gemensam sak, säger Magnus Pettersson.
Arbetaren har sökt Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, som trots löften om att återkomma, inte gjorde det innan denna artikel skickades för publicering.