→ LÄS ARBETARENS REPORTAGE OM DE FLYKTINGFIENTLIGA STÄMNINGARNA INFÖR VALET I ITALIEN HÄR.
Efter söndagens val befarar många ett politiskt kaos i Italien den kommande tiden. De bägge populistiska partierna Lega – med en tydligt högerradikal inriktning – och Femstjärnerörelsen – som framstår som mer politiskt ambivalent, men som på senare tid även de tagit till en alltmer högerpopulistisk retorik – lockade flest väljare, och nu återstår att se vem eller vilka som lyckas bilda regering. Båda partierna utropade sig som segrare.
– Vi har rätt att styra och det är vår plikt, sade Lega-ledaren Matteo Salvini som med sin mitten-högerkoalition fick drygt 37 procent av rösterna.
I koalitionen ingår förutom Silvio Berlusconis Forza Italia även det högerradikala Fratelli d’Italia. Något som oroar många.
– Det är skrämmande med Legas framgångar, de har blivit betydligt mer högerpopulistiska och främlingsfientliga än tidigare, säger Rolf Hugosson, som är lektor i statsvetenskap vid Umeå universitet och som följt den italienska valrörelsen, till Arbetaren.
Det är skrämmande med Legas framgångar, de har blivit betydligt mer högerpopulistiska och främlingsfientliga än tidigare.
Rolf Hugosson, lektor i statsvetenskap vid Umeå universitet
Samtidigt menar uppstickaren i valet, den populistiska Femstjärnerörelsen, att de borde styra, då de ensamma fick 32 procent av rösterna.
– Vår rörelses framgång runt om i Italien innebär att vi ska styra landet, säger Femstjärnerörelsens ledare, den 31-årige Luigi Di Maio, i ett uttalande, samtidigt som han enligt nyhetsbyrån AFP förklarar att han är beredd att föra samtal med alla de andra partierna för att bilda regering.
Femstjärnerörelsen, som bildades av den omdiskuterade komikern Beppe Grillo 2009, framställs oftast just som en populistisk missnöjesrörelse mer än ett parti. Exempelvis saknar de ideologisk grund och har inget partiprogram.
I italienska medier beskrivs det politiska läget som kaos och en enda röra. Bland annat skriver tidningen La Stampas kolumnist Marcello Sorgi att ”Populismen har besegrats på alla andra håll i Europa, men den vann här. Frågan är om den kan regera eller om den kommer att blockera systemet”.
Center-vänsterkoalitionen med socialdemokratiska Demokratiska partiet i spetsen backar och landar på 23 procent. Ledaren, premiärminister Matteo Renzi, meddelade därför redan dagen efter valet att han kommer att avgå.
När en ny regering kan tänkas bildas är ännu oklart men många bedömare anser att de kan ta lång tid.
– Det finns en vana i Italien av att vara rörigt politiskt, men den här gången ser det faktiskt extra rörigt ut, säger Rolf Hugosson.
Han utesluter inte nyval senare i år om partierna inte kan komma överens och då tror han på en betydligt hårdare valrörelse.
– Hittar de ingen kompromiss så blir det nog nyval och då kommer partierna att dra ut ännu mer på höger- respektive vänsterkanten.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.