Den 8 februari meddelade tv-kanalen Raajje TV att de avbröt sina sändningar på grund av ”attackerna mot fria och oberoende medier” samt de hot som hade riktats mot redaktionens personal.
Beslutet togs efter att landets militär påstått att vissa medier publicerat material som var ”skadligt för den nationella säkerheten”.
Några dagar senare återupptog Raajje TV sina sändningar, men det kritiska läget består.
Den lilla önationen, som har en befolkning på knappt en halv miljon, har sedan 2012 präglats av politiska oroligheter. Detta efter att landets första demokratiskt valda ledare Mohamed Nashid under oklara omständigheter avgått och ersatts av president Abdulla Yamin.
År 2015 dömdes sedan Mohamed Nashid till 13 års fängelse efter att ha anklagats för terrorbrott. Efter att ha frigivits mot borgen flydde han 2016 till Storbritannien, där han sedan dess har befunnit sig. Många av den tidigare presidentens anhängare och medlemmar av hans parti MDP är antingen fängslade eller lever i exil, många av dem i Sri Lanka.
Den 1 februari i år meddelade sedan, något förvånande, landets högsta domstol att Mohamed Nashid och flera andra ledande oppositionspolitiker hade blivit dömda i orättvisa rättegångar och därför omedelbart skulle sättas på fri fot. Beslutet ledde till att hundratals anhängare till oppositionen gick ut på huvudstaden Malés gator för att fira.
Maldivisk polis meddelade att domstolens beslut skulle respekteras, men trots detta frigavs inte oppositionspolitikerna. Några dagar senare stormades i stället Högsta domstolen av militären och två av dess ledamöter, däribland chefsdomaren, greps. Kort därpå meddelade HD, med en annan uppsättning av ledamöter, att det tidigare beslutet om att frige oppositionspolitikerna drogs tillbaka.
I samband med detta utlystes även undantagstillstånd i landet.
Enligt regeringen har Maldivernas tidigare president Abdul Gayum, som styrde landet i tre decennier fram till att han besegrades av Mohamed Nashid i valet 2008, genom mutor påverkat frigivningsbeslutet i Högsta domstolen.
Framtiden i landet, vars viktigaste näring är turism, är därmed mycket osäker.
Presidenten kontrollerar de statliga institutionerna både direkt och indirekt och förordar övervåld från säkerhetstjänsten.
Mariyam Shiuna, chef, Transparency Internationals maldiviska avdelning
Mariyam Shiuna, som är chef för Maldivernas avdelning av organisationen Transparency International, säger att utvecklingen är oroande.
– Presidenten kontrollerar de statliga institutionerna både direkt och indirekt och förordar övervåld från säkerhetstjänsten. Alla oppositionella ledare är antingen fängslade eller befinner sig i exil. I en sådan miljö är det inte troligt att Maldiverna kommer att uppnå politisk stabilitet den närmaste tiden, säger hon.
Även en grupp människorättsexperter som arbetar för FN slår fast ”att det är tydligt att rättssäkerheten i Maldiverna nu är under belägring”. Gruppen uppmanar landets regering att upphöra med att genom hot eller direkta ingripanden påverka domstolarnas oberoende ställning.
Oppositionella aktivister menar att samtidigt som presidenten har befäst sin makt, har också situationen i landet hårdnat. Förra året mördades den liberala bloggaren Yamin Rashid utanför sin bostad i Malé. Mordet inträffade efter att han drivit med landets politiker i sin blogg och utredningen av brottet beskrivs som långsam och resultatlös.
– Just nu sitter presidenten med trumf på hand. Ett problem är hur han lyckades med det, ett ännu större problem är hur han kommer att utnyttja det, säger en aktivist som stod den mördade bloggaren nära, och som inte vill bli citerad med sitt namn.
Mariyam Shiuna menar att den maldiviska regeringen uppträder alltmer despotiskt.
– Alla demokratiska institutioner har kidnappats av regeringen, säger hon.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.