På bara några dagar har omkring 200 civila dödats och drygt 800 skadats i de allt mer intensiva striderna som just nu pågår i den syriska enklaven Ghouta.
Assad-regimens bombningar av det sedan flera år belägrade området, som bland annat innefattar Damaskus östligaste förorter, trappades upp i söndags och nu fruktar såväl civilbefolkningen som människorättsorganisationer att marktrupper kan komma att sättas in. Något som skulle kunna öka lidandet ytterligare för de redan extremt hårt utsatta invånarna.
Ghouta, som har en befolkning på omkring 400 000, var ett av huvudfästena när resningen mot president Bashar al-Assad tog sin början våren 2011. I dag kontrolleras området av islamistiska rebellgrupper, och enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP är den senaste veckans regimoffensiv ett försök att utplåna de sista motståndsgrupperna i landet.
Det var bland annat i Ghouta som hundratals civila dödades i den uppmärksammade gasattacken 2013 och nu vädjar delar av omvärlden, med Sverige och Kuwait i spetsen, till FN om en omröstning i säkerhetsrådet för att få till en 30 dagars vapenvila. Ett förslag som bland annat syftar till att få in humanitär hjälp till de drabbade.
Det är uppenbart att regimen är en diktatur som inte lägger några fingrar emellan.
Aron Lund, journalist och författare
Aron Lund är journalist och författare till boken Syrien brinner: hur revolutionen mot Assad blev ett inbördeskrig. Han har följt inbördeskriget sedan det startade 2011. Han säger till Arbetaren att det mesta nu tyder på en större offensiv mot området och att det skulle öka riskerna för att civilbefolkningen drabbas ytterligare.
– De har redan en oerhört tuff situation, men om striderna flyttar in i de trångbodda kvarteren så innebär det naturligtvis livsfara för dem som bor där.
Aron Lund beskriver rebellgruppernas situation i Ghouta som omöjlig i längden. Ghouta har varit belägrad av regimen sedan 2013 och i mitten av förra året skärptes förbudet mot att föra in bland annat livsmedel och mediciner i området betydligt, vilket drabbat befolkningen hårt.
– Min bild är att civilbefolkningen är utleda på alla sidor. Det är uppenbart att regimen är en diktatur som inte lägger några fingrar emellan. Men det samma gäller ju även rebellgrupperna med sitt förtryck, säger Aron Lund.
Ända sedan kriget startade för sju år sedan har regimen förnekat all form av opposition i landet och det speglar sig i deras krig.
Joel Ahlberg, Syrienexpert
Sedan den 4 februari har minst 346 civila dödats i området, enligt FN, och den brittiska tidningen The Guardian jämför läget i staden med massakern i den bosniska staden Srebrenica 1995.
– Det är dags att vidta omedelbara åtgärder i hopp om att rädda mäns, kvinnors och barns liv som attackeras av den barbariska Assad-regimen, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i ett uttalande.
Hon har även sagt att hon stödjer Sveriges och Kuwaits önskan om att få till en omröstning i säkerhetsrådet kring vapenvilan.
FN uppmanade så sent som i måndags till ett eldupphör, något som än så länge inte haft någon effekt.
Joel Ahlberg är Syrienexpert på Folke Bernadotteakademin. Han menar att det är gapet i styrkeförhållandet mellan regimen och rebellgrupperna som drivit upp våldsnivån den senaste veckan.
Joel Ahlberg säger också till Arbetaren att den syriska regimen bedriver ett fullskaligt och auktoritärt krig mot all opposition i landet.
– Ända sedan kriget startade för sju år sedan har regimen förnekat all form av opposition i landet och det speglar sig i deras krig. De bombar sönder allt och gör civilbefolkningen till måltavlor, något som står helt emot internationella lagar, säger han.
Vad tror du om chanserna att få till en vapenvila?
– Det är givetvis svårt att bedöma just nu. Allting hänger på Ryssland men de har ju lagt in sitt veto i FN:s säkerhetsråd sju, åtta gånger tidigare och då blir det ju inget.