Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, blev FN-högkvarteret och Brooklynbron upplysta med ett budskap om alla kvinnors rätt till att ha tillgång till mensskydd. Bakom kampanjen stod tillverkarna av trosan Thinx, som även uppges fungera som mensskydd.
Företagets vice chef Siobhán Lonergan säger att målet med kampanjen är att hjälpa flickor och kvinnor ur ”mensfattigdomen”.
– Det handlar om tillgången till produkter som stärker människors värdighet och gör det möjligt för dem att göra det de behöver göra – oavsett om det handlar om att gå till skolan eller arbetet, säger Siobhán Lonergan.
Hälften av världens nästan fyra miljarder kvinnor är i reproduktiv ålder och har menstruation varje månad. Men ett mycket stort antal flickor och kvinnor som lever i fattigdom saknar tillgång till grundläggande mensskydd.
I bland annat Bangladesh och Indien har många familjer inte råd att köpa bindor eller tamponger och kvinnorna tvingas i stället skydda sig med hjälp av exempelvis gamla klädtrasor eller tidningar – något som kan få negativa hälsoeffekter.
Bristen på mensskydd leder dessutom till att många flickor stannar hemma från skolan. I Nepal uppges runt 30 procent av flickorna stanna hemma i samband med sin menstruation. Detta hänger även samman med att många skolors avsaknad av privata toaletter med rent vatten.
Om vi vill uppnå verklig jämställdhet så måste vi öka tillgången på mensskydd i offentliga miljöer, på arbetsplatser och på skolor.
Siobhán Lonergan, utvecklare av mensskydd
Ett annat problem är de kulturella tabun som finns kring mens i bland annat Sydasien, vilket leder till att många flickor inte går till skolan under sin menstruation, eller väljer att helt hoppa av skolan.
I stora delar av Sydasien lever en tradition vidare som innebär att en flicka eller kvinna i samband med sin menstruation tvingas bo i en egen hydda utanför sitt hem och heller inte får gå till skolan eller besöka ett tempel, eller laga mat. FN uppger att flickor och kvinnor löper ökad risk att drabbas av sjukdomar och sexuella övergrepp i samband med att de hänvisas till att bo utanför familjens hem.
Om en flicka eller kvinna inte följer reglerna anses det finnas en risk för att hon drar olycka över sin familj. I en rapport skriven av FN:s barnfond Unicef berättar tonårsflickorna Shopna och Monira från Bangladesh om hur de fått lära sig att menstruationen är något skambelagt och att mensblod är farligt.
– Vi har fått lära oss att saker förstörs om vi rör vid dem i samband med att vi har mens. Vi kan inte röra mat, matlagningsredskap eller köksodlingar, berättar Shopna.
I rapporten vittnar även flickorna om att mammor sällan talar om menstruation med sina döttrar.
Siobhán Lonergan menar att världens regeringar måste agera och se till att alla flickor och kvinnor får tillgång till billiga mensskydd.
– Om vi vill uppnå verklig jämställdhet så måste vi öka tillgången på mensskydd i offentliga miljöer, på arbetsplatser och på skolor. Det är en avgörande fråga att vi ser till att alla som har behov av det också har tillgång till mensskydd, säger hon.
Det finns satsningar på gräsrotsnivå som syftar till att öka tillgången på billliga mensskydd. Indiern Arunachalam Muruganantham, även kallad ”Pad Man”, står bakom en sådan satsning. Han beslutade sig för att börja tillverka billiga bindor när han upptäckte att hans hustru brukade använda sig av smutsiga tygbitar i samband med sin menstruation.
– När jag frågade varför så svarade hon att det skulle kosta oss halva vår mjölkbudget att köpa mensskydd, säger Arunachalam Muruganantham.
Han har sedan dess blivit en pionjär genom att med hjälp av sin egen maskin tillverka billiga bindor och även lära kvinnor hur mensskydden ska användas.
Siobhán Lonergan understryker vikten av att flickor och kvinnor får möjlighet att lära sig mer om reproduktiv hälsa och menstruation.
– Om det inte vore för menstruationen skulle ingen av oss ens ha blivit född, slår hon fast.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr