[BOK] Den underjordiska järnvägen
Colson Whitehead
Albert Bonniers förlag, 2017
Cora arbetar hårt med att plocka den nya mirakelgrödan bomull på bröderna Randalls stora plantage i Georgia under mitten av 1800-talet. Föräldralös sedan tioårsåldern, då hennes mor rymde, är hon utsatt och ganska ensam, men vet att hålla tyst när hon som de andra, som varning, tvingas se på när andra slavar blir piskade och ibland mördade. Och när hon blir våldtagen av sina ägare.
Det tar faktiskt emot en del i början av Den underjordiska järnvägen, eftersom orden som berättar om slaveriet och ”ägare” av människor, och de nedsättande ord som berättar om indelning av människor i ”raser” och utifrån hudfärg skrivs ut på ett sätt som vi inte är vana vid. De skrivs som om de vore neutrala, och det gör ont från första sidan.
Det är mycket som gör ont i Colson Whiteheads roman om 17-åringen som till slut får nog och tänker att det nog ändå är bättre att följa med på den föreslagna rymningen och riskera fruktansvärd tortyr innan döden. Bättre än att stanna kvar och invänta straffet hon tilldömts för att ha protesterat när en pojke blev straffad. I stället för att invänta gryningen då den sadistiske Terrance lovat att han ska komma med sin piska flyr Cora över fältet tillsammans med Caesar. Till en del tänker hon på sin mamma som hon bittert tänker kom undan själv medan hon lämnade sin dotter kvar i plågan.
Författaren utgår i sin berättelse från den verkliga historien om den underjordiska järnvägen, en rutt – eller trad – som organiserades av abolitioniströrelsen under 1800-talet för att hjälpa slavar till friheten uppe i norra USA eller Kanada. Whitehead upptäckte till sin besvikelse att det inte var en verklig järnväg utan att uttrycket var en metafor, som använde uttryck som stationer, stins och konduktör för att beskriva människor och gömställen som upprättats längs vägen, men han behöll sin föreställning i berättelsen. Under hus hos pålitliga hjälpande händer ligger riktiga perronger vid rälsar som befars med ånglok och vagnar som far fram i mörkret, mellan staterna. Från Georgia till South Carolina och vidare norrut.
Colson Whitehead är skicklig på att föra samman historien och vår samtid, skrämmande ofta känner man igen såväl retoriken som praktiken.
Här är stationerna de olika staterna som fått representera skilda synsätt på hanteringen av slavfrågan. I Georgia är det piskan som styr, i North Carolina utbildning och indelning i ett klassystem där de svarta är tjänstefolk och fabriksarbetare – och utställningsföremål på ett naturhistoriskt museum. I South Carolina är det lynchning som gäller för de få svarta som finns kvar, längre norrut ett ständigt hot om våld som slår mot både gruppen och individen. Det är som ett mardrömmens sällskapsspel.
Colson Whitehead är skicklig på att föra samman historien och vår samtid, skrämmande ofta känner man igen såväl retoriken som praktiken. Här finns karaktärer skissade på några kända profiler inom abotitioniströrelsen, men Whitehead har tillåtit sig att skriva fiktion fullt ut, vilket får berättelsen att flyga, och läsaren flyger med Coras drömmar och skräck utan att ha facit.
Den underjordiska järnvägen är en tragisk och otäck gestaltning av några människor mitt i en ”period” i historien som de flesta av oss mest har sett de breda penseldragen av, ibland nästan outhärdlig att läsa. Här finns också en självklar plats för ursprungsbefolkningen, som körts iväg och massakrerats i miljoner för att ge plats åt de vitas industriella exploatering av landet.
Ändå är boken upplyftande på så sätt att den får individerna i centrum av den att framstå som starka karaktärer som besitter så stor eftertanke och humanism (Cora har till exempel starka skuldkänslor över att hon råkade döda en ung vit man som jagade henne under flykten).
Man vill knappast förlåta de som begår övergreppen, ändå finns de där och måste förstås. Whitehead hjälper läsaren en bit på den svåra vägen. Han ger förstås inte hela lösningen, men en viktig pusselbit inför hela den långa framtiden som ligger framför oss – sedan länge.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.